„2 éve egyedül élek az autómban. Íme 12 dolog, amit bárcsak előre tudtam volna”

Autóban élni azért minimum kalandos, és a legtöbben talán nem is gondoljuk, hogy egyesek önként, épp kalandvágyból, esetleg az anyagi világnak hátat fordítva választják ezt az életformát. Mai történetünk főszereplője olyasvalaki, aki évek óta az autójában él, és néhány olyan érdekességet is összegyűjtött hátköznapjairól, amelyekről úgy gondolja, jobb lett volna, ha végtelen utazása elején tudott volna.

A tengerentúlon ma már egyre népszerűbb autóban élni, akár luxuskörülmények között utazgatva, akár kényszerből. 

„Több mint 2 éve élek az autómban, és ez idő alatt sok lényeges dolgot tanultam az életmóddal kapcsolatban”

– kezdi történetét Nicole Jordan, aki ezek után fel is sorolta a legfontosabbakat.

1. A szervezettség kulcsfontosságú, ha kis helyen élünk

Akár egy nagy furgonban, egy terepjáróban, egy teherautóban, egy kisbuszban vagy egy lakókocsiban él az ember, a hely valószínűleg sokkal kisebb lesz, mint egy házban vagy egy lakásban.

„Bár korábban is meglehetősen minimalista életmódot éltem, most egy kicsit más a helyzet, amikor az otthonom kerekeken áll. Minden dolognak, amit birtokolok, van egy kijelölt hely. Megtanultam, hogy mindent vissza kell raknom a helyére, különben könnyen elvesznek, ilyen kis helyen valamiért még inkább” – tette hozzá.

2. Sikerülhet fenntartani a normális életet és a rutint

„A jó étkezés, a testmozgás, a munkába járás és a barátokkal való együttlét olyan dolgok, amelyeket nagyra értékelek az életemben, és minden gond nélkül sikerült megtartani ezeket a szokásokat az úton, a munkám végzése mellett is”

– folytatta.

Kiemelte, hogy számos olyan nap van, amikor elmegy egy könyvtárba vagy kávézóba, hogy rendszerezze a teendőit, vagy épp a mosodába megy, hogy kitisztítsa az ágyneműit és a ruháit. Szakít időt a nagyobb ételek elkészítésére, és a baráti találkozókra is.

„Mindez hasonló ahhoz a rutinhoz, ami akkor volt, amikor egy házban éltem”

– foglalta össze a szerző, akiről sokan gondolják, hogy remeteként él, miközben ez távol áll a valóságtól.

3. Nem kell minden napnak kalandnak lennie

„Időnként tartok egy pihenőnapot, akár alszom, akár kávézóba megyek, akár egy folyóparton ülök és olvasok”

– folytatta a szerző hangsúlyozva, hogy ma már azt gondolja, nem kell minden egyes napon történnie valami nagyon izgalmasnak, néha elég pihenni egy keveset. Az autóikban élők bár kalandvágyók, mégis akadnak olyan időszakok, amikor egyáltalán nem történik velük semmi különös.

4. Az úton élni a legtöbbször magányos műfaj

„Szeretek találkozni az életem különböző időszakaiból származó barátokkal, de még mindig sok időm van egyedül lenni. Extrovertáltként néha küzdök a magányossággal, és hallottam, hogy még az introvertáltak is ezt teszik” – részletezte.

Azt is hozzátette: útközben élve időbe telhet egy olyan baráti társaság kialakítása, akikkel kijössz, és akikben megbízol, főképp, ha az életmódod költözéssel is jár. 

5. A tél a legkeményebb

„Bár a különböző síparadicsomok hegyei között kocsikázni néha fantasztikus, 17 óra körül már az ágyban találom magam, mert csak így lehet melegben maradni, amikor nem süt ki a nap. Ez fokozza a magányt, és nehezebb motiválni magam a dolgokra, amikor felébredek, és kint mínusz 10 fok van” – kezdte a szerző.

Kalandos az élet az autóban
Kalandos az élet az autóbanpixdeluxe / Getty Images Hungary

6. Hasznos követni a jó időt

„Amikor éppen nem kergetem a havat, télen dél felé tartok. Általában ott melegebb a hőmérséklet, és több elfoglaltságot találok”

– árulta el. 

Azt mondja, sok úton élő sorstársa követi a jó időt, így nagyobb az esélye annak, hogy találkozzon az ember egy közösséggel, akivel együtt lóghat.

7. Igyekszem rugalmas maradni a terveimmel kapcsolatban

Az időjárás, az útlezárások, az üzemzavarok és a véletlenszerű események mindig felbukkannak útközben, ezért a szerző azt mondja, igyekszik rugalmas maradni, így sosem éri nagyobb csalódás.

„Igyekszem plusznapokat hagyni magamnak, hogy eljuthassak oda, ahova megyek, hátha valami szórakoztató esemény jön közbe, vagy az időjárás fordul rosszra”

– foglalta össze.

8. Fontos, hogy érts valamennyit az autókhoz

„Igyekszem rendszeresen eljárni az autóm tervezett karbantartására, hogy minimálisra csökkentsem egy véletlenszerű meghibásodás vagy súlyos probléma esélyét”

– árulta el, kiemelve, hogy azt már ő maga is megtanulta, hogyan kell a fényszórót rendben tartani, ellenőrizni az olajat, bebikázni az akkumulátort, és hogyan kell gumit cserélni. Ezt minden úton élőnek érdemes tudnia a szerző szerint.

9. Az elektronika töltése időt vesz igénybe

„Bár vezetés közben rendszeresen töltöm a telefonomat, ez nem segít, ha az autóm ki van kapcsolva. Így hát egy kis akkumulátorral kezdtem utazni, de aztán ez nem volt elég a laptopom feltöltéséhez. Később számos hordozható akkumulátort találtam, amelyek beváltak az életstílusomhoz”

– emelte ki az egyik legfontosabbat.

10. Előre meg kell tervezni, hol fogok aludni

Ha az ember szeret új helyeket meglátogatni, az néha azzal a feladattal jár, hogy biztonságos helyet találjon éjszakára.

„Biztonsági okokból kerülöm a kamionmegállókat és az élelmiszerboltok parkolóit. Biztonságban érzem magam azokon a területeken, ahol kevesen élnek, és mások is laknak kocsiban, De nem szeretek fizetni a hálóhelyekért sem, ezért igyekszem ingyenes közterületen parkolni” – osztotta meg tippjeit. 

Ketten és akár egyedül is egyre többen választják
Ketten és akár egyedül is egyre többen választjákYoshiyoshi Hirokawa / Getty Images Hungary

11. Mindig legyen menekülési terved

„Bárhol táborozom, mindig olyan irányba állítom az autómat, hogy az első ülésre ugorhassak, és szükség esetén azonnal távozhassak. Én is úgy alszom, hogy a kulcsom, a szemüvegem, a fejlámpám és a késem közvetlenül mellettem van, hátha gyorsan reagálnom kell valamire” – kezdte a fiatal nő.

„Bár ez az eset valószínűtlennek tűnik, mégis sokkal nagyobb biztonságban érzem magam egyedül élő, úton élő nőként, ha felkészültem. Akkor is kényelmesebben érzem magam, ha a környéket kutatom, és beszélgetek a helyiekkel, hogy megtudjam, biztonságos-e egy hely anélkül, hogy elárulnám, hogy egyedül élek az autómban” – tette hozzá.

12. Biztosítást kötöttem az autómban lévő tárgyakra

„Biztosítottam a járművemben tartott értékeket és tárgyakat arra az esetre, ha betörnék, ellopnák, vagy kigyulladnának. Ez más, mint az autóbiztosítás” – árulta el kiemelve, hogy ezek az úton mind nagyon valós félelmek, amelyekre érdemes elkészülni.

„Néha bonyolult elmagyarázni, és több biztosítási ügynökkel kell beszélni, de nekem megéri. Végül is az autóm az otthonom, ezért meg akarom védeni azt, és mindent, ami benne van” – zárta a szerző.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra