Önálló életre kelt egy autó vezérlése, visszahívják a típust

auto-visszahivas
Olvasási idő kb. 2 perc

A Ford Mustang egyes 2022-2023 között gyártott darabjai érintettek a visszahívásban: az autók maguktól fordították el a kormányt.

A 2024-es nem a Ford éve: ahogyan a Totalcar cikke megjegyzi, idén már harminckettedik alkalommal kényszerültek valamilyen modellt visszahívni. A 2022-2023-as gyártású Ford Mustangok hibájához a gyártó szerint semmilyen baleset vagy sérülés nem volt köthető, összesen 30 735 autó érintett.

Az elektromos kormányszervóval rendelkező járműveknél egy rosszul kalibrált nyomatékszenzor miatt kanyarodás közben fordul elő a hiba. A probléma felszereltségtől független, de az egyelőre nem tiszta, hogy csak az Egyesült Államokban eladott járműveket érinti, vagy a Föld más tájaira is került-e a hibás modellből.

2024 a visszahívások éve a Fordnál, sok autójuk érintett
2024 a visszahívások éve a Fordnál, sok autójuk érintettMatt Cardy / Getty Images Hungary

A visszahívott autó szoftverét frissítik

A visszahívott autókon a Ford a Power Steering Control Module – kormányszervó-vezérlő modul – szoftverét frissíti. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan milyen kormánymozdulatot hajt végre az autó magától, de bármiről is legyen szó, az meglehetősen aggasztó vezetésbiztonsági szempontból.

Az idei évben már több millió Fordot hívtak vissza hibák miatt:

egy esetről a Dívány is beszámolt már. Abban a 2024-es, kézi váltós Mustang Dark Horse modell volt érintett, a hidraulikával volt nagy veszélyt rejtő gond. Egy férfi lányával utazott, amikor az autópályán haladva vezetés közben beragadt a kuplung. A férfi félreállt, és megpróbálta kézi erővel alapállásba helyezni a pedált, közben lánya felhívta a figyelmét arra, hogy erős, égett szagot érez.

A motortérből fekete füst szállt, és nem telt bele fél perc, az autó már lángokban állt, kis idő alatt pedig teljesen ki is égett. Személyi sérülés szerencsére nem történt, mert az intő jeleket tapasztalva mind a ketten kiszálltak az autóból. Ezt követően a problémát kivizsgálták, a modellt pedig visszahívták.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek