randi1leadInternetes társkeresőn tízből négyen már három hónapon belül párra lelnek, persze tudnod kell, kit keresel, és az sem mindegy, melyik portálra regisztrálsz. A választásban segítünk, te csak kezdd el, mert még tart a főszezon - most sokkal többen próbálnak Ámor online céltáblájává válni.

Karácsonytól február közepéig tart a netes ismerkedés főszezonja (a másik szezon ősz eleje). Ebben az időszakban regisztrálnak fel a legtöbben párkereső oldalra. Az ok egyszerű: az ünnepek idején érzik legmagányosabbnak magukat az egyedülállók, sokuknak pedig január elseje ad alkalmat arra, hogy új életet kezdjenek, és párt találjanak. - A legnagyobb magyar online társkeresőre csak decemberben 34 ezren regisztráltak fel - mondja Weiler Péter, a Randivonal ügyvezetője, aki szerint a kedvezőtlen gazdasági kilátások is erősítetik az igényt stabil párkapcsolat iránt, emiatt folyamatosan nő az új emberek száma. A megfelelő társkereső oldal kiválasztásában döntő lehet, hányan használják azt.

 

Könnyűt vagy az igazit?

Ha eldöntötted, hogy párt szeretnél, és túltetted magad azon az egyébként elavult nézeten, hogy neten ismerkedni ciki, akkor ki kell választanod a megfelelő társkeresőt. Ilyenekkel bőven el van látva a magyar szinglitársadalom, és mindegyiknek más a célközönsége. Figyelembe veheted a nyitóoldalon található infókat, vagyis például a nemek arányát, vagy hogy az adott oldalon hány regisztrált van, és közülük mennyien aktívak (akik rendszeresen használják a szolgáltatást). Azt is kiderítheted - akár az ismerőseid tapasztalatai alapján -, hogy az adott oldalra tartós, vagy „könnyed" kapcsolat reményében jelentkeznek-e? Fontos, hogy te is tudd: mire, kire vágysz? Szórakoznál, vagy az igazira vadászol? Ezt figyelembe véve dönts a honlapok között! Segíthet, ha először regisztráció nélkül, vendégként nézed meg a többiek adatlapját, így hamar kiderül, mennyire illik hozzád a törzsközönség. Sokat elárul egy oldalról, hogy fizetős-e. Ha nem szórakozni szeretnél, akkor gondold át: az alapdíj általában alacsony (van, ahol 300, vagy, ahol 1200 forint), de távol tartja a komolytalanokat.

Nem lúzer, aki neten ismerkedik

Vegyük például, hogy te komoly kapcsolatot keresel! Ez esetben konzervatívabb oldalt kell választanod (ezeken kifejezetten szűrik az adatlapokat, pláne a szexhirdetéseket és az oda nem illő fotókat), ahol a társaság nem csajozós-pasizós egyénekből áll, hanem olyanokból, akiknek nincs kedvük-idejük a felesleges körökre. Gyakran nem azért ismerkednek neten, mert másképp képtelenek lennének a kapcsolatteremtésre, hanem mert kevés az idejük, alkalmuk más módozatokra. Interneten viszont gyorsan, kényelmesen, olcsón ismerkedhetnek több száz egyedülállóval. Ahogy Weiler Péter is mondja, az internet mindössze eggyel több esély arra, hogy rátaláljunk az igazira. - Aki a neten is próbálkozik, nem ül ölbe tett kézzel, hanem hajlandó tenni is azért, hogy teljesüljön a vágya, egy boldog párkapcsolat! És ez igaz minden korosztályra. A Randivonalon az átlag életkor 36 év, de soha nincs késő: a legidősebb férfi felhasználójuk 83 éves, a legkorosabb nő 79.


Új szerelmet hoz a tavasz?

Nem kizárt! A Randivonal felmérése szerint ugyanis tízből négy társkeresőnek három hónapon belül (vagyis ha most regisztrálsz, akár már áprilisra) sikerül megtalálnia a párját, és erre hivatkozva szünteti meg regisztrációját. - A tipikus netes párkereső négy emberrel randizik, mielőtt rálel az igazira - árulja el Péter, de tegyük hozzá: ezek csak statisztikák. Elképzelhető, hogy te még ennél is kevesebb, vagy éppen sokkal több emberrel találkozol a „befutó" előtt, és az is lehet, hogy a herceg(nő) mondjuk csak öt hónap múlva kattint rád. Egyébként a többség lelkesedése nagyjából fél év után hagy alább, pedig nem árt kitartó(bb)an próbálkozni, mert a társaság állandóan cserélődik. Persze az is túlzás, amit egy 39 éves férfi, és egy 43 éves hölgy művel: ők már négy éve leveleznek, több mint kétezerszer váltottak levelet, de regisztrációjukat mindezidáig nem törölték.

Hogy ne keveredj maratoni levelezésekbe, tudj olvasni a sorok között, és ne parázz, ha meg kell szólítanod a kiszemelted, következő cikkünkben a netes levelezés etikettjébe és rejtelmeibe avatunk be!

(folytatjuk)

A társkereső honlap olyan, mint egy virtuális táncterem igazi bálozókkal. Körülnézhetünk, és felkérhetünk bárkit egy, vagy akár több táncra (szabad a hölgyválasz is), majd ha megtetszik, folytathatjuk vele az ismerkedést. Ha pedig mégsem találunk rá a közös ritmusra, akkor továbbléphetünk a következő szimpatikus jelölthöz. Találkozhatunk itt is olyanokkal, akiket könnyű táncba vinni, és olyanokkal is, akik duzzogva petrezselymet árulnak a sarokban. Vannak szemérmesen piruló első bálozók, és akadnak profi táncosok, akik csak a mozgás öröméért néztek be. És e közül a sokfajta ember közül az egyikkel nemsokára talán mi alkothatunk egy párt."

Kiss-Péterffy Márta, A behálózás művészete című könyv szerzője

 

Mustra