Ebben a megyében 650 ezret kereshetsz még betanított munkásként is

betanított munkás kereset
Olvasási idő kb. 3 perc

Győr-Moson-Sopron vármegyében bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret. Az országban a legjobb számokat ebben a vármegyében produkálják foglalkoztatottság terén is, sőt, egyes összehasonlításokban az uniós átlagot is verik.

Győr és a róla elnevezett vármegye adja a legjobb foglalkoztatási adatokat Magyarországon. Itt a legmagasabb a bér is, egy betanított munkás akár 650 ezer forintot is kereshet havonta. térség munkaerőpiaci kilátásairól a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, Nógrádi József beszélt a HelloVidéknek

Ide még betanított munkásnak is érdemes elmenni

Győr országos viszonylatban kiváló pozíciót ért el a munkaerőpiaci térképeken. A foglalkoztatottsági ráta itt 81,6 százalék, ilyen magas érték sehol másutt nincs az országban, sőt, az Európai Unión belül is ritkaság számba megy. A munkanélküliség itt a legalacsonyabb: mindössze 1,7 százalék, ami 4 700 embert jelent (2024 március végi adat). A pályakezdő álláskeresők száma nem éri el az 50 főt, miközben minden más megyében több százas vagy akár ezres számokról beszélhetünk.

Győrben még a betanított munkások sem panaszkodhatnak a keresetükre
Győrben még a betanított munkások sem panaszkodhatnak a keresetükreNitat Termmee / Getty Images Hungary

Amennyiben a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítjuk az álláskeresők arányát, akkor valószínűleg az 1,4 százalékos érték az EU egyik legjobb értéke lenne

– mutatott rá Nógrádi József, aki szerint ez a szám immár évek óta stabil, és jól mutatja, hogy Győr az ország gazdaságilag egyik legerősebb régiója.

A feldolgozóipar és a nagyvállalatok szerepe jelentős súlyt képvisel a megye foglalkoztatóinak körében. A járműgyártás csupán egy eleme ennek (20 ezer főt foglalkoztatnak). Ezen felül jelen van a fémalapanyag-gyártás és -feldolgozás, élelmiszeripari termelés, építőipar, szálláshely-szolgáltatás, elektronika és logisztika – mind-mind jelentős piaci részesedést tudhatnak magukénak. Az ipari termelés volumenindexe szorosan Budapest és Pest megye után következik, és tízszer akkora, mint Tolna megye termelési indexe, egyben közel akkora, mint Szabolcs, Heves és Nógrád együttes értéke.

Mindezt a legjobban az mutatja, hogy az országon belül itt a legmagasabb a bérszínvonal.

Gyakorlatilag Budapest és Pest megye szintjével találkozunk, ami annyit jelent, hogy fizikai dolgozót már alig találni bruttó 500 ezer forint alatti jövedelemmel. A betanított munkavállalók bérezése bruttó 400-450 ezer forint között alakul, de ez az összeg felmehet akár bruttó 650 ezer forintig is

– emelte ki a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, aki szerint a szakképzett fizikai munkavállalók akár bruttó egymillió forintot is megkereshetnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek