capoeira-balett-thai-chi-fokusz-bigHogyan állhat össze a tai-chi, a hip-hop, a capoeira és a jóga - nem tévedés - tánccá? Body Moving már Budapesten is, neked is.


Ha a mozgást a rossz(abb) idő beálltával és a négy fal közé szorulva sem akarod feladni, iratkozz be egy tánciskolába! Mit szólnál a kortárs tánchoz?

Tiltakozás helyett inkább olvass tovább, érdemes! Mi jut eszedbe, ha azt mondom: tánc? Salsa, tangó, hastánc – sorolod, és szinte biztos, hogy kihagyod a kortárs táncot.

 

Videóízelítő, milyen is, ha egy capoeirás elkezdi a show-t

 

A kortárs tánc és a fenntartások

Fenntartásokkal kezeltem ezt a műfajt, mert azt gondoltam, mi sem áll távolabb tőlem, úgysem értem meg, és fogalmam sem volt arról, hogy nemcsak nézni érdemes, hanem tanulni is. Aztán valamelyik augusztusi hétvégén belebotlottam egy jókedvű mezítlábas táncoló tömegbe (utóbb kiderült, a Tánc Mindenkinek program egyik ingyenes táncórája volt), akik önfeledten piruetteztek egy számomra meghatározhatatlan táncstílusban. Rém látványos volt, én pedig kíváncsi lettem, és a Body Moving programsorozat egyik táncimádó kiötlőjét, Pintér Gábort kértem: segítsen helyre tenni ezt az egész kortárs dolgot.

 

Balettlépésből capoeira

- A kortársat művészetileg és technikailag is egy nagyon sokrétű, folyamatosan alakuló, kísérletező műfajnak gondolom, amelyben ma már olyan mozgásformák mosódhatnak össze, mint például a tai-chi, a hip-hop, a capoeira vagy akár a jóga – mondja. – Tehát senki ne lepődjön meg, ha egy táncművész balettlépésekről például capoeirára vált - minden megtörténhet, ettől lesz izgalmas. Aztán vannak olyan előadások, amelyekben nem a kísérletezés, inkább az esztétika dominál. A Body Moving programsorozattal egyébként az volt a célunk, hogy közelebb hozzuk a kortárs táncot a közönséghez, és ez talán sikerült is, tekintve, hogy az általad is említett szabadtéri táncórákon százakat mozgattunk meg. Köztük olyanokat, akik még sosem láttak kortárs koreográfiát.

 

Ha néznéd…

Trafó Kortárs Művészetek Háza, MU Színház, Művészetek Palotája, Gödör - ezek azok az ismertebb helyek, ahol biztosan láthatsz magyar vagy külföldi, gyakran világszínvonalú kortárstánc előadásokat. Talán még mindig azt gondolod, „ezt a műfajt én úgysem értem”. Tény, hogy nehezebben emészthető, mint például egy tangó est, de felejtsd el, hogy mindenáron meg kell értened! Inkább engedd el magad, élvezd, amit a színpadon látsz (hidd el, nagy többségük tényleg szép és élvezetes) és fogd fel úgy, hogy egy izgalmas esztétikai élménnyel gazdagodhatsz!

 

Az alábbi programokra nagyjából 1500-2500 forintért válthatsz jegyet. Egy próbát megér, nem?

L1 Kortárs Táncfesztivál 2009. szeptember 10-14.

200% tánc programsorozat (az egész évad folyamán) a Trafóban

Kortárs Néptánc Színházi bemutató a Művészetek Palotájában, 2009. november 6.

 

…és ha tanulnád

Számos tánciskolában, és az előbb felsorolt intézmények többségében is oktatnak kortárs táncot. Egyes tanárok alaptechnikákat, egyszerűbb mozgáskombinációkat tanítanak, míg mások egyéni stílusukban tartják az órákat capoiera, hip-hop vagy balett elemekkel megbolondítva. Ha kíváncsi vagy ezekre a technikákra, nézd meg a Body Moving honlapján található videókat, és figyeld a Díványt, mert hamarosan ezekre bővebben is kitérünk. Ha szívesen belekóstolnál a kortárs táncba, nézz körül itt:

Gödör Spicc Stúdió (1000 ft/alkalom)

Trafó Stúdió (1000-1600 ft/alkalom)

 

Csak úgy, mezítláb

Gábortól – aki évek óta jár kortárstáncórára – megtudom, hogy ezek úgynevezett mezítlábas órák, vagyis nem kell cipő vagy trendi felszerelés, elég egy sima melegítőnadrág és egy póló. Nem számít a márka, lényegtelen a külsőség, sőt a csapat inkább a belsőre koncentrál, az edzés így nemcsak fizikailag, hanem lelkileg-szellemileg is feltölt.

- A tréningeken elsajátíthatod a tudatos mozgáskoordinációt, megismered a testedet, javul az állóképességed is, ettől pedig nő az önbizalmad - magyarázza, és azt is elárulja, hogy az órákon oldott a hangulat, semmi nem ciki, egyik feladatot sem kell kötelezően végrehajtani, ha még nem megy. Ezek a kurzusok – ahogy fogalmaz - terápiás jellegűek, ahol sokat lehet tanulni, még többet mozogni, mindez nagy örömet okoz, és jóleső fáradtsággal tölt el.

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, figyeld a Díványt, mert hamarosan bemutatjuk a kortárs tánc olyan stílusait, mint például a jógatánc (igen, ilyen is van!)

 

 

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.