Az orrspray nem hatásos allergia ellen

A szénanátha kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatása évről évre csökken, ezzel párhuzamosan egyre több gyógyszer válik vény nélkül elérhetővé, derült ki egy allergia kezeléssel kapcsolatos hírlevélből.

orrsprayEz a felhasználói szokások megváltozásához vezet. A betegek többsége csak abban az esetben keresi fel orvosát, ha az öngyógyszerezés nem hozta meg a várt eredményt. Ha patikában maguk válogatnak a tüneteket enyhítő készítmények között, melléfoghatnak.

„Az allergia összetett folyamat" - mondja Dr. Nékám Kristóf, a Budai Irgalmasrendi Kórház Allergológiai és Immunológiai Osztályának vezetője. „Korántsem mindegy, hogy a tünetek felbukkanásakor milyen orrspray-t választanak a betegek.

Az orrspray nem jó szer

Az orvos tanácsai szerint amennyiben magunk választunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi okozza orrdugulást: megfázás vagy allergia. Az orrspray-k közül a hazai gyógyszertárakban leggyakrabban vásárolt ún. nyálkahártya-lohasztó orrcseppek vagy orrspay-k ugyanis csak az orrdugulást és orrfolyást orvosolják megfelelően. Az igaz, hogy ennek az érösszehúzódást kiváltó készítménynek a hatására az allergiás beteg hasonló tünetei is perceken belül javulnak. A megduzzadt nyálkahártya vastagsága és vele az ott felgyülemlett váladék mennyisége az ő esetükben is csökken; a beteg máris kap levegőt és az orrát sem kell állandóan fújnia. Mégis, ezt az orrsprayt allergia kezelésére tartósan semmiképpen nem szabad használni.

Magát az allergiás folyamatot ugyanis nem gátolja, mert a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hat. Ezért a szénanátha egyéb tüneteit, a viszketést és a tüsszögést sem enyhíti. Ráadásul a megengedett 3-5-14 naptól eltérő, hosszú távú alkalmazása tönkreteheti az orrnyálkahártyát, és állandó, igen nehezen kezelhető orrfolyást idézhet elő.

Kombinált módszer

Az igazi allergia elleni orrspray-k közül a szteroid tartalmú készítmények mind vénykötelesek és csak a középsúlyos-súlyos allergiás tünetek esetén alkalmazhatók. Csak a tüneteket nyomják el, az allergia kialakulásáért felelős receptorokra nem hatnak. A kromoglikát tartalmúak pedig, bár van gyulladáscsökkentő hatásuk, önmagukban nem alkalmasak az akut rhinitis tüneteinek gyógyítására, mert hatásuk csak nagyon lassan alakul ki.

A szénanátha kezelésének alapját az allergia bármely súlyossági fokában alkalmazható antihisztamin tartalmú gyógyszerek - tabletta, orrspray (szükség esetén szemcsepp) - jelentik. Ezek, a pollenek által kiváltott reakció gátlásával, a szénanátha minden tünetét megszüntetik: átjárhatóvá teszik az orrjáratokat, csökkentik a váladékképződést, a viszketést és a tüsszögést is.

Az orrspray-nek vannak bizonyos előnyei a tablettával szemben: a nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan, akár 15 percen belül hat, és alkalmazása bármikor elkezdhető vagy felfüggeszthető (esős időszakban pl. nem kell használni, hiszen a pollenmennyiség lecsökken), továbbá naponta 2x1-1 befúvással elérhető a kellő hatás, az egész szervezet megterhelése nélkül. Akár 6 hónapon át is alkalmazható a nyálkahártya károsodásának veszélye nélkül - ellentétben a rövid használati idejű nyálkahártya-lohasztó szerekkel.

Legutóbbi cikkeinkben az allergia kialakulásának az okaival is foglalkoztunk. A tipikus allergiák különféle lelki problémákra vezethetők vissza. Az allergia természetes és alternatív kezelési lehetőségeivel is foglalkoztunk.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra