4 hetes boldogságkihívás: tegyél egy hónapig mindennap önmagadért!

GettyImages-1145099509

Rengeteg kutatás foglalkozott már azzal, mi a hosszan tartó boldogság kulcsa. Ezek a kutatások rendre egy következtetésre jutottak: a boldogság tanulható, mégpedig a pozitív érzelmek folyamatos megélésével. Ebben segít az egy hónapig tartó boldogságkihívás, melyben hétről hétre olyan tevékenységeket próbálhatunk ki, amelyek hozzájárulnak a testi-lelki jóllétünkhöz!

A pozitív érzések segítenek, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, energikusabbá, barátságosabbá és kreatívabbá válhatunk általuk. A boldog pillanatok megélése tehát a személyiségünkre is hatást gyakorol, és hozzájárulnak a fejlődésünkhöz is. Sonja Lyubomirsky boldogságkutató pszichológus kidolgozott egy 4 hetes kihívást, amelyben minden egyes hétre 3-3 olyan tevékenység kipróbálását javasolja, amelyek segíthetnek bennünket, hogy derűsebben és pozitívabban éljük meg a hétköznapokat. Tedd próbára magad te is a 4 hetes kihívásban, és tegyél mindennap egy-egy apró gesztust önmagadért!

Teljesítsd az 1 hónapos boldogságkihívást! 

1. hét

#1 Légy hálás(abb)! – A hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb ellenszere a negatív érzéseknek, mégis gyakran előfordulhat, hogy több figyelmet szentelünk a hiányosságoknak, és kevésbé gondolunk bele, mennyi minden van az életünkben, amiért kifejezhetjük a hálánkat. A hála gyakorlásának egyik legjobb módszere a hálanapló vezetése, amelyben napról napra összegyűjthetjük, kiért vagy miért vagyunk hálásak.

#2 Vedd észre a jót! – Ahhoz, hogy egy pozitívabb szemüvegen keresztül tekintsünk a világra, segíthet, ha átgondoljuk jövőbeli céljainkat, elképzeljük az ideális életünket 5-10 év múlva. Fókuszáljunk arra, hogy minden a lehető legjobban alakul az életünkben, és próbáljunk meg nem foglalkozni a fejünkben visszhangzó kétségekkel, hogy úgysem fog sikerülni.

#3 Figyelj!  – Koncentráljunk jobban azokra dolgokra, amelyeket máskor akár észre sem veszünk, annyira természetesnek tűnnek, hogy könnyen átsiklunk felettük. Sokféleképpen figyelhetünk – élvezzük ki egy falat gyümölcs gazdag ízét, a nyíló tavaszi virágok illatát, vagy akár az egyik kedvenc zenénk dallamát. 

A rohanás helyett üljünk le, szánjunk magunkra néhány percet, és élvezzük ki a kávénk ízét teljesen
A rohanás helyett üljünk le, szánjunk magunkra néhány percet, és élvezzük ki a kávénk ízét teljesend3sign / Getty Images Hungary

2. hét

#4 Mozgásra fel! – A fizikai aktivitás és a rendszeres mozgás jelentősen javítja a hangulatunkat. Igyekezzünk a hét minden napjába beiktatni egy kis mozgást.

#5 Csempéssz egy kis kedvességet a hétköznapokba! – A kedvesség több szempontból kifizetődő. Nemcsak mások napját tehetjük szebbé egy-egy kedves gesztussal, de a saját hangulatunkat és kedvünket is javíthatjuk. Igyekezzünk kedvességgel fordulni önmagunk és mások felé is, szenteljünk több figyelmet az apróságokra!

#6 Mélyülj el abban, amit csinálsz! – Vannak bizonyos tevékenységek, amelyek annyira magukkal ragadnak, hogy közben nem érzékeljük az idő múlását, teljesen az adott dologra fókuszálunk. Ezt a jelenséget flow-élménynek nevezzük. Igyekezzünk felfedezni, mi(k) jelenti(k) számunkra a flow-t (legyen az egy hobbi, sport, játék, alkotás stb.), és szánjunk ezekre a tevékenységekre időt a héten! 

3. hét

#7 Mosolyogj! – Ahogy a mondás tartja, a nevetés a legjobb orvosság. Ez azonban nemcsak egy népi bölcsesség, hanem egy tudományosan igazolható tény: a nevetés oldja a szorongást és a stresszt, valamint segít megküzdenünk a nehézségekkel. A héten mindennap igyekezzünk mosolyt csalni az arcunkra, idézzünk fel egy vicces emléket, vagy nézzünk meg egy vígjátékot!

#8 Tölts minőségi időt másokkal!Kutatások szerint a jól működő személyes kapcsolatok járulnak hozzá leginkább a boldogságunk növeléséhez. Emiatt nagyon fontos ápolnunk ezeket! Szánjunk minőségi időt a számunkra fontos személyekre, érdeklődjünk, mi van velük.

#9 Nosztalgiázz! – A nosztalgia egyfajta mentális időutazás emlékeink birodalmába, amihez akkor különösen érdemes nyúlnunk, ha a jelen bizonytalan vagy negatív élményekkel teli. Engedjük meg magunknak a héten, hogy kicsit elkalandozzunk a legkedvesebb emlékeinkbe, és felidézzünk kellemes, boldog pillanatokat. 

A barátainkkal töltött minőségi idő, a nevetés, a kellemes emlékek felidézése mind-mind hozzájárulnak a boldogságunkhoz
A barátainkkal töltött minőségi idő, a nevetés, a kellemes emlékek felidézése mind-mind hozzájárulnak a boldogságunkhozSolStock / Getty Images Hungary

4. hét

#10 Utazz az érzékeid segítségével! – A héten legalább egyszer indulj képzeletbeli utazásra az érzékeid segítségével. Csukd be a szemed, és gondolatban utazz egy kellemes, megnyugtató helyre (ez lehet egy létező vagy egy fiktív helyszín is). Figyeld meg a hangokat, érezd az illatokat, ízeket!

#11 Tölts időt valakivel! – Ezen a héten szabadíts fel annyi időt, amennyi belefér, és szánd ezt egy számodra fontos személyre. Mindegy, hogy milyen módon töltötök időt együtt, a lényeg, hogy figyeljetek egymásra, és élvezzétek egymás társaságát!

#12 Ünnepeld meg a sikeredet! – Az elmúlt 4 hétben sok mindent megtettél azért, hogy boldogabbnak érezd magad, és akárhogyan is sikerült a feladatok teljesítése, mindenképpen megérdemled az ünneplést, hogy belevágtál!

A kihívás végén pedig tarts egy kis önvizsgálatot: Gondold végig, melyik tevékenység volt a legnagyobb hatással rád! Melyiknél érezted leginkább, hogy hatott a hangulatodra? Melyik jelentette a legnagyobb nehézséget? Milyen pozitív érzéseket éltél át? Melyikből tanultál a legtöbbet önmagadról?

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra