Dallamos nevű, sunyi gyilkos

legkondi_1Ma kánikula van, tombolni fog a hőség, különösen a városban. Légy nyugodt, biztos találkozol vele. Már most is ott áll lesben az autódban, a bevásárlóközpontban, az irodában, a turkában, ahova épp csak egy pillanatra ugrasz be. De ha véletlenül elkerülöd, és nem fertőződsz meg, attól még este fájhat a fejed, a szemed, a homlokod. Attól az átkozott légkondicionálótól!
Hogy hogy hívják a kis sunyi gyilkost? Szép neve van: Legionella. 39 eltérő faját és 60 különböző szerotípusát ismerjük, s azt is tudjuk, hol érzi jól magát. Imádja a rosszul karbantartott légkondikat.
Ha sokat ülsz olyan teremben, ahol az ablakokat ki sem lehet nyitni, majd bevágod magad a felforrósodott autódba, és fújatod magadra a hideg levegőt. Aztán beülsz egy jó kis hűtött moziba, lehet, hogy nagyon rosszul teszed. Az említett baktériumtól ugyanis könnyen megbetegedhetsz. A kórokozóról elnevezett betegség lappangási ideje 3–10 nap, az első jelek hasonlítanak az influenza tüneteihez: magas láz, fejfájás, izomfájdalmak, aluszékonyság, gyakran hányás és hasmenés is. Ezt követően súlyos tüdőérintettség, vese- és idegrendszeri károsodás, tudatzavar figyelhető meg. A beteg egyszerre szenvedhet a légzési és a veseelégtelenségtől, sokkos állapotba kerülhet. Természetesesen a tünetek kialakulása, illetve megjelenési formája az immunrendszer állapotától is függ. Jó, nem kell megijedni. A betegség antibiotikumokkal gyógyítható. Az esetek többségében azonban kórházi ápolás is szükséges.

Vadiúj baci?

Persze ez a gonosz Legionella nem valami vadiúj baci. Mindig is létezett. A természetes vizekben szinte mindenhol előfordul. Kis mennyiségben a csapvízben is jelen van. Akkor meg? Eddig nem fertőzött?  Az emésztőrendszeren keresztül nem. Csak akkor fertőz, ha belélegzed. Az épületek, és autók gépészeti rendszerébe jutva a pangó vízben gyorsan szaporodik. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben pedig belélegzed. És úgy már fertőz.  Vagyis a légkondicionáló túlzott használatának nem csak a klímából kiáramló hideg levegő okozta nyári nátha, meghűlés és ízületi panaszok lehetnek a következményei. A bacit 1976-ban Philadelphiában azonosították, amikor az amerikai légió nagygyűlésén több száz légiós fertőződött meg egy különös kórokozótól, közülük 34-en meg is haltak. Pánik, vizsgálatok, elkülönítés után a baktériumot azonosították és elnevezték.

Nálatok kik laknak a légkondiban?

A légkondicionáló berendezéseket egyébként másféle mikroorganizmusok is kellemes élőhelynek találják. Dr. Magyar Donát aerobiológus szerint ezek a berendezések számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára kedvező életfeltételeket biztosítanak. A nem megfelelően karbantartott berendezések a tüdőgyulladás, az asztma, az allergia és az egész szervezetet érintő gombafertőzés okozói is lehetnek. Dr. Potecz Györgyi, a Budai Tüdőközpont tüdőgyógyásza szerint pedig felelőssé tehetők  a tüdőben megtelepedő gomba okozta gyulladásokért is. Mivel a kórképek igen változatosak, bármilyen gyanús tünet esetén ajánlatos szakemberrel kivizsgáltatni magunkat!
Szóval, ha klímás autód van, vagy otthon is klíma hűti a levegőt, akkor évente legalább egyszer arra is jusson idő és pénz, hogy szakszerűen kitisztíttatod. Nem te magad az olcsó, a klímán átfuttatható vicik-vacak folyadékkal, hanem szakemberre bízod a feladatot. Persze igazad van, hogy ma már majd’ minden hivatal, orvosi rendelő és iroda hűtve van. Mit lehet tenni ez ellen? Az irodádban annyit, hogy nem állítod túl hidegre a légkondit, Ha lehet, gyakran nyiss ablakot, ha nem, menj gyakran a friss levegőre! Bár azt mondják, a klíma szigorúan zárt rendszerben végzi jól feladatát, az autódban megteheted, hogy félig lehúzott ablak mellett használod. Ez különösen akkor jó, ha a kocsi egész nap a tűző napon állt, induláskor a kintről beáramló levegő és a hűvöset fújó légkondi együtt jobb hatásfokú. Azokban a helyiségekben, ahol te dönthetsz a klíma használatáról, csak akkor kapcsold be, ha tényleg muszáj, másutt sajnos eldöntik helyetted.

Oszd meg másokkal is!
Mustra