Az vagy, amit nézel

Egészen másképp vélekednek a párkapcsolatokról azok a fiatalok, akik romantikus tévésorozatokat néznek, mint azok a tinik, akik krimi műfajt választanak - előbbiek a tradicionális férfi-női szerepekben hisznek, utóbbiak számára az egyenjogúság fontos.

cikk-tipus-altalanos

 

Hét éve nincs televízióm. Nem tudom, miről szólnak az aktuális sorozatok, valóságshow-k, amikor azonban távirányító kerül a kezeim közé, rendszerint a National Geographic vagy a Discovery csatornáját keresem. Vagyis saját tévénézési szokásaim nem mondanak el semmit sem arról, mi a véleményem a párkapcsolatokról, a férfi és női szereposztásról. Az amerikai tinikről azonban annál többet, nekik ugyanis olyannyira vannak tévénézési szokásiak – ami nagyon sok esetben addikciónak is lehet nevezni -, hogy arra önálló kutatások is épülnek.

 

A fenti megfigyelés az Illinoisi Állami Egyetem két szakembere, Rocio Rivadeneyra és Melanie Lebo végezte, akik összesen 215 tinédzsert kérdeztek meg arról, milyen sorozatot néznek, arra mennyi időt szánnak; de arra is kíváncsiak voltak, a fiatalok szerint az ismerkedés, a flört és a párkapcsolat során, hogyan kellene a nőknek és a férfiaknak viselkedniük. Tudni akarták többek között azt is, hogy a szexuális kezdeményezés vajon a férfiak dolga?

 

A válaszok kiértékeléséből kiderült, azok a fiatalok, akik olyan szappanoperákat, sorozatokat néznek, mint a Narancsvidék, vagy a Nagy Ő - aminek forgatókönyve a szerelemre, szakításra, házasságra, intrikára és a családra épül -, a hagyományos családmodell mellett érvelnek. Számukra a tradicionális női és férfi szereposztás a fontos, ahol a nő családanya, feleség és szerető az egyben, szemben a férfival, aki erő, a hatalom és a bátorság megtestesítője. Ezeknek a sorozatoknak a tini nézőközönsége általában korábban létesít párkapcsolatot, előbb szerez szexuális tapasztalatokat, mint többi társa.

 

A romantikus lelkületű tinik mellett azok a fiatalok, akik kikapcsolódásként bűnügyi filmeket, akciósorozatokat választanak, más értékrend alapján gondolkodnak. Számukra a párkapcsolatban az egyenjogúság az első, ahol férfira és nőre egyenrangú szerepeket osztanak. A kutatók szerint ezek a fiatalok – többek között – ezért is döntenek ezek mellett a sorozatok mellett, mert ezek már szakítanak a hagyományos szereposztással. A nők, a férfiakhoz hasonló, feladatot kapnak: verekednek, keményen és határozottan érvelnek, fegyvert hordanak, kutatnak. De a férfiakat is kibillentik olykor a férfias szerepekből, elérzékenyülnek, sírnak, főznek és takarítanak, ha kell.

 

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, bár ezek a sorozatok fontos szerepet töltenek be a fiatalok véleményformálásában, alapvetően nem ezek határozzák meg, hogy melyik párkapcsolati modellt részesítik előnyben. Eleve olyan műsorokra kapcsolnak, ami saját beállítottságukhoz illenek.

 

Forrás: http://www.ncjrs.gov

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra