5 trükk, amivel megakadályozhatod az avokádó barnulását

GettyImages-1306530934

Miért barnul meg az avokádó? És mit lehet tenni azért, hogy ne kelljen kidobni? Mutatjuk, hogy melyek a legjobb házi praktikák az avokádó barnulásának késleltetésére.

Az avokádó egy igazán sokoldalú és rendkívül egészséges gyümölcs, amely a salátáktól kezdve a mártogatósokig számos étel tökéletes kiegészítője lehet. Miután azonban felvágod, viszonylag kevés időd marad felhasználni, mielőtt barnulni kezdene. Ha pedig egyszer megbarnult, utána már nem biztos, hogy lesz gusztusod elfogyasztani. Ezért is fontos, hogy időben cselekedj.

Miért barnul meg az avokádó?

Az avokádó egy polifenol-oxidáz nevű enzimet tartalmaz, amely a levegőnek, pontosabban az oxigénnek való kitettség esetén elszínezi a gyümölcshúst. Ha előkészíted, vagyis megpucolod és felvágod az avokádót, akkor ezt elkerülni már nem tudod, késleltetni viszont igen.

A félbevágott avokádó gyorsan megbarnul
A félbevágott avokádó gyorsan megbarnulEnrique DÃaz / 7cero / Getty Images Hungary

Hogyan lehet lelassítani a barnulást?

A boltokban kaphatók olyan szilikonformák, amelyekkel a félbevágott avokádók frissen tarthatók, de a probléma kezelésére létezik néhány kitűnő házi praktika is. A Taste of Home ezekből válogatott.

1. Áztasd vízbe

Ez a még egészben lévő avokádók frissességének megőrzését szolgálja, ami kapóra jöhet, ha túl sokat vásárolsz egyszerre, és belátható időn belül nem tudod felhasználni őket. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha az avokádókat egy vízzel feltöltött tálba helyezed, majd berakod a hűtőbe.

2. Csomagold fóliába

Ha már félbevágtad az avokádót, akkor a barnulás lelassításához csomagold műanyag fóliába, ügyelve rá, hogy az mindenhol elfedje a gyümölcshúst. A magját benne is hagyhatod, vagy akár ki is veheted, de az utóbbi esetben gondoskodj róla, hogy a fóliával szorosan lezárd a mélyedés körüli részeket is.

Fóliába csomagolva tovább friss maradhat
Fóliába csomagolva tovább friss maradhatnito100 / Getty Images Hungary

3. Tartósítsd citrommal

A citrom tele van erős antioxidánsokkal, amelyek az oxigén ellen dolgozva lelassítják bizonyos élelmiszerek barnulását. Idetartozik az avokádó is: ha egy kevés citromlevet csorgatsz a gyümölcshúsra, majd egy légmentesen lezárható dobozba téve tárolod, egy tejes napot nyerhetsz, a barnulási folyamat ennyivel később fog beindulni.

4. Kend be olajjal

Az olaj szintén képes távol tartani az avokádó húsától az oxigént. A célra az olívaolaj vagy bármilyen más növényi olaj alkalmas. Csak kend be a szabadon lévő felületeket a kiválasztott olajjal, és helyezd az avokádót egy légmentesen lezárható dobozba. Így egy nappal tovább is elállhat, anélkül hogy megbarnulna.

5. Fektesd hagymára

A hagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, amelyek lelassítják a barnulást okozó oxidációt. Ha nem hiszed, próbáld csak ki: fogj egy vöröshagymát, durván aprítsd fel, tedd egy légmentesen zárható dobozba, majd fektesd rá a félbevágott avokádódarabokat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra