Hiába magas a BMI-d, mégsem vagy veszélyben – 6 jel, ami megnyugtathat

A testtömegindex hasznos mérőszám, de olykor csalóka lehet: előfordul, hogy az átlagosnál magasabbnak számító BMI-értékkel rendelkezel, mégsem vagy túlsúlyos, sem egészségtelen. Mutatjuk, mi lehet ennek az oka.

A testtömegindex (body mass index = BMI) egy 19. században kifejlesztett, napjainkban is népszerű mérési módszer, amelyet széles körben alkalmaznak az ideális testsúly meghatározására, illetve a túlsúlyosság vagy egészségtelen soványság megállapítására. A BMI-érték kiszámításához a kilogrammban megadott testtömeget kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével (az interneten számos BMI-kalkulátor található, melyek segítségével könnyen megállapíthatod, hol helyezkedsz el a skálán).

A gyakran univerzális mértéknek tekintett BMI képlete ugyanakkor több helyen is hibádzik: a magasabb embereket szisztematikusan kövérebbnek, az alacsonyabbakat soványabbnak mutatja, nem kalkulálja bele a mértékbe a testtömeget alkotó összetevőket (zsírból vagy izomból rakódtak rád a kilók?), az életmódbeli tényezőket, az öröklött genetikai hátteret, az életkorból és a nemből adódó különbségeket és még sok egyebet. Előfordulhat, hogy a kiszámolt BMI-érték alapján az egészséges tartományban mozogsz, valójában mégis plusz kilókkal rendelkezel, vagy épp az ellenkezője: testtömegindexed alapján túlsúlyos vagy, valójában azonban a teljesen normális kategóriába esel.

A Medium Insider blog cikke összegyűjtött hat tényezőt, amelyekből arra következtethetsz, hogy hiába mutat a kelleténél magasabb számot a BMI-értéked, nincs okod aggodalomra.

#1 A derekad szűkebb 89, illetve 102 centinél

Derékbőséged jóval többet árul el az egészségedről, mint a testtömegindexed – állítják a szakemberek. A nőknél átlagosan 89 centis, a férfiaknál 102 centis derékméret fölött beszélhetünk túlsúlyról, az ennél sokkal bőségesebb derékkal rendelkezőknél pedig komoly egészségi problémák léphetnek fel: a hastájékon felhalmozódott zsír ugyanis létfontosságú szerveket károsíthat, növelve a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és más hasonló gondok kialakulásának kockázatát.

A derékbőség is fontos.
A derékbőség is fontos.Andersen Ross Photography Inc / Getty Images Hungary

#2 Csípőre és nem hasra hízol

Nem mindegy tehát, hol raktározódik a felesleg: kutatások bizonyították, hogy sokkal hajlamosabbak az előző pontban felsorolt betegségekre azok, akiknek a hasán jelenik meg úszógumi, mint azok, akik a testük más területén – például a csípőn, a combon – halmozzák fel a plusz kilókat.

#3 Izomból és nem zsírból vannak a plusz kilóid

A testtömegindex legnagyobb hiányossága, hogy semmilyen módon nem képes különbséget tenni a zsír- és az izomtömeg között, vagyis nem ad információt arra vonatkozóan, miből is épülnek fel a plusz kilók. Előfordulhat, hogy egy élsportoló, vagy akár egy rendszeres testmozgást végző, konditerembe járó személy BMI-értéke a normálisnál magasabb értéket mutat, mégis kizárható, hogy az illető elhízott lenne.

#4 Rendben van a vérnyomásod, koleszterinszinted

A BMI szintén nem veszi figyelembe az elhízással általában járó egészségi problémák meglétét vagy éppen nem meglétét: létezhet ún. metabolikusan egészséges elhízás, amikor hiába jelennek meg plusz kilók, azok szövődményeit nem, vagy csak kismértékben lehet megfigyelni az érintetteken (habár a metabolikusan egészséges elhízás létezését egyes szakemberek már cáfolják).

Érdemes a BMI-értéket más mérési eredményekkel együtt, azokkal összevetve vizsgálni: előfordulhat, hogy testtömegindexed alapján az egészségtelen, túlsúlyos kategóriába esel, a vérnyomásod, koleszterinszinted és más, a tested egészségi állapotáról árulkodó vizsgálati eredmények azonban teljesen rendben vannak. Fontos, hogy ne csupán egyetlen mértéket vegyél figyelembe, hanem a többféle vizsgálat alapján kialakuló összképre koncentrálj.

Izomból is lehetnek a plusz kilók.
Izomból is lehetnek a plusz kilók.skynesher / Getty Images Hungary

#5 Egészségesen élsz és rendszeresen mozogsz

Az életmódbeli tényezők szintén nem megállapíthatók pusztán a BMI-érték alapján: lehet, hogy a normálisnál magasabb a testtömegindex-értéked, de rendszeresen sportolsz, általánosságban aktív életet élsz – ebben az esetben pedig kisebb az esélye az egészségi problémák kialakulásának, mint olyan személyeknél, akik hiába rendelkeznek alacsonyabb BMI-vel, mozgásszegény életet élnek és nem ügyelnek a fittségükre, fizikai jóllétükre.

#6 Idősebb korban nem gond néhány plusz kiló

Kutatások szerint azok az idősek, akik egy kicsivel túlsúlyosabbak az átlagnál, tovább élnek, mint az egészségtelenül sovány kortársaik – az okot azonban egyelőre nem sikerült megfejteni. A szakemberek úgy vélik, az idősebbeknek jót tesz, ha rendelkeznek pár plusz kilóval, de ezt nem szabad félreérteni: nem elhízásról (30 feletti BMI-értékről), hanem pusztán enyhébb túlsúlyról van szó, ezért ebben az életkorban is ugyanúgy érdemes odafigyelni az alakra és az egészségre.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra