Csodadiéták - ne dőlj be egyből! - Mesterkurzus

sikerdieta_leadA tavaszi napsugárra vágyva és a boltok új kollekcióját böngészve újra aktuálissá válhatnak a csodadiéták receptjei. Ezek általában igen könnyű, gyors fogyást ígérnek. Tűzoltásra lehet, hogy egyik-másik be is válik, de hosszú távon semmiképpen nem érdemes kínozni magunkat.

cikk-tipus-sorozat

Az egyes diéták részletes ismertetését mellőzöm, mivel számos forrásból megismerhettük már ezeket, inkább arra világítok rá, melyik miért használ vagy sem, mit tudunk esetleg átvenni belőlük.

3 hónap, 4 napos váltások, ez a 90 napos

A 90 napos módszer hallatán az első dolog, amit meg kell említeni, hogy némi helyreigazítás szükséges benne az élelmiszer-kémiai ismeretek területén. A keményítő ugyanis magas is szénhidrát! Mégpedig olyan összetett szénhidrát, amely elsősorban gabonafélékben, lisztben, kenyérben, péksüteményekben, tésztában található meg. A szénhidráttal kapcsolatban már tisztáztuk, hogy csak finomított formában, zsírban, cukorban gazdag feltéttel fogyasztva kerülendő. A diéta amiatt lehet hatékony, mivel a fogyózó eleve kevesebbet fog enni a három hónap során, hiszen az addig kedvelt, de zsírban, szénhidrátban (cukorban) gazdag ételeiről lemondani kényszerül, együtt legalábbis nem élvezheti őket többé. Ki enné meg a rántottát kenyér, a rántott húst burgonyaköret nélkül? Az egyes - szétválasztó típusú - napok követése a társas életet sem könnyíti meg. Vendégségben, étteremben vagy egy sima csajos esténél is zűröket okozhat, ha az illető nem igazán tud mit enni, ami beleillene az adott nap rendjébe. Ha a barátok, családtagok megértőek, persze túl lehet élni, de bizony sértődés is lehet a dologból, ha a gyümölcsnapon nem eszik a házi kosztból.

Táplálkozás-élettani szempontból nem indokolt, hogy az eltérő tápanyagokat külön kellene fogyasztani a fogyáshoz. Csak kevés ételünk tartalmaz csupán egyféle tápanyagot, mégis ha csak minden negyedik nap fogyasztunk ezeket, például a vérképzéshez szükséges vasat (húsokból) és a csontok egészségéhez elengedhetetlen kalciumot (tejtermékekből), könnyen hiányállapotot is produkálhatunk a csodás alak mellé. Hogy mégis legyen valami pozitív a végére: a heti, havi egy gyümölcsnap többnyire kockázatok nélkül beiktatható az életünkbe, ha amúgy egészségesek vagyunk és ennek nincs orvosi ellenjavallata sem (pl.cukorbetegség).

Szénhidrát helyett zsír, az Atkins-diéta és rokonai

Az Atkins-típusú diéták legfőbb kritikája, hogy egyedül a szénhidrátot tiltják, mintha az elhízásért kizárólag ez a tápanyag (forrástól függetlenül) lenne a felelős. Egyértelmű, hogy az erősen csökkentett szénhidráttartalom túlzott zsír- és fehérjefogyasztáshoz vezet, ennek minden káros következményével együtt. A nagy szénhidráttartalmú, de emellett jelentős mennyiségű rostot is tartalmazó gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek kizárása és a zsírban, fehérjében gazdag húsfélék, belsőségek, tojás, hús-, hal-, belsőségkészítmények fogyasztása rostban, vitaminokban, egyes ásványi anyagokban szegény, egyoldalú étrendet eredményez. Arról más ejtettem szót, hogy a nagy zsír-, koleszterinbevitel az erek, szív, ízületek, vese egészségét veszélyezteti. Talán nem véletlen, hogy maga Atkins is túlsúlyosan és szívproblémákkal küzdve hunyt el.

Mégis sokan fogynak, ráadásul sokat az Atkins-diétával, akkor mégis csak működik? Azt nem állítom, hogy nem hatásos a gyors, jelentős mértékű fogyásban. Ez esetben is a túlsúlyt, elhízást elősegítő ételkombinációk kiiktatása áll(hat) a háttérben. A jó magyar, zsírban gazdag konyha remekei kenyér, zsemle, tészta, rizs nélkül már kevésbé vonzóak, így hamar lekerülnek a palettáról, de legalábbis jóval kevesebbet kíván enni belőlük a fogynivágyó. Az eredmény viszont csak addig tartós, ameddig a módszert alkalmazza. Mellékhatásai az említett problémákon túl rossz szájszag, kellemetlen szájszag, szédülés, fejfájás, székrekedés lehetnek.

Pontgyűjtő akció, avagy a pontdiéta

A pontdiéta során a zsírok, zsíros ételek egy-két pontot, míg a szénhidrátok akár több száz pontot is érhetnek, a napi élelmiszerfogyasztás viszont a negyven pontot nem haladhatja meg. Az előbbiekből már sejthető, hogy ez a fajta csoportosítás sem vezet jóra, legfeljebb a gyógyszercégek profitja növekszik. A rafinált diétázó a kis pontértékű, ám annál zsírosabb falatokkal a vérzsír- és koleszterinszintjét emeli az egekbe, amely hosszú távon érelmeszesedésre hajlamosít. A pontdiétát rövid távon sem ajánlom emiatt. Más kérdés, hogy sokaknak nem is jön be a számolgatás, mivel ez megnehezíti az étrend követését. A sikeres fogyáshoz olyan étrendet válasszunk, amely hosszú távon is betartható, követhető, így nem adjuk fel már az első héten.

Turbózd fel az anyagcseréd!

A Turbó-diétában fogyasztandó turmix a fehérjebevitel növelése által igyekszik felpörgetni az anyagcserét. Létezik egy úgynevezett specifikus dinámiás hatás (az étkezés utáni energiaforgalom növekedése), amely elősegíti a gyorsabb anyagcserét, így a könnyebb fogyást. Persze az anyagcserét érdemesebb inkább rendszeres étkezésekkel, elegendő mennyiségű alvással és sok mozgással karban tartani.

A gyorsan bekeverhető turmix elfogyasztása egyszerűvé teszi a kúrát, ám a rágás kimaradása és az édes íz miatt elég egyhangúvá is válhat. Ez esetben is kiemelendő, hogy a csökkentett szénhidráttartalom csak akkor kedvező, ha az a finomított cukrokra korlátozódik. A fogyókúra során nehezen kontrollálható, hogy honnan, miből fogyunk. A megemelt fehérjebevitel nem garancia arra, hogy az egyből izommá is alakul. A folyamathoz energiára van szükség, ami lehetőleg (összetett) szénhidrátokból származzon, különben feleslegesen ittuk a turmixot. Márpedig kevés fogyókúra szól arról, hogy ne kellene legalább kicsit éheznünk vagy kevesebbet ennünk...

A két hét alatt két méret nagyon ígéretesen hangozhat mondjuk az esküvőnk előtt (már akinek szüksége van előtte a fogyásra), de a túl gyors fogyásnak káros következményei lehetnek az egészségünkre. Ha igazán gyors és biztonságos eredményt szeretnénk, inkább válasszunk az alkatunknak megfelelő ruhát!

Hosszan lehetne sorolni a különböző, extrémebbnél extrémebb kúrák sorát. Ez egy hatalmas ipar, ami - ha nem figyelünk - könnyen beszippanthat minket. Egy-két részletet azonban átemelhetünk a mindennapjainkba is. Ide tartozik a legfontosabb: figyeljünk oda, mit eszünk, mennyit, hogyan készítjük el, sportolunk-e mellette. Ha mindenképpen egy hétvége alatt kívánnánk belefogyni a kedvenc, ám kissé szűk ruhánkba, legalább azt tartsuk szem előtt, hogy ennyi idő alatt csak rövid ideig tartó eredményre számíthatunk. Következő alkalommal pedig újrakezdhetnénk az önkínzást, aminek így semmi értelme. Hétközben, a stresszes, dolgos időkben is szorítsunk magunknak időt a rendszeres étkezésre és a testmozgásra is. Így nem kell majd kampányszerű kúrákra szorulnunk.

 

cikk-tipus-linkek

Diéta mesterkurzus: A tiltás a legnagyobb hiba

 

Mustra