Több csók elégedettebb párkapcsolatra utal egy új tanulmány szerint

GettyImages-844085290

A csók a nőknél összefügg azzal, hogy az utolsó szexuális aktus alkalmával milyen vagy mennyi orgazmusa volt, és azzal is, hogy mennyire sűrűn él szexuális életet éppen aktuális partnerével.

Nagyjából minden szexuális és romantikus kapcsolatban normális, illetve alapvető csókolózni. Mégis, eddig valamilyen oknál fogva kevés kutatás vizsgálta, hogy a csók hogyan befolyásolja a kapcsolatokat. Vagy éppen a kapcsolatunk a csókolózási szokásainkat. 

Egy új tanulmány szerint a csók a nőknél összefügg azzal például, hogy a legutóbbi szex alkalmával milyen/mennyi orgazmusa volt, és azzal is, hogy mennyire sűrűn él szexuális életet éppen aktuális partnerével. 

És te milyen gyakran csókolod meg a párodat? Mindennap? Hetente egyszer, vagy szinte soha? Megcsókoltad a párodat, amikor legutóbb voltatok együtt? Egyáltalán nem, vagy csak egy kicsit? Vagy végig egymás szájában (is) voltatok? Egy új kutatás szerint az ezekre a kérdésekre adott válaszok elég sokat elmondanak arról, hogy elégedett vagy-e szexuálisan és általában véve a kapcsolatoddal.

Egy új tanulmányban – amelyet nemrég publikáltak a Journal of Sex & Marital Therapy folyóiratban és a Psychology Today is szemlézte – többek között azt kutatták, hogy a csók minőségi és mennyiségi  jellemzői jelezhetik-e a párok szexuális és párkapcsolati elégedettségét.

A kutatásról

A minta 878 résztvevőből (433 férfi és 445 nő) állt, akik 18 év felettiek voltak, túlnyomó többségük (75 százalék) házas, 16 százalékuk csak éppen randevúzott valakivel, 9 százalékuk pedig el volt jegyezve. A nők csekély többsége (52,6 százalék), a férfiak többsége (62,5 százalék) kizárólag heteroszexuálisnak minősítette magát.

A szerzők arra kérték a résztvevőket, hogy válaszoljanak az alábbi két fő kérdésre:

  • Az utolsó szexuális élménye során a párjával mennyit csókolóztak?
  • Az elmúlt évben hányszor csókolta meg a párját? 

Ezenkívül információkat gyűjtöttek még

  • az orgazmusuk milyenségéről vagy következetességéről,
  • a szex gyakoriságáról,
  • a szexuális elégedettségükről/elégedetlenségükről,
  • a párkapcsolati elégedettségükről/elégedetlenségükről.

Számít a mennyiség

A válaszadók többsége arról számolt be, hogy az utolsó szexuális aktus során megcsókolták a partnerüket, és általánosságban véve is elég gyakran csókolóznak.

A nők esetében arra jutottak, hogy ha a szexuális aktus során csókolóznak a partnerükkel, az jelentős és közvetlen hatással van az orgazmusukra, a szex gyakoriságára és a szexuális elégedettségre is. Az, hogy partnerükkel naponta hányszor váltanak csókot, a kutatók szerint szintén jelentős közvetlen hatással van az orgazmusra, a szex gyakoriságára, a szexuális és a párkapcsolati elégedettségre.

GettyImages-679114019
Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A férfiak esetében az aktus közbeni csók gyakorisága szintén jelentős közvetlen hatást gyakorolt a szexuális aktusok gyakoriságára és a szexuális elégedettségre. És ugyanígy, a csókolózás gyakorisága általánosságban véve – tehát, hogy naponta hányszor csókolóznak partnerükkel – jelentős közvetlen hatást gyakorolt az orgazmusra, a szexuális gyakoriságra, a szexuális elégedettségre vagy elégedetlenségre, és a párkapcsolati elégedetlenségre.

Kisebb különbségek a férfiak és a nők között

Lehetne azt mondani, hogy a férfiakkal és a nőkkel kapcsolatban nagy vonalakban ugyanarra jutottak a kutatók, de az derült ki, hogy a nők orgazmusának következetességét és szexuális elégedettségét erőteljesebben befolyásolta, hogy az aktus során csókolóztak-e vagy sem a partnerükkel. Ezzel szemben a férfiak esetében sokkal inkább az számít, hogy általánosságban véve mennyit csókolóznak a partnerükkel. 

Mindent összevetve a tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a csók fontos jelzője a szexuális és kapcsolati elégedettségnek mindkét nem számára a hosszabb távú kapcsolatokban, és ezen belül is leginkább az, hogy általánosságban véve mennyi csókot váltanak, nem pedig az, hogy szex közben mennyit csókolóznak.

A csók segíthet helyrehozni a szexet

Ebből arra lehet következtetni, hogy ha valamiért elhanyagoljuk a csókolózást a párkapcsolatunkban, akkor az egyaránt a férfiak és a nők kapcsolati elégedetlenségének jelzője lehet. 

Akik elégedetlenebbek a kapcsolataikban, ritkábban csókolják meg partnereiket.

Számtalan olyan tényező létezik, amelyekről ismert, hogy befolyásolják szexuális és párkapcsolati elégedettségünket – így a kommunikáció, a stressz, a mentális egészség, bármilyen fizikai betegség, vagy éppen a társadalmi és kulturális üzenetek –, de ezek mellett tehát figyelembe kell vennünk a csókolózást is. Azok a nők, akik jobb vagy következetesebb orgazmusokat szeretnének megélni, vagy éppen többet szeretnének szeretkezni, ezen segíthetnek úgy, hogy többször csókolják meg a partnerüket.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra