Könnyítést kaptak az autópályán közlekedők

Szénási Pál
9054421 57642d28f98f9b1bc7cbb5050cdb31c3 x
Olvasási idő kb. 3 perc

Ingyenes az M6-os autópálya legfrissebben átadott szakasza, most érdemes kihasználni, ha az ország déli felén van dolgunk.

Nemrégiben átadták az M6-os autópálya legújabb szakaszát Bóly és Majs, vagyis a 192-es és a 205-ös km között. Az új autópálya-szakasz egyelőre matrica nélkül használható – számolt be az Útinformra hivatkozva a HVG.

Az ingyenes autópálya-szakasz csak az autósoknak kedvez 

A tranzit tehergépjárműveknek azonban továbbra is kerülniük kell, mert az autópálya még nem használható a határig, így a tehergépkocsiknak az 56-os, illetve az 67-es főúton lehet csak közlekedniük Horvátország irányába.

Az újonnan átadott autópálya-szakasz most még ingyenesen használható
Az újonnan átadott autópálya-szakasz most még ingyenesen használhatóbaona / Getty Images Hungary

Amint elkészül az M6-os autópálya zárószakasza, teljessé válik a Balti-tengert az Adriával összekötő, stratégiai fontosságú TEN-T folyosók egyikének magyarországi szakasza.

A TEN-T (Trans-European Transport Network) célja, hogy magas minőségű Európa több pontját összekötő közlekedési útvonalak létesüljenek, amelyekkel egyszerűbben lehet az árukat eljuttatni a kontinens különböző részeire, amivel Európa gazdasági, társadalmi és területi kohéziója erősödik.

Később fizetőssé válik 

Azután, hogy a teljes M6-os autópálya elkészül, fizetősség fog válni, így a lehetőség csak korlátozott ideig él. Ha az ingyenes szakaszt elhagyva későn kapnál észbe, az április elseje óta kapható egynapos pályamatrica lehet a megoldás.

"Amennyiben a gépjármű nem rendelkezik érvényes úthasználati jogosultággal, azaz autópálya-matricával a helyszíni vagy elektronikus ellenőrzéskor, így a gépjárművezető köteles kifizetni a pótdíjat a gépjármű díjkategóriájának megfelelően. Kivételt jelent azonban, ha a fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva 60 percen belül megvásárlásra kerül az autópálya-matrica, hiszen az útdíjfizetési szolgáltató egy 60 perces türelmi időt biztosít a matrica beszerzésére" – írja az 1naposmatrica.hu. Mivel az egynapos matrica a legolcsóbb, ilyen esetben ezzel jársz a legjobban. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek