Ezért térnek vissza a családon belüli erőszak túlélői a bántalmazóikhoz

Kilépni egy bántalmazó kapcsolatból egyáltalán nem könnyű, különösen akkor, ha hosszú évek óta fennáll a helyzet. Tovább bonyolítja a dolgot, ha a bántalmazónak és az áldozatnak közös gyereke vagy háziállata van.

Bántalmazó kapcsolatok esetén nem ritka, hogy annak ellenére, hogy az áldozatnak sikerül kilépnie, idővel újra a bántalmazó mellett találja magát. Ennek rengeteg oka lehet. Van, hogy az anyagi problémák vezetnek vissza a bántalmazóhoz, máskor pedig az, hogy az áldozat félti a gyerekeit, vagy egyszerűen nincs hova mennie.

Vissza a bántalmazóhoz 

Egy 2012-es kutatás eredményei szerint az emberek általában az áldozatot hibáztatják, ha visszatér a bántalmazójához. Azok az áldozatok, akik a negatív bánásmód ellenére ismét a korábbi partnerükkel lépnek kapcsolatba, nagyobb valószínűséggel hibáztatják önmagukat, megnehezítve ezzel a gyógyulást és a kapcsolatból való kilépést.

Ugyanez a kutatás jutott arra az eredményre is, hogy még abban az esetben is, ha az áldozat felismeri, hogy bántalmazó kapcsolatban él, vannak bizonyos körülmények, amik valószínűbbé teszik a bántalmazóhoz való visszatérést. Ilyen például, ha az áldozat úgy gondolja, hogy bár a kapcsolata nem kiegyenlített, kilépni abból még több negatívummal járna. Kiderült az is, hogy nagyobb az esély a kapcsolatba való visszatérésre, ha a bántalmazó fél jól keres, az áldozat munkanélküli vagy alacsony az önbecsülése. A bántalmazóhoz való visszatérés további okai közé tartozik a gyenge támogatói háló, a hatóságok iránti bizalmatlanság, valamint olyan emberi tényezők, mint például a bántalmazó iránti érzelmi kötelék.

Ezeken az elérhetőségeken kérhetsz segítséget

Ha ismersz olyan embert, aki érintett lehet, igyekezz fenntartani vele a kapcsolatot. Kiemelten fontos, hogy abban segítsd, amiben segítséget kér. Ne kezdj el tanácsokat adni, ne kritizálj. Áldozatként vagy az áldozat segítőjeként az alábbi helyeken és módokon kérhetsz támogatást:

A NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala elérhető a 06-80-505-101-es számon (H–K–CS–P 18–22 és Sze 12–14 között).

Az OKIT ingyenes telefonszáma, a 06-80-205-520 állandó elérhetőséget kíván biztosítani minden bajba jutott és azonnali segítséget kérő embernek a nap minden órájában.

Ha sikerül is kilépni a bántalmazó kapcsolatból, a bántalmazó sok esetben mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa a kontrollt a partnere felett. Ez megnyilvánulhat ígérgetésben, visszahódítási kísérletekben, a közös gyerek elrablásával vagy elperlésével, gyakran az áldozat önálló életének ellehetetlenítésével, zaklatásban vagy gyilkosságban is. A NANE kiadványa szerint a szakítást követő két év különösen kritikus, ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy mennyire veszélyes a bántalmazó, milyen helyzetek lehetnek veszélyesek az áldozat és a gyerekek számára, és milyen megelőző intézkedések segítik az áldozat biztonságát. Sokat segíthet, ha a hatóságok távol tartják ilyenkor a bántalmazót, a jelenlegi szabályozás azonban csak ideiglenes és nem hosszú távú megoldást kínál.

Éppen ezért mindennél fontosabb, hogy támogató közeget biztosítsunk a bántalmazás túlélői számára. Ez sokszor nemcsak együttérzéssel és empátiával, de gyakran anyagi segítséggel is jár. Az erőszakos kapcsolatokból elmenekült áldozatok fizikai, érzelmi és pénzügyi támogatása a gyógyuláshoz vezető út alapvető eleme, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy meghallgassuk és ne okoljuk az áldozatokat a velük történtek miatt.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra