mcdonalds-girl-fokuszBeengedtük a három csajt, a makrobiotikust, a mainstream fogyasztót és a falánkot a virtuális McDonald’s étterembe, fogyasszanak kedvükre, és közben teszteltük, milyen tápanyagokhoz jutott képzeletbeli testük. Meglepő tapasztalatainkat az alábbi cikkben foglaltuk össze.

 

A McDonald’s egy táplálkozástudományi szakértőkből álló csoporttal dolgoztatta ki mutatórendszerét, az Irányadó Napi Beviteli Érték- (INBÉ-) indexet, amely megmutatja, hogy egy adott anyagból egy bizonyos étel mennyit tartalmaz a napi szükséglet arányában. Az INBÉ-index a McDonald’s webes alkalmazásában az alábbi összetevőket mutatja:

 

mcdonalds-jelmagyarazat

 

A tesztalany

mcdonalds-csaj-napi-ertekekTesztalany csajunk a következő kondíciókkal rendelkezik: nő, 26–30 év közötti, közepes fizikai aktivitású, 62 kg testtömegű. Napi szükséglete a különböző anyagokból a grafikonon látható. Ő a csajom, aki az alábbiakban 3 különböző vérmérséklettel válogat a kínálatban, és megkísérli megtestesíteni a három, önkényesen választott fogyasztótípust, a makrobiotikus, a mainstream és a falánk fogyasztót. Mindhárom típus nevében összeállít egy-egy reggeli–ebéd–vacsora triót, majd megnézzük, az INBÉ-alkalmazás milyen adatokat dob ki.

 

A MAKROBIOTIKUS

reggeli

mcdonalds-makrobiotikus1A makrobiotikus szemléletű fogyasztó reggelire egy könnyű kertész salátát választ, és azt 1000 sziget öntettel locsolja. Mivel „vallását” tekintve megengedő, választását egy sajtos toasttal egészíti ki. Az ő reggelije meglehetősen sovány, a kalóriatartalmához képest mégis meglepően magas benne a zsiradékok és a só mennyisége.

 

ebéd

mcdonalds-makrobiotikus2Tesztalanyunk az ebédnél is óvatosan válogatott, mivel azonban mégiscsak a nap főétkezéséről van szó, egy prémiumsalátára és hozzá premier öntetre bökött. Kalóriában ez is jól teljesít, nem várt értékeken áll azonban a zsírok és a só mértéke, pedig nem tűnik az edéd izmosnak.

 

 

vacsora

mcdonalds-makrobiotikus3A makrobiotikus lány vacsorára visszafogja magát, szemlélete szerint ezen is sok múlik. Így tálcájára nem tesz mást, mint egy laza kertész salátát és mediterrán öntetet. És milyen jól teszi, mert bár jól biztosan nem lakik, de sem el nem hízik, sem a gyomra nem lesz megterhelve.

 

 

A MAINSTREAM FOGYASZTÓ

reggeli

mcdonalds-mainstream1A makrobiotikus szemléletű válogatáson bepöccenve tesztalanyunk a mainstream fogyasztó esetében engedékenyebben kattintott. A reggeli tekintetében elmerészkedett egészen a baconos toastig McBurival. Ez a reggeli zsírból jobban teljesített (meglepő módon bőven gyengébb 2 toastnál), sótartalma viszont meghökkentette tesztalanyunkat.

 

 

ebéd

mcdonalds-mainstream2_1Az erősödés az ebédben is megmutatkozik, amikor a mainstream fogyasztó vállalósan bekattint egy nagykrumplit és egy 6 darabos McNuggets-et. Nem fogja vissza magát, berendel egy barbecue szószt is. Alaposan ad sónak, zsírnak, érdekes módon azonban még így sem éri el ezekben az értékekben a makrobiotikus tesztalany ebédjét.

 

 

vacsora

mcdonalds-mainstream3A tesztalany vacsorára egy könnyű, de laktató prémiumsalátát és hozzá premier öntetet választott. Laktatósága igaznak bizonyult, ám könnyűsége nem, amin a mainstream fogyasztó alaposan fennakadt.

 

 

 

A FALÁNK

reggeli

mcdonalds-falank1Tesztalanyunk láthatóan kedvelte a falánk fogyasztó szerepét, reggelinél sem habozott tavasziomlett-szendvicset kérni kiskrumplival. Az eredményre senki sem számított, a napi bevitel közel 60 százalékát kitevő zsír és a napi bevitelt 20 százalékkal felüllövő só erősnek tűnt, főleg mindjárt reggelire.

 

 

ebéd

mcdonalds-falank2A falánk ebédre is alaposan megtömte magát, prémium grillcsirke szendvicset kért, és egy nagy burgonyát ropogtatott el hozzá. A választás kalóriában, fehérjében és szénhidrátban erősebb is volt, mint a reggeli, sóban és zsírokban azonban nem tudta magát annyira odatenni.

 

 

vacsora

mcdonalds-falank3A nagyétkű és egészségével nem törődő tesztalany este sem mutatott önmérsékletet, így McChicken szendviccsel és egy közepes burgonyával távozott a kasszától. A vacsora még így is szerényebb lett az ebédnél, a reggelinél pedig alaposan, a falánk fogyasztó önmagához képest erős visszafogottságot tanúsítva alig vitt be aránytalanul sok ásványi sót vagy zsiradékot.

 

 

KÍSÉRLETÜNK EREDMÉNYEI

A kísérlet eredményeit egy újabb írában foglaltuk össze, amelyet itt olvashatsz: Sóban, zsírban nagy – mekiteszteredmények

 

A MEKITESZT TOVÁBBI RÉSZEI

A nagy McDonald’s-teszt körülményei. | A makró, a mainstream és a falánk

Mit tartalmaznak a szendvicsek, saláták, lehet-e egészségesen enni gyorsétteremben? | Pasi a mekiben – TESZT

Ehet-e egy gyerek bármi egészségeset a McDonald’sban? | Gyerek a mekiben – TESZT

 

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.