Béres Alexandra: formáld természetesen!

beres-alexandra-kicsiHa a fitneszórarendedben túlsúlyban van a step aerobic, valószínűleg nem a legtrendibb helyre jársz, mert ma a természetes testformálás idejét éljük – a hetedik hónapban járó Béres Alexandrát arra kértük, pihenjen meg egy kicsit a Díványon, és meséljen a legújabb fitnesztrendről.


Ha a fitneszteremben, ahol edzel, az órarendben túlsúlyban stepaerobik- és callaneticsórákat látsz, akkor tudd, nem a legtrendibb helyen jársz. Ugyanis ezek a mozgásformák már leáldozóban vannak. Helyette a test izolációs és egyensúlyérzéket fejlesztő gyakorlatok hódítanak. Béres Alexandra a legújabb fitnesztrendekről mesél – és arról, hogy edz és edzősködik hét hónapos pocakjával.

 

beres-alexandra2A szépségideálok az évszázadok alatt folyamatosan változnak. Most milyen egy szép testű nő a fitnesz szakemberei szerint?

Az izmos lányok ideje múlóban, a fitneszben is fontossá vált a természetesség. Míg korában arra törekedtek, hogy minél jobban domborodjon egy-egy izomcsoport, addig most a teljes szervezetre figyelünk oda. A tornatermekben is megjelent a természetes testformálás, a jóga és annak különböző válfajai. Fontos a szép tartás, az egyensúlyérzék fejlesztése, a gerinctartó izmok fejlesztése, az egészség minél hosszabb távú megőrzése.

És ehhez milyen tornagyakorlatokkal lehet hozzájárulni?

Leginkább és legtöbbet a saját testsúllyal dolgozunk.
A karizmokat például nem súlyzóval, hanem fekvőtámasszal erősítjük. Ha pedig eszközt használunk, akkor funkcionálisakat, például olyan hevedereket alkalmazunk, amelyeken lógni lehet vagy felhúzódzkodni.

S miért fontosak az egyensúlyérzékre ható gyakorlatok?

Mert ahogy idősödik a szervezet, a legtöbb érzékszervünk, mint a látás, szaglás, ízlelés és a fülünkben található  egyensúlyérzék-rendszer is romlik. Ám bizonyos gyakorlatokkal ez nemcsak szinten tartható, hanem javítható is. Az orvosok már a várandós mamáknak is azt javasolják, hogy az utolsó hónapokban, a pocakban kezdjék el fejleszteni a baba egyensúlyérzékét, mert ez a koordináció fejlesztésen keresztül később kihat az intelligenciára is.

Gondolom, ha megemlítetted, akkor magad is megfogadtad a tanácsot. Hogyan kell a pocakban lévő babát fejleszteni?

Az anyáknak nincs más dolguk, mint naponta néhány percet hintaszékben ücsörögni vagy egyensúlygyakorlatokat végezni.

Október végére várod a kislányodat. Tartasz még órákat?

Az aktív óratartást két hete hagytam abba. Már csak senior- és „pocakosórákat” vezetek, valamint taposógépen kardiózom.

Milyen gyakorlatokat nem végzel?

Minden olyat, amely ütődéssel járhat, vagy zavarhatja a pocakomat. Nem fekszem hasra, és már a kitöréseket sem tudom olyan pontosan elvégezni. És az orvosom eltiltott mindenféle hasizomgyakorlattól is. A kismamák egyébként az alhasizmon kívül végezhetnek hasizomgyakorlatot, de én speciális eset vagyok. Ugyanis hiába nőtt meg a pocakom, olyan erős a hasfalam, hogy még mindig látszik a harántizmom.
A könnyebb szülés érdekében viszont jó lenne, ha ez lazulna.

Hányszor mozogsz egy héten?

A terhességem előtt is 4-5 alkalommal edzettem, igaz, akkor 1,5–2 órát. A darabszám megmaradt, csak 30-40, maximum 50 percet tornázom. Tudod, azt vallom, hogy kilenc hónap sok idő, ez alatt könnyen elveszítheti a formáját, a jó vérkeringését az ember. Főleg egy olyan kismama, mint én, hiszen nagyon aktív életet éltem. Szerintem azért, mert valaki terhes, nem kell feladnia a sportot. A combja, a vádlija, a felsőteste ugyanúgy kívánja a mozgást.

Most megleptél. Azt hittem, hogy te mindennap az edzőteremben izzadtál a terhességed előtt.

Nem. Gondolok a jövőre is. Nem esem túlzásba. Leszek még 40, 50, 60 éves is. És akkor már biztos nem bírok ilyen intenzitással dolgozni. Ám a heti 4-5 alkalom az én életformám mellett bizonyára tartható lesz.

Ezzel azt akarod mondani, hogyha valaki állandóan mozog, míg egy másik ember hetente csak kétszer, a sport teljes tagadása után az jár rosszabbul, aki mindennap mozgott? Tehát az ő alakján jobban meg fog látszani a henyélés? Milyen igazság ez?

Nem, az izom nem felejti el a munkát, és nagyon hamar visszaáll a jó forma, csupán nem vagyok híve a túlzásoknak. A hosszú távon vállalható, kiegyensúlyozott testmozgást tartom a legjobb megoldásnak.

Egy sportoló és egy kismama életében is fontos, hogy mennyit mutat a mérleg. Te mennyit híztál eddig?

Én a baba érkezése előtt is nagyon odafigyeltem a súlyomra, és egészségesen táplálkoztam. Eddig havi egy kilót híztam. Most 200 kalóriával eszem többet egy nap, de azt is leginkább gyümölcsből.

Hány szem őszibarack 200 kalória?

Nem tudom pontosan, de úgy három-négy.

Soha nem kívánsz meg semmit?

Nem. Ez a kívánósság szerintem önkontroll kérdése.

Csodálom a fegyelmezettséged. Mernék rá fogadni, hogy szülés után hat héttel már a versenysúlyodat fogja mutatni a mérleg. Ja, a lényeg: sok boldogságot a babádhoz!

 

Ha ez bejött, nézz rá erre is:

Gregor Bernadett nem koplal és nem tornázik, viszont elárulja, mikor és hol figyeljenek azok, akik saját szemükkel szeretnék látni rajta azt a 3-4 kiló súlyfelesleget… | Gregor Bernadett és a mérleg


Oszd meg másokkal is!
Mustra