Asperger-szindrómás hírességek, akik úgy döntöttek, hogy felvállalják állapotukat

gretathunbergnyito

Greta Thunberg, Daryl Hannah, Anthony Hopkins vagy Courtney Love. Összeköti őket a neurotipikus fejlődéstől való eltérésük, az Asperger-szindróma. Van olyan érintett, aki végleg elfordul a nyilvánosságtól, ezek a sztárok viszont úgy döntöttek, hogy nyíltan felvállalják az állapotukat.

Az idegrendszeri fejlődésüket és állapotukat tekintve az autizmusban érintettek (és nem csak az Asperger-szindrómások) a neurotipikus fejlődéshez képest térnek el három területen, méghozzá egyénfüggő módon: kommunikáció, kölcsönös társas kapcsolatok zavara, rugalmatlanság. A szülőknek sok minden feltűnhet, nemcsak a zárkózottság és a kommunikációs problémák, hanem például a szelektív evés, sztereotip mozgások is. Ezek a tünetek különböző szinten ugyanúgy megjelennek, de a személy képes arra, hogy beilleszkedjen a többségi társadalomba, szemben a nagyon súlyos autistákkal. Az autizmus egy spektrumzavar, tehát minden érintett más, mindenki máshol helyezkedik el ezen a spektrumon.

Kiemelkedő művészi és nyelvérzék, valamint komoly nehézségek

Az autizmusban érintett személyeknek nemcsak a nyelvérzékük vagy a művészi érzékük lehet kiemelkedő, sokszor matematikában is nagyon erősek. Az autista „zseni”-nek külön neve van: ők a savantok. Nem minden aspergeres zseni, de a közvélemény az Esőember óta afféle különc kis csodabogaraknak látja őket, holott gyakran ezeknek a gyerekeknek-felnőtteknek gyakran ugyanúgy meg kell küzdeniük az említett 3 területen jelentkező nehézségeikkel, a dührohamaikkal (meltdown), szorongásokkal, elszigeteltséggel stb.

Greta Thunberg nem a mentális betegségével akar kitűnni
Greta Thunberg nem a mentális betegségével akar kitűnniHesham Elsherif / Getty Images Hungary

Nagyon sok a bizonytalanság

A betegséget Hans Asperger osztrák gyermekorvosról nevezték el, a szindróma körül több a bizonytalanság, mint a tudományos bizonyítékokkal alátámasztott tudás. Sem az okait nem ismerjük, sem hatásos gyógymód nincs ellene. Sőt, az Asperger egyik leghíresebb kutatója, Simon Baron-Cohen is fölvetette, hogy szerinte nem is neurodiverz fejlődésről és állapotról van szó, hanem ez egy másféle gondolkodási forma.

Gondolj Sheldon Cooperre!

A világ leghíresebb Asperger-szindrómása a kedvenc Agymenőnk, Sheldon Cooper elméleti fizikus, aki valamennyi specialitását bemutatja ennek a különleges állapotnak, amelyről késhegyre menő vitákat folytatnak a pszichológusok a kitalált szereplőt illetően. Nos, sajnos mi se tudjuk a választ, mindenesetre Sheldon kimagasló intelligenciája, zavarba ejtően nagy lexikális tudása és logikus érvrendszere miatt nálunk kiérdemel egy arany „bazingát!” S bár Sheldon szemmel láthatóan irtózik a társas kapcsolatoktól, végül mégis igába hajtja a fejét, és elveszi Amyt, ez is arra utal, hogy ha akar, akkor még egy szuper adottságokkal rendelkező aspergeres is bele tud simulni a szürke és unalmas hétköznapokba.

A sztárfizikus Sheldon Cooper karaktere is mentális kihívásokkal küzd
A sztárfizikus Sheldon Cooper karaktere is mentális kihívásokkal küzdAlbert L. Ortega / Getty Images Hungary

Greta Thunberg és az aspiepower

Az Aspergergét büszkén vállaló Greta Thunbergnél 7 éve állapították meg a kórt. Greta amúgy is megedződött már, ami a gyalázkodásokat illeti, úgyhogy amikor már sokadszor húzták nála elő az Asperger-kártyát a kommentelők, így felelt:

„Asperger-szindrómám van, ami azt jelenti, hogy néha egy kicsit más vagyok, mint az átlag. De a jelenlegi körülményeket tekintve másnak lenni szupererőt jelent. #aspiepower.”

Thunberg azt is elmondta, már nem volt kisgyerek, amikor rájöttek, hogy aspergeres, és ez sok mindenre választ adott az életében.

„Korábban nem tudtam, miért nem volt igényem a társas kapcsolatokra, miért voltam el teljesen jól a saját világomban. Azonban amióta klímaaktivista lettem, minden megváltozott körülöttem. Van célom, és olyan társaság is csapódott mellém, akikkel ugyanazokat tarjuk fontosnak.”

Greta azt is kifejtette, hogy szándékosan nem beszél az Asperger-szindrómájáról, mert egyrészt nem akar „emögé elbújni”, másrészt tudja jól, hogy még mindig nagyon sokan elmebajnak tartják ezt a kórképet.

Daryl Hannah gyerekkora óta tudja, hogy Asperger-beteg
Daryl Hannah gyerekkora óta tudja, hogy Asperger-betegMichael Buckner / Getty Images Hungary

Álomba szorongta magát az egyik legszebb díva

A Kill Bill bosszúálló angyala, a félszemű Elle Drivert alakító Daryl Hannah színésznő gyerekkora óta tudja, hogy Asperger-szindrómás. A 62 éves színésznő a ’80-as, ’90-es évek egyik szexbombája volt, mégis, gyerekkorában rendszeresen csúfolták magassága, platinaszőke haja és fiús alkata miatt. Daryl pedig annyira félénk volt, hogy gondot okozott neki az, amikor iskolába kellett mennie. „Szorongtam az osztálytársaim előtt, a feleltetés pedig felért egy rémálommal. A saját világomba menekültem, naphosszat a szobámban voltam, és a babáimmal beszélgettem.”

A színpadon megélhette álomországát

Amikor édesanyja tarthatatlannak találta kislánya elszeparálódását a valóságtól, orvoshoz vitte, ahol azonnal kiderült Daryl kórképe. Később mégis a színpadon találta magát, köszönhetően annak a drámatanárnak, aki kifejezetten arra biztatta a színésznövendéket, hogy mutassa meg álomvilágát, és véletlenül se szakadjon ki az általa teremtett fantáziaországból. Hollywoodban mindenki tudja a gyönyörű színésznőről, hogy felesleges meghívni partikba és fogadásokra: annyira rosszul érzi magát a társaságban, hogy inkább el se megy a rendezvényekre. A Kill Bill gigasikere után pedig hosszú évtizedekre visszavonult a rivaldafénytől, és vidékre költözött, ahol – Gretához hasonlóan – környezetvédő lett.

A legendás Anthony Hopkins Aspergerrel is egészségesnek érzi magát
A legendás Anthony Hopkins Aspergerrel is egészségesnek érzi magátDavid Livingston / Getty Images Hungary

Anthony Hopkins nem hisz benne

A Bárányok hallgatnak elborzasztó Hannibal Lecter professzora, Sir Anthony Hopkins túl volt a hetvenen, amikor kezébe vehette a diagnózisát. A színészfejedelem azt mondta,semmit se változtatott az életén ez a címke, ami szerinte csak egy „fancy titulus”. Állítása szerint butaság lenne kizárólag az Aspergerre fogni, hogy miért tudja ennyire sokáig és mélyrehatóan tanulmányozni szerepeinek karakterét.

„Azt hiszem, tönkretettük az emberiséget azzal, hogy ennyire sok táblát meg címkét ragasztottunk mindenre. Nem érzem magam aspergeresnek, vagy különböző embernek, mint bárki más.”

Anthony Hopkins szerint az Aspergernek az éttermekben veszi a legnagyobb hasznát, ahol fejből fel tudja idézni az étlap kínálatát és az árakat.

Kurt és Courtney is érintettek

A Nirvana frontemberének, a rocklegenda Kurt Cobainnek özvegye, Courtney Love is gyerekkorától fogva Asperger-diagnózissal él. Bár korábban csupán azt hittük róla, hogy a drogok és a rock and roll életmód kezdte ki az idegeit, azonban ez korántsem ilyen egyszerű. A Hole nevű lány rockcsapat énekesnője mindössze 9 éves volt, amikor kiderült róla a kórkép, amelyről 1994-ben nyilatkozott is a Rolling Stone Magazinnak. A többszörös Grammy-díjra jelölt Courtney Love elmondta, édesanyja azért fordult vele orvoshoz, mert kislányként képtelen volt beilleszkedni az iskolába, egyetlen barátja se volt, szokatlanul félénk magatartása miatt pedig folyamatosan kiközösítették.

Courtney Love tragikus sorsát megmagyarázhatja Asperger-szindrómája
Courtney Love tragikus sorsát megmagyarázhatja Asperger-szindrómájaEdward Berthelot / Getty Images Hungary

Egy szégyellős polgárpukkasztó

Felmerülhet a kérdés, miként vált Courtney Love mégis a grunge-éra legpolgárpukkasztóbb énekesnőjévé, aki rendszeresen félmeztelenül állt a színpadra? A rockdíva szerint a lelke mélyén mindig nagyon szégyellős kislány maradt, és később azért szokott rá a kemény drogokra és az alkoholra, hogy leküzdje a szociális fóbiáit. Bár Courtney-nak végül rehabilitációs intézmények segítségével sikerült megszabadulni az önpusztítás poklából, férje, Kurt Cobain – akit ugyancsak enyhe autizmussal diagnosztizáltak – már nem volt ilyen szerencsés, és 1994. április 5-én máig tisztázatlan körülmények között holtan találtak rá.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra