Kiderült, mi az összefüggés a borfogyasztás és a fogyás között

GettyImages-504569710

A feltételezések szerint a vörösbor szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságai a benne található antioxidánsoknak, gyulladáscsökkentő és lipidszabályozó képességének köszönhetők. Az ital viszonylag jó forrása a rezveratrol nevű, antioxidáns hatású vegyületnek, ami többek között a gyümölcsök, így a szőlő héjában található meg. De vajon tényleg van bármi hatása a fogyásra?

Az antioxidánsok a sejtek öregedését, károsodását okozó oxidatív stressz csökkentésében segítenek, a zöldségek, a gyümölcsök és a magvak gazdagok benne. Az oxidatív stressz egyebek mellett a daganatos elváltozások és a szívbetegségek kockázatát is megnövelheti. Az egész szőlőszem ugyanakkor több rezveratrolt tartalmaz, mint a vörösbor, és az alkohol sosem lesz egészségesebb, mint a nyers zöldségek és gyümölcsök. Amennyiben viszonyt az egyes alkoholtípusok között kell választani, a vörösbor többnyire jobb opciónak számít. De vajon mit szól mindehhez a fürdőszobai mérleg?

Hogyan befolyásolja a vörösbor a fogyást?

Az erjesztett vörös szőlőből készült ital tele van antioxidánsokkal, de tele lehet kalóriával és cukorral is. Ha tehát valaki fogyni próbál, érdemes elgondolkodnia azon, hogy a vörösbor segíthet-e, vagy épp csak akadályozná.

Másfél deciliter vörösbor átlagosan a következőket tartalmazza:

  • Kalória: 125 kcal
  • Szénhidrát: 4 gramm
  • Cukor: 1 gramm
  • Alkohol: 16 gramm

Ne feledd ugyanakkor, hogy sokféle vörösbor létezik, amelyek mindegyike eltérő mennyiségű alkoholt és cukrot tartalmaz, ami befolyásolja a teljes kalóriamennyiséget.

Ünnepekkor beleférhet egy pohár bor, de ha a fogyás a szándékod, oda kell figyelned a mindennapokban
Ünnepekkor beleférhet egy pohár bor, de ha a fogyás a szándékod, oda kell figyelned a mindennapokbanDexailo / Getty Images Hungary

A vörösbor és a súlyunk

Számos tanulmány vizsgálta már az alkoholtartalmú italok és a testsúly közötti kapcsolatot.

Ami a súlyszabályozást illeti, úgy tűnik, hogy a vörösbor ivásának előnyei és hátrányai egyaránt vannak.

A benne levő antioxidánsok pozitív hatásán túlmenően a mérsékelt borfogyasztás segíthet a túlsúly elleni védekezésben – ezt egyes kutatások igazolták, de mások nem bukkantak hasonló előnyökre, sőt. Egyes állatkísérletek kimutatták, hogy a vörösbor fogyasztása csökkenti a testsúlyt és a testzsírszintet, mások viszont ennek az ellenkezőjét tapasztalták.

Egy 29 elhízott emberen végzett tanulmány mindezek felett megállapította, hogy a vörösbor antioxidánsai nem befolyásolják a vércukorszint szabályozását.

Más humán tanulmányok azonban megjegyezték, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás javíthatja a vércukorszint szabályozását – potenciálisan megkönnyítve a súlykezelést. Mindezek arra utalnak, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljesen megértsük a vörösbor súlykontrollra gyakorolt hatását.

Hátrányok

A túlzott alkoholfogyasztás ugyanakkor összefüggésben áll a súlygyarapodással – különösen a férfiaknál.

Az alkohol grammonként több kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát és a fehérje, és sok alkoholos ital – például a sör, a bor és a vegyes italok – szintén cukorral van tele.

Emiatt könnyebb lehet több napi kalóriát fogyasztani alkoholfogyasztással, mint amennyit az ember szándékozik. Az alkohol túlzott fogyasztása inzulinrezisztenciához és vércukorszint-szabályozási problémákhoz vezethet, ami a súlygyarapodás és a 2-es típusú cukorbetegség előfutára lehet.

Ő nem kér belőle
Ő nem kér belőle…Yurikr / Getty Images Hungary

Fogyni akarok – a vörösbor kizárva?

Szerencsére nem kell teljesen elkerülnöd a vörösbort, ha fogyni akarsz, csak néhány szabályt be kell tartanod.

  • Ragaszkodj egy adaghoz. Három után talán már számolni sem fogod, így a legjobb, ha megelégszel egy pohárral a vacsora mellé.
  • Kövesd nyomon a kalóriabevitelt. Ha fenntartod a kalóriadeficitet, akkor tovább fogysz majd, a napi 1-2 pohár ellenére.
  • Kerüld az édes borokat. Ezek nagyobb valószínűséggel tartalmaznak több cukrot és kalóriát poharanként.

Ha mindeközben azt veszed észre, hogy fogyásod lelassul, és semmi sem változott, kivéve a vörösborfogyasztás mennyiségét vagy gyakoriságát, próbáld meg csökkenteni a mennyiséget, hátha ez segít.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra