Ezek a bankszámladíjak nem emelkedhetnek: íme a legfontosabb tudnivalók a díjstopról

bankszamla-dij-1431478292
Olvasási idő kb. 2 perc

Semmilyen bankszámlához kapcsolódó díj nem emelkedhet július 9-étől a kormány döntése értelmében. A kabinet ezzel próbálja megakadályozni, hogy a bankokra kivetett különadó és a tranzakciós díjak emelése az ügyfeleken csapódjon le. Most megtudhatod, pontosan mely díjakat érinti a költségstop.

Kártyahasználati és számlavezetési díjstopot vezetett be a kormány. A rendelkezéssel kapcsolatban azonban több kérdés is felmerült, ezeket válaszolta meg a Bankmonitor.

Az egyik legfontosabb kérdőjel az volt a rendelet körül, hogy vajon a számlavezetési és kártyahasználati díjstop vonatkozik-e az új számlacsomagot igénylőkre, vagy pedig csak a meglévő ügyfelekre. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása egyértelmű: a költségstop az összes lakossági ügyfélre vonatkozik, függetlenül attól, hogy mikor nyit számlát.

Nem csak a bankszámla díjára vonatkozik

Fontos azt is tudni, hogy a számlavezetési és kártyahasználati díjakon kívül még mire vonatkozik a rendelet. A minisztérium közölte: az összes fizetési számlához közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódó díjra érvényes. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érvényben levő akciókra és kedvezményekre is vonatkozik, vagyis

a pénzintézetek nem csökkenthetik kedvezményeiket, ahogyan az időszakos díjelengedéseket és az egyéb jóváírásokat sem.

Érdemes résen lenni: a bankszámlák díjai nem változhatnak, ám más termékek költségei emelkedhetnek
Érdemes résen lenni: a bankszámlák díjai nem változhatnak, ám más termékek költségei emelkedhetnekPra-chid / Getty Images Hungary

A költségstop tegnap lépett életbe, és az év végéig tart. A bankoknak a tranzakciós és egyéb költségemelést pedig augusztus 1-jétől kell megfizetniük.

Ez mindenképp jó hír a számlatulajdonosoknak, ám azért nem árt résen lenni. A korábbi tapasztalatok alapján ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy a bankok valamilyen formában megpróbálják áthárítani a költségeket vagy azok egy részét az ügyfelekre. Így arra lehet számítani, hogy más termékek díja emelkedni fog. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek