7 alattomos jele, hogy érzelmileg bántalmazott egy szülő, partner vagy más, közeli hozzátartozód

A ma elkövetői egykor jó eséllyel áldozatok voltak, és ha nem szeretnénk, hogy a sorozat gyermekeinkkel folytatódjon, érdemes felismernünk, ha épp mi is áldozatok vagyunk, hogy ezek után szakemberrel dolgozhassunk azon, hogy a rosszul elsajátított mintákat már ne toxikus módon adjuk tovább. Ebben segíthet leginkább mai listánk, vagy akár csak abban, hogy felismerd, ha téged is toxikus módon kezelt egy hozzád közel álló személy.

Szakértő segítségével összeszedték, mi a 7 legfontosabb jele annak, ha valakit érzelmileg bántalmazott egy hozzá közel álló személy. Mindez nem azt jelenti, hogy ha bármelyik előfordul egy-egy ismerősünknél, vagy a mi esetünkben, azonnal terápiára van szükségünk, de ha többet is felismerünk magunkon, főképp olyanokat, amik bántanak minket, vagy bánthatjuk vele a környezetünket, akkor érdemes fontolóra vennünk a segítségkérést. 

A lista elemei a következő viselkedések:

1. Érzelmi manipuláció

2. Elszigetelés a szeretteidtől

3. Bántó nyelvezet

4. Kiabálás

5. Hibáztatás

6. Rendkívüli féltékenység

7. Kiszámíthatatlan harag

Az érzelmi bántalmazást nem mindig könnyű észrevenni, de ugyanolyan káros lehet, mint a fizikai bántalmazás, és olyan káros mentális egészségi állapotokhoz vezethet, mint a depresszió vagy az alacsony önbecsülés. Bármilyen kapcsolat bántalmazóvá válhat, megtörténhet családban, romantikus kapcsolatban és még akár a munkahelyen is.

Az érzelmi bántalmazás a gaslighting formáját is öltheti, amikor valaki kétségbe vonja a valóságodat, és így manipulál. A bántalmazó elszigetelhet szeretteidtől, hogy megőrizze életed irányítását. A bántalmazók rendkívüli féltékenységet és kiszámíthatatlan haragot is mutathatnak, amelyek kiabálásban nyilvánulhatnak meg. 

A gyerekek sokkal érzékenyebbek
A gyerekek sokkal érzékenyebbekpraetorianphoto / Getty Images Hungary

1. Érzelmi manipuláció

" A gaslighting gyakori taktika az érzelmileg bántalmazó kapcsolatokban" - mondja Payal Patel, házasság- és családterapeuta.

Az elkövetők tagadják, hogy bántó események történtek volna, amelyek miatt áldozataik kételkedni kezdenek önmagukban, és megkérdőjelezik saját valóságfelfogásukat. Ez segít nekik megőrizni az irányítást, mert a szavuk erősebbé válhat, mint az áldozat saját meggyőződése vagy tapasztalata.

Patel szerint a bántalmazók által használt gyakori kifejezések a következők:

"Őrült vagy, hogy ezt gondolod." Ez egy módja annak, hogy az áldozat megkérdőjelezze saját józanságát, és jobban bízzon a bántalmazó véleményében.

"Nagy ügyet csinálsz a semmiből." A másik azért mondhatja ezt, hogy kicsinyítse saját bántó viselkedését, és eltántorítsa az áldozatot attól, hogy erről beszéljen másoknak.

"Sosem mondtam ilyet." Ez egy módja annak, hogy a bántalmazó elhárítsa a felelősséget szavaiért vagy tetteiért, és kétségbe vonja az áldozatot saját emlékében.

2. Elszigetel a szeretteidtől

"A bántalmazók gyakran elszigetelik áldozataikat, hogy könnyebben irányítsák őket" - emelte ki a témában JaQuinda Jackson terapeuta.

Ezt úgy tehetik meg, hogy valamiképpen korlátozzák a kapcsolatot a támogató emberekkel, például a barátokkal és a családdal, és közben meggyőzik a másikat arról, hogy csak ők törődnek velük – mondja Jackson.

Így nyilvánulhat meg:

 • Elveszik a kedved attól, hogy a barátokkal vagy a családdal találkozz.
 • Pénz vagy jármű visszatartásával lehetetlenné teszik az utazás lehetőségét.
 • Dühössé válnak, vagy bűntudatot keltenek, miután a szeretteiddel találkozol.
 • Ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenhova veled menjenek.

"Az elszigeteltség függővé teszi az áldozatot a bántalmazótól" - fogalmazta meg Mindy Mechanic traumákkal és erőszakkal foglalkozó pszichológus. 

Kiemelte: a helyzetben az a legszomorúbb, hogy amikor az áldozat elszigetelődik, nem kap támogatást szeretteitől, amely segítene felismerni a bántalmazást és kilépni a kapcsolatból.

3. Sértő nyelvezet használata

Egy érzelmileg bántó személy olyan nyelvezetet használhat, ami megtámadja a másik önértékelését. A sértések gyakran a partner kompetenciáját, vonzerejét és személyes értékét célozzák meg – emelte ki Mechanic. 

Például ilyeneket mondhat a bántalmazó:

 • "Soha senki más nem fog szeretni téged, csak én."
 • "Túl hülye vagy ahhoz, hogy diplomát szerezz"/ "Soha nem kapsz munkát."
 • " Le kell fogynod" / "Orrműtétre lenne szükséged".

"Az ilyen taktikák megviselik az áldozat önbecsülését és önértékelését"

- mondja Mechanic. 

A szakember hozzáfűzte: az áldozatok gyakran maradnak ezekben kapcsolatokban, mert elhiszik, amit mondtak nekik.

Az egész életre kihat
Az egész életre kihatÃnder kanbur / Getty Images Hungary

4. Kiabálás

"Az ordibálás lényegében az érzelmi bántalmazás egyik első lépcsőfoka lehet"

- jegyzi meg Patel, rámutatva, hogy ez minden típusú kapcsolatban megjelenik.

Ha az ember partnere, szülője vagy főnöke kiabál vele, az bántalmazó kapcsolat jele – különösen akkor, ha az ordítás nagyon hangos, agresszív, vagy ha a személy az arcod közelében van. A kiabálás bántalmazó taktikaként működik, mert egyenlőtlen hatalmi dinamikát hozhat létre két ember között.

"Az a személy, aki a lényegében hangosabb, nagyobb hatalommal bír, és félelmet kelthet áldozatában, amikor felemeli a hangját"

- figyelmeztet Patel.

A bántalmazó ezután kihasználhatja ezt a félelmet, hogy irányítsa áldozatát.

5. A hibáztatás

A bántalmazók gyakran kibújnak az elszámoltathatóság alól, és másokat hibáztatnak bántalmazó viselkedésükért. Sok esetben az áldozatra hárul a felelősség. Például egy bántalmazó partner vagy szülő meggyőzhet minket arról, hogy a bántalmazás a mi hibánk, és vannak dolgok, amelyeket megtehettünk volna annak megakadályozására.

"Ez csapdában tartja az áldozatokat, mert hisznek abban, hogy meg lehet állítani a partnerük bántalmazását saját maguk megváltoztatásával"

- mondja Mechanic.

A valóságban az érzelmi bántalmazás gyakran kiszámíthatatlan, és inkább a bántalmazó mentális állapotán, mint az áldozat viselkedésén alapulhat.

Egy bántalmazó elhitetheti az áldozattal, hogy az alábbiakhoz hasonló erőfeszítésekkel legközelebb megelőzheti a visszaélést:

 • Ha lefogy.
 • Ha nem vitatkozik.
 • Ha a gyerekek csendben lesznek.
 • Ha azonnal hazatér a teendők (pl. munka) után.

6. Rendkívül féltékeny fellépés

"A féltékenység gyakori a kapcsolatokban, de vannak egészséges és egészségtelen szintjei"

- magyarázza Patel.

A legtöbb ember féltékenynek érzi magát a kapcsolat egy pontján, de ha ez heves haraghoz vagy kontrolláló viselkedéshez vezet, ez az érzelmi bántalmazás figyelmeztető jele lehet. A féltékenység gyakran a bizonytalanságból fakad, de a bántalmazókban még szélsőségesebb féltékenység alakulhat ki, ha úgy érzik, hogy nincs hatalmuk vagy ellenőrzésük feletted – vallja Patel. 

Néhány olyan viselkedés, amit a bántalmazók gyakran elkövetnek:

 • Állandóan megcsalással vádol minden alap nélkül.
 • Figyeli a hívásaidat, SMS-eidet vagy e-mailjeidet.
 • Szabályozza a megjelenésedet, beleértve azt is, hogy mit viselsz.
 • Túlzottan sokszor felhív, miközben másokkal vagy.

7. Kiszámíthatatlan dühkitörések

"A kiszámíthatatlan harag ijesztő lehet, és a megfélemlítés egy formájaként is felfogható" - jegyzi meg Mechanic. 

"A kiszámíthatatlan düh az érzelmi bántalmazás jele, mivel a partnerünk dominál, és közben bizonytalanná tesz minket abban, mi következik"

- zárta beszámolóját Jackson.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra