Bruce Willis és Kulka János - hányféle afázia létezik?

GettyImages-999468462
Kofrán Eszter

Bruce Willis visszavonul színészi karrierjétől. Ennek hátterében az áll, hogy afáziával diagnosztizálták, éppúgy, mint a Kossuth-díjas magyar színészt, Kulka Jánost. De biztos, hogy ugyanazok a tünetek nehezítik meg mindennapjaikat?

Bruce Willis lánya a napokban jelentette be Instagram-oldalán, hogy akcióhős apja visszavonul a színészettől, ugyanis afáziával diagnosztizálták, így több évtizedes karrierjét kénytelen hátrahagyni. Ezt a betegséget az agy beszédért felelős területeinek sérülése váltja ki, ami történhet agyvérzés, fejsérülés, tumor vagy fertőzés következtében. Rémes állapot, amely falat emel a külvilág és az egyén között, hiszen a megszokott kommunikációs csatornában tesz kárt. Ugyan nem teljesen reménytelen a helyzet, ha valakinél felmerül ez a betegség, azonban nem garantált, hogy visszaállítható a beszédkészség eredeti szintje. Hazánkban pár évvel ezelőtt már reflektorfénybe került az afázia, mivel Kulka János Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színész is ezzel küzd, ami egy stroke után alakult ki nála. Kulka azt nyilatkozta 2018-ban, hogy betegsége olyan, mint egy börtön, ugyanis intellektuálisan mindent képes felfogni, de nehezére esik szavakba öntenie gondolatait. Azonban Willis kollégáinak anekdotái nyomán felmerül a kérdés, vajon ugyanaz a probléma mindkét színésznél, vagy az afázia más-más fajtájában szenvednek? 

Az afázia fajtái

Az agy sérülésének mértékéről és az érintett területtől függ, hogy az afázia a beszédalkotást és/vagy a beszédértést célozza meg. Három fő fajtája létezik: a Broca-afázia, a Wernicke-afázia és a globális afázia. 

Broca-afázia

Egy Paul Broca nevű francia sebész azonosította be az 1860-as években. A homloklebeny hátsó részét ért sérülés okozza, amely a beszéd artikulációjáért felel. A Broca-afáziával küzdők általában véve megértik a hozzájuk intézett szavakat, azonban beszédalkotásukban problémák merülnek fel. Éppen ezért, mivel gondolataik szavakba öntésével küszködnek, „nem folyékony” vagy „motoros” afáziának is nevezik. 

Problémát okoznak számukra a kötőszavak, a ragok használata, az egy mondatban szereplő szavak egymáshoz viszonyított szerepe, tehát a nyelvtani szabályok használata csorbul, így leginkább távirathoz hasonlatossá válik beszédük. Ezenfelül a helyes hanglejtés és beszédritmus is elvész. Akik Broca-afáziával élnek, tudatában vannak annak, hogy mi az, ami újonnan már nem sikerül nekik, ettől frusztrálóvá és nehézzé válik számukra a beszédalkotás. Vélhetően Kulka Jánosnak is ezzel az altípussal lehet dolga a színész korábbi megszólalásai alapján. Azonban gyanús, hogy Bruce Willis talán másik altípusától szenved.

Kulka Jánost, csak úgy, mint most Bruce Willist, afáziával diagnosztizálták
Kulka Jánost, csak úgy, mint most Bruce Willist, afáziával diagnosztizáltákSzécsi István / Dívány

Wernicke-afázia

Egy német orvosról kapta a nevét, aki 1874-ben fedezte fel. Ebben az esetben másik agyterületben esik kár, mint a Broca-afáziánál, ugyanis a Wernicke-afázia az agy temporális, halántéklebenyét érinti. Ezek a betegek nem veszítik el nyelvtani képességeiket, azonban mégis értelmetlen mondatok hagyják el szájukat, vagy olyanok, amelyek tartalma nem függ össze a szövegkörnyezettel. Beszédük ritmusa, hanglejtése folyékony, illetve a szavak közé sem ékelődnek nagyobb szünetek. Elsődlegesen a beszédértésük romlik jelentősen, ez okozza, hogy mondataik elveszítik jelentésüket, illetve másokat is nehezen értenek meg.

Globális afázia

A globális afázia az afázia súlyos fajtája, amely az emberi nyelvi funkciók több szintjét is érinti. Megnehezíti a beszédalkotást, a beszédértést, az olvasást és az írást is. Ezek a betegek csupán automatikus válaszokat képesek adni, mint amilyen a „nem” is, vagy olyan idiomatikus kifejezéseket tudnak produkálni, mint például a „Hogy vagy?” kérdésünk is. Azonban egyéb nonverbális agyi területeik megfelelően működnek a súlyosan károsodott nyelvi készségek ellenére is, tehát például nem okoz nekik problémát a képegyeztetés.

Bruce Willis afáziája miatt kénytelen visszavonulni színészi pályájáról
Bruce Willis afáziája miatt kénytelen visszavonulni színészi pályájárólNoam Galai / Getty Images Hungary

Bruce Willis és az afázia

Bruce Willis 2002-ben A Nap könnyei című film forgatása közben komoly fejsérülést szenvedett, és vannak, akik erre vezetik vissza afáziájának kialakulását, mivel általában valamilyen külső tényező révén alakul ki ez a betegség. Komoly lelki és fizikai fájdalmat okozott a színésznek, amikor egy félresikeredett pirotechnikai mutatvány és egy lövedék homlokon találta. 

Munkatársai korábban is észrevették, hogy valami lehet Bruce furcsa viselkedése mögött, ugyanis többen a színész koncentrációs képességének romlásáról számoltak be. Volt olyan forgatás, amely során többen zavarodottnak látták a színész, volt, amely során Willis véletlenül kétszer is elsütött egy töltény nélküli fegyvert, és olyan is volt, amely során kémfülhallgatóval kellett a kamera elé állnia, hogy segítsenek neki, ha elfelejtené szövegét. Volt olyan filmje is a sztárnak, amelyben a forgatókönyvet át kellett írni betegségéhez igazodva, hogy kevesebb szövege legyen. 

Mindezt figyelembe véve csak azt találgathatjuk, hogy Bruce Willis afáziája valamelyik másik kategóriába eshet, mint Kulka Jánosé, ugyanis a hollywoodi híresség kapcsán elsődlegesen megértési problémákról számoltak be kollégái, míg a magyar színésznél inkább a szövegalkotás okozott problémát. Mindenesetre, ezek csupán találgatások, nem orvosi diagnózisról van szó. Azonban érdemes beszélnünk hírességeink felvállalt betegségeiről, hogy minél inkább bekerüljenek a köztudatba a tünetek.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra