Milliós áramszámlák érkeznek: dupla díjat számolt fel visszamenőleg a szolgáltató

aram-szamla-580504533
Olvasási idő kb. 3 perc

Több hazai kisvállalkozás kapott az elmúlt napokban többmilliós áramszámlát. Mint kiderült, egy két évvel ezelőtt elmulasztott nyilatkozat miatt érkeztek a horrorszámlák.

Az elmúlt két évre visszamenőlegesen követel megemelt áramdíjat több kisvállalkozótól az E.ON. Az érintett cégek egy „Egyetemes jogosultság vizsgálatát követő számlamódosítás” című levél kíséretében kapták a hatalmas összegekről szóló követeléseket – derül ki a 24.hu beszámolójából

A levélből kiderül, hogy egy 2022-es kormányrendelet hatására megváltozott az egyetemes szolgáltatásra jogosultak köre. Erről levélben értesítették is az érintetteket, akiknek nyilatkozniuk kellett: továbbra is a jogosultak körében kívánnak-e maradni.

A két évvel ezelőtti levél jelentőségét sokan nem értették, és figyelmen kívül hagyták a kérdést.

Ezeket a vállalatokat az áramszolgáltató kivette a jogosultak köréből, majd két év elteltével újraszámolták az erre az időszakra vonatkozó díjakat. Hiába fizették be a cégek pontosan a kiküldött számlákat, most minden befizetést sztornóztak, és új számlákat küldtek ki, amelyek egyes esetekben akár többmilliós követelésekről is szólnak.

„Nem tudjuk, hogy miért most jött ez elő, és hogy miért kell külön nyilatkozattal bizonygatni, hogy egy mikrovállalkozó mikrovállalkozó, amikor ezt tartalmazza a NAV nyilvántartása is” – nyilatkozta a híroldalnak a Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke.

A hatalmas áramszámlák sokakat hoznak nehéz helyzetbe
A hatalmas áramszámlák sokakat hoznak nehéz helyzetbeJasmin Merdan / Getty Images Hungary

Ez a magyarázata a milliós áramszámláknak

Az MVM a hírre reagálva közölte: az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és az E.On Áramszolgáltató Kft. több alkalommal sajtóközleményben is felhívta az ügyfelek figyelmét a szükséges nyilatkozattételre. Sőt, levelekben tájékoztatták az ügyfeleket, hogy mi lesz a következménye, ha nem reagálnak a megkeresésre. „A kormány döntése értelmében működőképességük megőrzése érdekében a mikrovállalkozások rezsicsökkentett, azaz a nem lakossági egyetemes szolgáltatás árképzésének megfelelő áron voltak jogosultak villamos energiát és földgázt vételezni a kormányrendeletben meghatározott 4 606 kilowattóra éves összesített villamosenergia-fogyasztás és 1489 köbméter éves összesített gázfogyasztás erejéig. Az ezen mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása azonban már az egyetemes szolgáltatáson belül biztosított piaci áron történik” – írták. Az MVM szerint azoknak, akik elmulasztották a nyilatkozattételt, a „jogosulatlanul vételezett energiát ellátási feláron” számlázták ki 2022. augusztus 1-ig visszamenőlegesen.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek