Drasztikus hatással van a magyar áramárakra a hőség

aram-hoseg-1344986876
Olvasási idő kb. 2 perc

A magyarországi nagykereskedelmi piacon rég látott magasságokba emelkedik estefelé az áram ára. Szakértők szerint a jelenség oka az Európa-szerte tomboló hőségben és a megnövekedett hűtési igényben keresendő.

Abban nincs semmi meglepő, ha olykor-olykor megugrik az áramár a villamosenergia kereskedésére szolgáló magyar platformon, a HUPX-en. Ilyen történt például június második felében, amikor az Európa-szerte felfutó áramkereslet, illetve négy balkáni országban két órára bekövetkező teljes áramszünet miatt 500 euróra emelkedett a másnapi áramár az esti órákban – írja a Portfolio

Az azonban ritkaságszámba megy, hogy az utóbbi napokban egymás után háromszor is az egekbe szökött a másnapi áram ára a HUPX-en. Ez történt július 7-én, tegnap és ma este is, amikor

500-700 euró közötti összegekért cserélt gazdát egy Megawattórányi villamosenergia.

Szakértők szerint ennek oka a hőség hatására megugró áramkereslet. Annak pedig, hogy mindez estefelé következik be, az a magyarázata, hogy a napnak ebben szakában a napelemek már nem, vagy csak keveset termelnek.

Se a hőség, se a magas áramfogyasztás nem csökken
Se a hőség, se a magas áramfogyasztás nem csökkenMementoJpeg / Getty Images Hungary

Nem csökken a hőség, maradhatnak a magas áramárak

Márpedig a közeljövőeben nem sok enyhülésre van kilátás az időjárással kapcsolatban. Ahogy arról a Dívány is írt: péntekre már szinte az egész országra piros riasztás lép érvénybe a kánikula miatt, ráadásul még szaharai porra is fel kell készülnünk. A meteorológiai előrejelzések szerint a csúcshőmérsékletek 37-39 fok körül alakulhatnak, egyes helyeken pedig akár a 40 fokot is elérhetik. A legnagyobb hőség továbbra is az ország déli és délkeleti részén várható, ám a fővárosban sem lesz sokkal elviselhetőbb az időjárás: a maximumok 35 fok fölé kúsznak. Ráadásul az éjjeli legalacsonyabb hőmérséklet is 25-26 fok körül alakul a belvárosban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek