Ezeket a színésznőket rettenetesen alulfizették férfi partnereikhez képest

Ha egy nő ugyanazt a munkát végzi, mint egy férfi, akkor ugyanannyi pénzt kellene kapnia – mondta Viola Davis 2016-ban. Szerinte a világnak egyszerűen csak így kell működnie.

A világ azonban nem így működik, különösen a szórakoztatóiparban, vagy éppen az A listás celebek világa. Köztudott, hogy a nők minden iparágban kevesebbet keresnek a férfiaknál, de ezeknek a keresett színésznőknek a történetei sokszor bármely forgatókönyvnél abszurdabbak tűnhetnek.

Helen Mirren a Varietynek korábban azt mondta, nehéz erről beszélni, mert az emberek nem lesznek nagyon empatikusak a színésznőkkel, hiszen egy átlagfizetéshez képest egyébként hatalmas pénzt kapnak egy-egy munkáért.  

Nos, bármennyire is kellemetlen erről beszélni, az Advocate gyűjtése alapján mi is bemutatunk néhány olyan esetet, amikor a nők fizetése nyilvánvalóan sokkal kevesebb volt, mint a filmbéli férfi partnerüké. 

GettyImages-108058174
Jon Kopaloff / Getty Images Hungary

Natalie Portman és Ashton Kutcher a Csak szexre kellesz című filmben

Portman egy Oscar-díjas színésznő, aki bármilyen szereppel tud azonosulni, míg Kutcher az egyik srác egy amerikai kandikamerás show-ból. Az a tény, hogy Ashton Kutcher háromszor annyit keresett a Csak szexre kellesz című filmmel, szinte tréfának is rossz. 

„Nem voltam olyan mérges, mint kellett volna. Úgy értem, jó fizetést kapunk, ezért nehéz panaszkodni, de a különbség valóban elég hajmeresztő. A férfiakhoz képest a legtöbb szakmában a nők 80 centet keresnek, amíg a férfi egy dollárt. Hollywoodban a nők 30 centet keresnek, míg a férfi egy dollárt − mondta a színésznő.

GettyImages-497871800
Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Angelina Jolie és Brad Pitt a Mr. és Mrs. Smithben

A kémthriller szerelemre lobbantotta a történelem két legszebb emberét, azonban itt is hatalmas különbség voltak a két színész fizetése között. Jolie 2005-ben elnyerte az Oscar-díjat a Girl Interrupted című filmért, ennek ellenére mindössze Brad Pitt 20 millió dollárjának a felét kapta csak azért, hogy a kém feleségét alakítsa a képernyőn. 

GettyImages-167373035
Kevin Winter / Getty Images Hungary

Gwyneth Paltrow és Robert Downey Jr. a Vasemberben

Tulajdonképpen aprópénzt kapott Gwyneth Paltrow Robert Downey Jr.-hoz képest, aki abban az évben – és az elmúlt kettőben – a világ legjobban fizetett színésze volt.

Paltrow erről azt mondta: „A fizetésünk egy módja annak, hogy számszerűsítsük, mennyit érsz. Ha a férfiaknak sokkal többet fizetnek azért, hogy ugyanazt a dolgot csinálják, akkor az elég rossz érzés.″

GettyImages-179842909
Jeff Kravitz / Getty Images Hungary

Halle Berry és John Travolta a Kardhal című filmben

Halle Berry 2,5 millió dollárt keresett a filmért, míg Travolta 20 millió dolláros fizetést kapott. Berry azonban plusz 500 ezer dolláros bónuszt kapott, mert megmutatta a melleit a filmben. 

GettyImages-484145308
Alberto E. Rodriguez / Getty Images Hungary

Daisy Ridley és Harrison Ford Az ébredő Erőben

Harrison Ford 76-szor több pénzt kapott, mint Daisy Ridley a Star Wars-franchise-ban játszott szerepeikért.

Persze, figyelembe kell venni, hogy Harrison Ford egy igazi ikon, Daisy Ridley pedig újoncnak számított, a szám azért ezzel együtt is elég durva, tekintve, hogy Daisyé volt a főszerep, míg Ford csak néhány jelenetben szerepelt 23 millió fontért. Carrie Fishernek, aki ugyanolyan státuszúnak számított, mint Ford, mindössze 1 millió fontot fizettek azért, mert visszahozta Leia hercegnő szerepét, ami pontosan 23-szor kevesebb, mint Ford pénze.

Oszd meg másokkal is!
Mustra