Az ex titkainak kiteregetése bántalmazás - Ezt tedd, ha áldozatául estél

GettyImages-847829312
Kofrán Eszter

Bántalmazásnak számít, ha az exed kiteregeti legszemélyesebb, legféltettebb titkaidat az interneten.

Neked mi a legszemélyesebb titkod, amit csak a hozzád legközelebb állóknak árultál el? Utálod a családodat? Mentális betegséggel küzdesz te vagy esetleg az egyik rokonod? Gyerekkorodban bántalmaztak? És mit szólnál hozzá, ha ezt egy nap a közösségi médiában látnád viszont dühös exed billentyűzete által kifröccsenve? Sajnos egyre többen tapasztalják meg, hogy exük kiteregeti titkaikat a világhálóra bosszúból. Habár mindez a bántalmazás kategóriába esik, sok helyen mégsem büntetik akként.

Nem tudhatod, mennyire terjedtek el titkaid a neten

Ha egyszer kikerül valami a netre, az ember nem tudhatja, meddig terjed el az adott információ, és hányan mentik le a tartalmat, mielőtt a moderátorok leszednék. Azok, akiknek a legféltettebb titkait volt párjuk kiteregette az interneten, csak reménykedhetnek benne, hogy a bejelentett posztot minél hamarabb leveszik, mentve a még menthetőt, minimalizálva a károkat. Ha belegondolunk, rendkívül erős kitettségérzetet kreálhat egy ilyen helyzet, amelyben a kontroll elvesztése miatti tehetetlenség dühét talán csak a kétségbeesett bizalomvesztés múlhatja felül.

A bámészkodó hatás a virtuális térben még egyszerűbben jön létre,amikor a közönség az okostelefonja biztonságából nézi végig a kibontakozó drámát anélkül, hogy bármit is tennének. Kevesen avatkoznak közbe, ha úgy látják, valamilyen családon belüli ügyről van szó, kerüljön rá sor valós vagy digitális közösségi térben. Ironikus módon sokkal több negatív figyelmet kapnak azok, akik népszerűtlen politikai gondolataikat osztják meg a közösségi médiában, mint azok, akik bántalmazó tartalmakat osztanak meg az egyik ismerősükről. 

A családon belüli erőszak mintázatát követi a másik titkainak megszellőztetése, de az online bántalmazás témaköréhez is tartozik, amelyet egy 2015-ös felmérés szerint a fiatalok rosszabbnak tartanak a fizikai bántalmazásnál is, és a kábítószer-problémánál is nagyobb gondnak értékelnek. Az online bántalmazás a bántó, fenyegető Facebook-üzenetektől kezdve az intim részletek kibeszélésén és a gyűlöletoldalak létrehozásán keresztül a bosszúpornóig és a személyazonosság ellopásáig terjedhet.

Bántalmazásnak minősül, ha exed bosszúból kiteregeti titkaidat az interneten
Bántalmazásnak minősül, ha exed bosszúból kiteregeti titkaidat az internetenAlexandre Morin-Laprise / Getty Images Hungary

Mit tehet az, aki áldozatául esik az online bosszúmegosztásoknak?

1. Bízz abban, hogy azok, akik törődnek veled, mindenképpen szeretni fognak. Bízz benne, hogy a szeretteid nem fognak lenézni egy ilyen eset után, hanem az elkövetőt fogják elítélni. Amennyiben mégis ellened fordulnak, téged hibáztatnak, és téged ítélnek el a kiszivárogtatott titkaid miatt, akkor nem érdemlik meg, hogy az életed részei lehessenek.

2. Kérd meg szeretteidet, hogy ne tegyenek említést a bejegyzésről, kivéve, ha közvetlen fenyegetést tartalmaz, vagy veszélyes helyzetet idézhet elő. Szakíts meg minden kapcsolatot exeddel a közösségi média felületein, ha nem sodrod magad veszélybe a másik figyelmen kívül hagyásával. Így megkímélheted magadat a másik napi szintű mocskolódásától, fröcsögésétől, és jobban tudsz összpontosítani a kárelhárításra.

3. Szakítsd meg a kapcsolatot a másikkal, hogy elkerülhesd a bosszú édes kísértését. Azért is hasznos lehet megszüntetni a közösségimédia-kapcsolatot exeddel, mert könnyen megeshet, hogy egy boldog posztjától kedved támad visszatámadni azt gondolva, hogy nem érdemli meg, hogy élvezze az életét, amikor a tiédet megpróbálta tönkretenni. Azonban ezzel az ő szintjére süllyednél le, és belőled is bántalmazó válna.

4. Bármilyen rossznak is tűnik a helyzeted másokéhoz viszonyítva, emlékezz rá, hogy jelenleg jobb helyzetben vagy, mivel biztonságban tudhatod magad. Emelkedj felül másokon és viselkedésükön. Az, aki képes volt ilyen kegyetlen módon bánni veled, nem érdemli meg a rápazarolt energiádat. Koncentrálj inkább saját gyógyulásodra és a továbblépésre.

A hozzájárulás nélkül az interneten hozzáférhetővé tett tartalmak esetében az Internet Hotline segítséget nyújthat. A netes zaklatás hatásai nagyon is valóságosak, ne becsüljük le őket.

Idén januártól már a Segítők Hálózatához is fordulhatsz segítségért, amelyet a NANE Egyesület és a PATENT Egyesület közösen hozott létre.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra