Nem is gondolnád, mit jelent kedvenc filmkaraktered neve

red-fly-wants-to-re-pitch-cancelled-darth-maul-gam t33w.h720

Olykor több rejlik egy név mögött, mint gondolnád – kedvenc filmes karaktereid nem csak véletlenszerűen kapták kereszt- és vezetéknevüket, az írók nagyon is utalni kívántak valamire velük kapcsolatban, néha a kelleténél is erőteljesebben. A legtöbb esetben egy-egy tulajdonságot kívánnak a készítők a beszédes névvel hangsúlyozni, máskor viszont a cselekmény fordulatait leplezik le burkolt formában – mindkét esetre gyűjtöttünk példákat cikkünkben.

Remus Lupin és Sirius Black

A harmadik Harry Potter-könyv/film, Az azkabani fogoly két szereplője is igen beszédes nevet visel, melyek hallatán a kellően tájékozott olvasók-nézők már jó előre megsejthetik a velük kapcsolatos titkokat: Remus Lupin professzor – aki vérfarkas és minden teliholdkor fenevaddá változik – keresztneve a Rómát alapító, farkasok által felnevelt testvérpár egyik tagjára utal, vezetékneve pedig a farkas latin elnevezése. Harry keresztapja, a címbeli szökevény, Sirius Black fekete kutyává képes átváltozni, amit a neve is jelez: a vezetéknév egyértelmű, a keresztnév pedig a Nagy Kutya csillagkép (Canis Major) legfényesebb csillaga, a Szíriusz után született.

Darth Maul

A Baljós árnyak főgonosza, Darth Maul neve könnyen megfejthető azok számára, akik jól beszélnek angolul: a „maul” egyszerre jelent marcangolást és összeverést, így kiválóan passzol a félelmetes Sith-lovaghoz.

John Milton

Az 1997-es Az ördög ügyvédjében egy fiatal védőügyvéd (Keaunu Reeves) képességeire felfigyel egy titokzatos vállalkozás vezetője, John Milton (Al Pacino) – az ambiciózus férfi végül legnagyobb döbbenetére azzal szembesül, hogy munkaadója nem csupán egy manipulatív jogász, hanem maga a sátán. Természetesen jóval hamarabb gyanút foghatott volna, ha alaposabban utánanéz főnöke nevének: John Milton (1608–1674) angol költő ugyanis a barokk irodalom egyik legnagyobb alakjának számít, akinek főműve, az Elveszett Paradicsom Lucifer bukását meséli el.

Főhősünk nem is sejti, kit rejt a John Milton név…
Főhősünk nem is sejti, kit rejt a John Milton név…Getty Images Hungary

Louis Cyphre

Hasonlóan árulkodó az 1987-es Angyalszív című filmben Robert De Niro által alakított rejtélyes figura, Louis Cyphre neve: elég, ha becézve kiejtjük a nevét – Lou Cyphre –, és máris megkapjuk a megfejtést: Lucifer.

John Spartan és Simon Phoenix

A „spártai” John Spartan
A „spártai” John SpartanArchive Photos / Getty Images Hungary

A Sylvester Stallone és Wesley Snipes főszereplésével készült A pusztító igazi kultfilmmé vált, melynek híres szövegeit a legtöbben fejből idézik, akik éltek a ’90-es években: a történet középpontjában egy mindenre elszánt rendőr, John Spartan és egy megátalkodott terrorista, Simon Phoenix állnak, akiket büntetésből évtizedekre lefagyasztanak, majd az (akkor még távoli jövőnek számító) 2030-as években kezdik újra a harcot.

A címszereplő neve annyit tesz, „Spártai János”, ami kiválóan kifejezi a karakter kemény, meg nem alkuvó személyiségét, ellenfele pedig „Főnixmadárként” éled újra a tetszhalálból, de a Sandra Bullock által alakított jövőbeli rendőrnő, Lenina Huxley sem véletlenül kapta ezt a nevet: Aldous Huxley a híres antiutópia, a Szép új világ írója, Lenina Crowne pedig a regény egyik fontos alakja.

Castor és Pollux Troy

Hasonlóan fantasztikus alapszituációra épül az 1997-es Ál/arc, melynek rendőr főhőse (John Travolta) szó szerint arcot cserél az általa üldözött pszichopata terroristával (Nicolas Cage). Az antagonista és testvére, Castor és Pollux Troy nem véletlenül viselik nevüket: Castor és Pollux spártai ikerkirályfiak a görög mitológiában, akiknek különlegessége, hogy egyiküket Zeusz, míg a másik fiút Tündareósz király nemzette, vagyis míg Pollux félisten, testvére, Castor egyszerű halandó. Castor halálakor testvére le akart mondani a halhatatlanságról, amely elválasztotta volna kettejüket, Zeusz ezért úgy döntött, a két testvér együtt maradhat, ha megosztoznak a halhatatlanságon, és fél évig az égben, fél évig pedig az alvilágban élnek. A filmbeli gonosztevő testvérpár vezetékneve, a Troy (vagyis Trója) szintén ókori mitológiai utalás.

Helen Shivers

Pussy Galore neve sokat sejtet… Getty Images Hungary
Pussy Galore neve sokat sejtet… Getty Images HungarySilver Screen Collection

A ’90-es évek népszerű tinihorrorja, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron szőke főhősnője, Helen Shivers (Sarah Michelle Gellar) vezetékneve angolul annyit tesz: „borzong”, „reszket”, nem csoda, hogy egy félelmetes történet középpontjába csöppen szegény.

Jericho Cane

Szintén ördögi témát választott az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült 1999-es Ítéletnap című akciófilm, melynek rendőrnyomozó főhőse, Jericho Cane nem kisebb feladatot kap a nyakába, mint az ezredfordulón bekövetkező apokalipszis megakadályozása, pontosabban meg kell védenie egy nőt, akit a sátán jegyesének szemeltek ki. A karakter neve igen kreatív bibliai utalás: Jerikó városát az Ószövetség szerint áthatolhatatlan kőfal vette körül, amely a várost ostromló izraelita nép harci kürtjeinek szavára csodával határos módon mégis leomlott (szerencsére Arnie-t a filmben nem éri utol ez a baljós vég).

Thomas Anderson

A Mátrix Neója, polgári nevén Thomas Anderson duplán is bibliai elnevezést visel: keresztneve „Hitetlen Tamás”-ra, vagyis Tamás apostolra utal, aki kételkedett Jézus feltámadásában, míg vezetéknevének jelentése „Emberfia”, ami jól jelzi a figura krisztusi küldetését. Azt már ne is említsük, hogy Morpheus az ókori mitológia szerint az álom istene, Trinity nevének jelentése pedig Szentháromság.

A Mátrix Neója krisztusi figura
A Mátrix Neója krisztusi figuraWarner Bros. / Getty Images Hungary

Autumn

A 2009-es romantikus komédia, az 500 nap nyár egy fiatal építész, Tom Hansen (Joseph Gordon-Levitt) és főnöke asszisztensnője, Summer Finn (Zooey Deschanel) románcát meséli el – a történet végén, a pár szakítását követően a férfi talán új szerelemre talál egy Autumn nevű hölgy (Minka Kelly) személyében. A két nő természetesen nem véletlenül viseli ezt a nevet: Summert, vagyis a nyarat követi Autumn, vagyis az ősz.

Pussy Galore

A James Bond-filmek alkotói a kezdetektől imádnak minél szuggesztívebb neveket adni női karaktereiknek, amire a leghíresebb (vagy talán leghírhedtebb) példa az 1964-es Goldfinger vagány pilótanője, Pussy Galore (Honor Blackman), akinek vezetékneve „bőség”-et jelent, míg keresztneve jelenthet macskát, de női nemi szervet is (a kellőképp szemérmes magyar változatban a kettősséget kinyirbálva „Cicának” nevezik a karaktert). A Bond lányok sorába tartozik még többek között Honey Ryder, Xenia Onatopp, Plenty O’Toole és Melina Havelock is…

Oszd meg másokkal is!
Mustra