Ha elmúltál már 70 éves, van egy rossz hírünk

GettyImages-726800663

Melyik életkorban a legboldogabbak az emberek? Ezt a látszólag egyszerű kérdést az elmúlt évtizedekben rengetegen vizsgálták, de végleges válasz sokáig nem született. Egy kutatócsoport most viszont egy átfogó, több tudományos tanulmány eredményeit összevető metaanalízis keretében világított rá a válaszra.

Boldog országokból nincs hiány, azt viszont eddig nemigen tudtuk, hogy mely életkorban érezzük a legjobban magunkat. Egészen mostanáig. A Ruhr-University Bochum kutatói ugyanis a legújabb tanulmányukban 443 vizsgálatból származó minta alapján, összesen 460 902 résztvevővel vizsgálták a szubjektív jóllét tendenciáit az életút során. A kutatásban a jóllét három központi összetevőjének változására összpontosítottak: az élettel való elégedettségre, a pozitív, valamint a negatív érzelmi állapotokra. 

Pozitív tendencia

A kutatás vezetője, Susanne Bückner professzor szerint a tanulmány összességében pozitív tendenciát jelez.

Az eredmények ugyanis azt mutatják, hogy az élettel való elégedettség 9 és 16 éves kor között csökkent, majd 70 éves korig kissé nőtt, és 96 éves korig ismét csökkent.

A pozitív érzelmi állapotok 9 éves kortól 94 éves korig általános csökkenést mutattak, míg a negatív érzelmi állapotok 9 és 22 éves kor között enyhén ingadoztak, 60 éves korig csökkentek, majd ismét növekedtek. A szerzők a pozitív és negatív érzelmi állapotokban nagyobb mediánváltozásokat állapítottak meg, mint az élettel való elégedettségben.

Az élettel való elégedettség 70 éves korig nőtt, majd csökkenni kezdett
Az élettel való elégedettség 70 éves korig nőtt, majd csökkenni kezdettSvetlana Repnitskaya / Getty Images Hungary

Ez rá a magyarázat

Az életelégedettség enyhe csökkenését 9 és 16 éves kor között a pubertáskorban bekövetkező, a testet és a társas életet érintő változásoknak tulajdonítják.
„Az, hogy a nagyon késői felnőttkorban a szubjektív jóllét minden összetevője inkább romlott, mint javult, összefügghet azzal, hogy a nagyon idős embereknél csökken a fizikai teljesítőképesség, gyakran romlik az egészségi állapot, és csökkennek a társas kapcsolatok is; nem utolsósorban azért, mert a kortársaik elhunytak” – állapította meg Susanne Bückner.

A serdülőkori életelégedettség-csökkenést a kamaszkori változásoknak tulajdonítják a kutatók
A serdülőkori életelégedettség-csökkenést a kamaszkori változásoknak tulajdonítják a kutatókNadija Pavlovic / Getty Images Hungary

Útmutatás lehet a mostani tanulmány

A tanulmány szerzői szerint e kutatás rávilágít arra, hogy a szubjektív jóllétet annak különböző összetevőivel együtt az egész élettartam során figyelembe kell venni. Úgy vélik, hogy a mostani eredmények jelentős útmutatást nyújthatnak a különféle programok kidolgozásához, különösen azokhoz, amelyek célja a szubjektív jóllét fenntartása vagy javítása az élet késői szakaszában.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra