Minden, amit a homeopátiáról tudni kell

Olvasási idő kb. 3 perc

homeopatia_1Hasonlót a hasonlóval kell gyógyítani – foglalta össze tanainak lényegét a homeopátia megalapítója, Samuel Hahnemann 1810-ben Organon című művében. Magyarországon a 19. században egyetemen oktatták a homeopátia tudományát, létezett homeopátiás kórház is. H mint homeopátia.A homeopátiás orvos abból indul ki, hogy a különböző anyagok, növényi, állati termékek hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Hatásukra az egészséges ember közérzete megváltozik, álmos lesz, szédül vagy fájdalmat érez. Amennyiben ennek a bizonyos anyagnak a csökkentett adagjával kezelik azt a beteget, aki hasonló panaszokkal jelentkezik, állapota javulni fog. Ezt az elvet használják a védőoltásoknál is, amikor elölt baktériumcsírák igen kis mennyiségével saját védőanyag termelésére serkentik a szervezetet.

Életünk során különböző agressziókkal (fizikai sérülések, kémiai szennyeződés,  környezeti  fertőzések, bakteriális, vírusos betegségek, lelki sérülések, pszichés károsodások) kell szembeszállnia szervezetünknek. Alkatunkon, testünk ellenálló képességén múlik, hogy a fellépő „támadások” ellen tudunk-e védekezni, és ha igen, milyen erővel. Megfelelő testi és lelkiállapot esetén a támadás ellenére sem betegszik meg a szervezet. Ha mégis legyűr bennünket a kór, szervezetünk állapotától függ, hogy gyorsan „elhagy-e” minket, vagy nagyon legyengíti testünket. Összefoglalva: alkatunk, fizikai adottságaink, öröklött, valamint az életünk alatt szerzett tényezők összessége határozza meg a betegségekre való reagálásunkat.

A szervezet immunrendszerének erősítése

A homeopátiában az anamnézis, a diagnózis és a leendő gyógyszer nem képzelhető el egymás nélkül. A beteg és orvosának kapcsolata egyéni. Az anamnézis mindenre kiterjed, ami a beteggel kapcsolatos. A hangsúly nem a betegségen, hanem a beteg emberen van, mert csak a betegről kialakult összkép alapján lehet kiválasztani a tökéletes hasonszert. Ez az eljárás rendkívül nagy tapasztalatot, tudást és rendszerező munkát követel a homeopata orvostól, s a gyógyszerek előállítása rendkívüli gondosságot igényel a gyógyszerésztől.

Az alkati kezelés során a homeopata orvos a kialakult betegséget tolja a gyógyulás irányába a szervezet immunrendszerének erősítésével, de a homeopátiás gyógyszerekkel az egyénre jellemző betegséghajlamok is csökkenthetők, tehát megelőzésre ugyancsak alkalmas. A gyermekek alkati szerének meghatározásához vizsgálni kell az adottságot, a felépítést, az evési és alvási szokásokat, a fázékonyságot, illetve az izzadásra való hajlamot.

A homeopátiás gyógyszerek

Olyan természetes anyagok, amelyek a szervezet saját védekezőképességét serkentik. Mellékhatásuk rendszerint nincsen. Csak ritkán fordulnak elő túl erős homeopatia_2válaszreakciók. Mégsem szabad hozzáértés nélkül alkalmazni őket. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek gyógyításához a szervezet természetes védekezőereje már nem elég. Ilyenek az akut vagy gyulladásos folyamatok, vagy ha valamely szerv károsodása okozza a problémát. Egyféle alkati szer gyakran nem egy életre szól, hiszen életünk során a különböző testi-lelki-környezeti behatások miatt többször is változhat a számunkra megfelelő gyógyszer.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek