Balettellenes kurzusok - Több, mint tánc 1.

A mozdulatművész egyedien mozog, tudatosan lélegzik, és ha jól csinálja, a végére egész jóban lesz önmagával – te is kipróbálhatod, mi lett mára a száz éve szárba szökő "balettellenes" mozgalomból.


Ízlelgesd a szót: mozdulatművészet! Mi jut róla eszedbe? Szerinted ez tánc? Elárulom: igen, a 20. század eleji „balettellenes”, táncújító mozgalmak vezettek a kialakulásához. A test felszabadítása, a test és a lélek harmóniájára törekszik, de hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról Pálosi Istvánt és Fenyves Márkot (a Magyar Mozdulatművészeti Társulat vezetői) kérdeztem.

mozgasmuveszet


Tudatos testhasználat

- A mozdulatművészet lényege: hogyan tudjuk tudatosan (!) használni a testünket, hogyan létezünk a térben és időben, mozdulatainkhoz milyen erőket használunk, és mindezzel mit fejezünk ki - magyarázza István. - Vegyünk egy példát, csak hogy megértsük a tudatosságot - veszi át a szót Márk - : levegővétel! Szinte mindenki rosszul veszi a levegőt, ez rengeteg energiát éget el, és mindez visszahat a hétköznapi életre. Ha megtanulunk helyesen-tudatosan lélegezni - ezzel kezdjük a kezdő kurzusokat -, sokkal több energiánk marad.

- Az órákon kezdetben fekvő, majd ülő, térdelő, később álló gyakorlatokat tanulunk, különféle mozdulatok kapcsán megvizsgáljuk a testrészeinket, megfigyeljük a mozgás alaptörvényeit, alakítjuk a testtudatunkat. Megtanulunk helyesen (tudatosan!) járni, ugrani, mindezt később improvizációkkal és táncbetétekkel bonyolítjuk - mondják az oktatók. Azt is kiemelik, hogy az órákon nem a tanárt kell lemásolni, hiszen a mozdulatművészet egyik alapelve, hogy a növendék egyénisége, illetve kettőjük közös munkájától függ, ki hova fejlődik.

Testsúlytól, nemtől független

A táncórákra mindenkit szeretettel várnak, testsúlytól, nemtől, életkortól függetlenül, és a foglalkozásokba bármikor becsatlakozhatsz. A Mozdulatművészeti Stúdió tanárai mindennap tartanak órákat - a mozdulatművészeti kurzusok mellett beiratkozhatsz kontakttáncra, jazz táncra, modern táncra, kondicionáló tornára vagy improvizációs tanfolyamra is. A havi díj 8000 forint, ez heti kétszer 1,5 órát jelent. A felszerelésből ezúttal se csinálj gondot: kényelmes ruhát vigyél, cipő nem kell.

István azt mondja: a foglalkozások célja, hogy egyszerre képezik a testet, lelket, szellemet.

- Aki eljön, számítson arra, hogy közelebb kerül a pszichéjéhez, és az idő előrehaladtával egyre inkább jóban lesz önmagával. Az órákon egyébként remek a hangulat (Istvánt és Márkot figyelve-hallgatva ebben biztos vagyok!), kitűnő a társaság, a tanárok közvetlenek, mindig jut idő arra, hogy egyenként is foglalkozzanak a „tanulókkal”. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a tréningek által erősödik a test, fejlődik az izomzat, javul a koncentrációs készség.

Fotó: Pálosi István


Még tánc a Díványon:

Hogyan állhat össze a tai-chi, a hip-hop, a capoeira és a jóga - nem tévedés - tánccá? Body Moving már Budapesten is, neked is. | Balettlépésből capoeira

Mi az a különös vonzerő, amely Európától Ázsián át Dél-Amerikáig hastáncra csábítja a nőket tekintet nélkül korra, társadalmi státusra vagy akár vallási nézetre? Miért lett népszerű Európában éppúgy, mint a salsa birodalmában? | Nőket csábító, különös vonzerő

Lehet-e táncolni az elektronikus zenére, működik-e cuccozás nélkül, miből építkezzünk 2009-ben a táncparketten? – régi trükkök, egyedi figurák, halhatatlan klasszikusok: tánctalpaló a Díványon sok videóval. | Csak az ecstasy rángatja testedet?


Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.