A férfiak is lehetnek depressziósak, még ha nem is akarunk erről tudomást venni

Ki ne hallotta volna gyerekkorában, hogy a fiúk márpedig nem sírnak. Mi vagy te, kislány? Anyámasszony katonája? Ismerős mondatok, ugye? Az igazság ezzel szemben, hogy a fiúk nemcsak hogy sírnak, de éppúgy lehetnek depressziósak, mint a nők.

Sőt, rengeteg férfi van, aki könnyekkel és befelé fordulva küzd meg a depresszióval, és talán épp ennyi nő, aki agresszívan és dühösen éli meg a depresszióját. A depresszióval való megküzdés nem nemspecifikus, a férfiakat érintő mentális problémákról azonban társadalmi szinten is hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A fiúk nem sírnak, ugye.

Tudd, hogy mivel állsz szemben

A depresszió esetében is a gyógyuláshoz vezető első lépés a felismerés. A depressziós emberek, különösen a férfiak, tagadhatják a problémájukat és annak negatív hatásait. Sok esetben valóban nincsenek tisztában azzal, hogy depresszióval állnak szemben, de még akkor is nehéz beismerni a mentális problémával való küzdelmet, ha minden jel erre utal. Gyakran más embereket hibáztatnak a rossz hangulatuk miatt, próbálnak kibújni a felelősség alól. Robert Weiss pszichológus azonban összeszedte azokat a tüneteket, amik elárulhatják, ha egy hozzánk közel álló férfi depresszióval küzd.

Mindenekelőtt meg kell értenünk a depresszió természetét. A depressziós ember gyakran negatívan, kilátástalannak látja az életét, a korábban élvezetet nyújtó hobbik és tevékenységek iránt már nem érdeklődik, elzárkózik a barátaitól, túl sokat vagy túl keveset alszik, a megszokottnál jóval többet vagy kevesebbet kezd enni, szégyelli magát, bűntudata van, értéktelennek érzi magát, feltűnően sokat foglalkozik a halál és az öngyilkosság témáival, egy pillanat alatt válik ingerültté, másokat hibáztat a problémái miatt, időnként fizikai rosszullétek gyötrik, a korábbinál többet iszik (vagy más, kényszeres tevékenységet folytat, pl. pornónézés, szerencsejáték, mértéktelen költekezés), vagy hirtelen hangulatingadozások jelentkeznek. Ha ezek közül a figyelmeztető jelek közül legalább kettő következetesen jelentkezik, érdemes beszélgetnetek a mentális állapotáról. Ha tartasz a reakciójától, kényelmetlennek érzed a helyzetet, először beszélgess a családjával, más barátaival vagy kérj tanácsot szakembertől.

Ismerd meg a figyelmeztető jeleket!
Ismerd meg a figyelmeztető jeleket!Klubovy / Getty Images Hungary

A depresszióval nem fogsz tudni a másik ember helyett megküzdeni, de sokat segíthetsz a gyógyuláshoz vezető úton. Beszélgessetek a problémáról, éreztesd, hogy a depresszió nem tabu, bárkivel megtörténhet.

A legfontosabb, hogy érezze a másik, hogy fontos neked és törődsz vele, aggódsz a biztonsága és a mentális egészsége miatt. Ezt követően elmondhatod, hogy szerinted depresszióban szenved, de fontos, hogy ezt alátámaszd, például a másikon tapasztalt tünetekkel. Készülj fel a reakcióra, haragra, félelemre, sírásra, kétségbeesésre, de akármilyen más érzelem is utat törhet magának. Bármi is történik, maradj jelen, hagyd, hogy a másik kiadja magából. Hallgasd türelemmel és együttérzéssel, majd győződj meg róla, hogy a másik emberben tudatosult-e, hogy segíteni szeretnél. Semmiképpen se hagyd magára addig, amíg nem vagy biztos abban, hogy nem fog kárt okozni magában vagy a környezetében.

Az elsődleges, hogy tudasd vele, hogy van segítség, ez csak egy átmeneti állapot, amiből ki lehet jönni. Ideális esetben pszichológus segít kimászni a depresszióból, de a családnak, barátoknak is jelentős támogató szerepe van, ezért fontos, hogy ne hagyd magára, ha úgy érzed, valaki mentális problémákkal küzd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra