Tényleg egyetlen szavazaton múlott, hogy nem a német lett az USA hivatalos nyelve?

GettyImages-1303648943

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

Világszerte elterjedt történet – vagy inkább legenda –, miszerint az 18. század végén az amerikai kormányzat szavazásra bocsátotta, hogy az angol vagy a német legyen-e az ország hivatalos nyelve. A kérdésben végül egyetlen vokssal kerekedtek felül az előbbi nyelv hívei, ezért beszél az Egyesült Államok lakossága máig angolul – frappáns anekdota, amely az internetnek köszönhetően kapott újra lábra az elmúlt évtizedekben, de vajon mennyi igazság rejlik benne?

A történet az 1840-es években bukkant fel először egy – természetesen – német szerző, Franz von Löher Az amerikai németek története és életkörülményei című művében, ezt követően számtalan változatban jelent meg újra és újra különböző könyvekben, orgánumokban, illetve a közbeszédben. Az egyik – kevésbé hihetetlen – verzió szerint nem az Egyesült Államok, csupán Pennsylvania törvényhozásában merült fel, hogy a németet nyilvánítsák az állam hivatalos nyelvévé, végül azonban pont egy német származású képviselő, Frederick Muhlenberg nem szavazata miatt hiúsult meg a kezdeményezés.

A sokat idézett sztori csupán a fantázia szüleménye – sohasem merült fel, hogy az angolon kívül bármi más nyelvet használjanak hivatalos ügyeik intézésére az amerikaiak –, mégis van valóságalapja: 1794-ben a virginiai Augusta megye német ajkú lakói petíciót küldtek a washingtoni kongresszushoz, melyben azt kérték, hogy az ország egyes törvényeit az angol mellett (és nem helyette!) németül is nyomtassák ki, segítve az újonnan érkezett bevándorlók asszimilációját. A javaslat a törvényhozás alsóháza, a képviselőház elé került, akik első körben arról szavaztak, egyáltalán megtárgyalják-e azt: 42-41 arányban, egyetlen szavazattal a nemleges válasz győzött, így a kezdeményezés végül napirendre sem került.

A döntés idején a Pennsylvaniából érkezett Frederick Augustus Conrad Muhlenberg, egy német bevándorló fia volt a képviselőház elnöke, a szavazásban azonban nem vett részt, így biztosan nem az ő szavazata döntött a kérdésben. Később Muhlenberg – aki kiválóan beszélt szülei anyanyelvén – úgy nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban: „minél hamarabb megtanulnak a németek angolul, annál jobb” (idézi Hahner Péter történész). Az Egyesült Államoknak egyébként máig nincs hivatalos nyelve, a lakosság 78 százaléka azonban az angolt tekinti anyanyelvének és 96 százaléka saját bevallása szerint folyékonyan beszéli.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkatamelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Oszd meg másokkal is!
Mustra