Ha gyakran álmodsz erről a 10 dologról, ideje szakemberhez fordulnod

GettyImages-459343819

Ha már felmerült benned a gyanú, hogy túl sokat szorongsz, és lehetséges, hogy érdemes lenne segítséget kérned egy szakembertől emiatt, talán egy friss kutatás 10-es rémálomlistája segíthet abban, hogy megadja a kezdőlökést. A szorongásos zavarral élők ugyanis meglepően hasonló rémálmokkal küzdenek.

Édesdeden szoktál szunyókálni, vagy inkább a kiáltva felülős típusba tartozol, ha alvásra kerül a sor? Ha egyértelműen az első kategóriába tartozol, aki minden éjjel unikornisokról és világbékéről álmodgat, akkor ez a cikk nem neked szól. Ha azonban álmodban sem tudsz szabadulni az ébrenlét stresszétől, és gyakran gyötörnek rémálmok, akkor jobban jársz, ha tovább olvasol. Egy 2021-es kutatás azt találta, hogy az álmaid tartalmából is kiderülhet, hogy szorongásos zavarral küzdesz-e, ugyanis ők általánosan erről a 10 témáról szoktak visszatérően álmodni. Ha magadra ismersz a listáról, lehetséges, hogy itt az ideje felkeresned egy szakembert.

Hiába kikerülhetetlen és természetes része az alvás életünknek, mégsem vagyunk benne ügyesek

Az alvás ugyanolyan természetesen része alapvető működésünknek, mint a légzés vagy a pislogás, valamiért mégsem vagyunk benne ügyesek. Folyton újabb és újabb praktikákat keresünk arra, hogy miként tudnánk végre-valahára kialudni magunkat, és csodával határos módon kipihenve felébredni. Vannak, akik a táplálkozással próbálják elérni ezt a hőn áhított Kánaánt, és odafigyelnek rá, hogy lefekvés előtt 2,5-3 órával vacsorázzanak, és tányérjukra az összes fontos makrotápanyag felkerüljön.

A visszatérő rémálmok akár a szorongásos zavart is jelezhetik
A visszatérő rémálmok akár a szorongásos zavart is jelezhetikkampee patisena / Getty Images Hungary

Vannak, akik inkább a pihentető környezet tökéletes egyensúlyának megteremtésére hajtanak a megfelelően alacsony, kb. 15,6–22 Celsius-fokos szobahőmérséklet beállításával, a zajforrások kizárásával, a mesterséges fények eltüntetésével és a legkényelmesebb matrac-ágynemű kombináció kikísérletezésével. Megint mások inkább saját pszichéjüket próbálják ráedzeni a jó alvásra, és precízen kialakított lefekvési rutinjukra esküsznek. De persze akadnak olyanok is, akik végső elkeseredettségükben már a különböző kultúrák speciális alvástrükkjeit is bevetik, és például a kínai lábáztatással próbálják kieszközölni a legminőségibb alvást.

Akárhogy is, álmodni mindenki fog, még ha nem is emlékszik rá, mivel olyan alvásfázisban ébredt fel, amelyik során éppen nem álmodott. Tehát maradnak a trükkök és praktikák, hátha sikerül előbb-utóbb összehozni azt a bizonyos minőségi alvást. Azonban nem mindenki számára ilyen egyszerű a helyzet: a szorongásos zavarral élők álmukban sem tudják kipihenni magukat. Rémálmaik aztán ronthatják az ébrenlétben tapasztalt szorongásukat, amely még sötétebbé teszi a rémálmaikat, míg végül egy olyan ördögi körben ragadnak, amelyből segítség nélkül nem nagyon tudnak kitörni.

A szorongásos zavarral élők álmait 10 gyakori rémálom téma is összeköti
A szorongásos zavarral élők álmait 10 gyakori rémálom téma is összekötiD-Keine / Getty Images Hungary

Erről álmodnak a szorongásos zavarral élők

A 2021-es kutatás vezetője, Anton Rimsh, a Düsseldorfi Egyetem pszichológusa és csapata 38 szorongásos zavarral élő ember bevonásával készített mélyreható vizsgálatot, amelyhez felhasználták a résztvevők álomnaplóját, kérdőíveket töltettek ki velük, és analizálták álmaikat. Kontrollcsoportként egy szintén 38 főből álló, azonban szorongásos zavar nélkül élő embert választottak. Az eredmények azt mutatták, hogy ez a 10 álomtéma volt jellemző a szorongásos zavarral élőkre:

  1. Kergették őket.
  2. Megtámadták őket, vagy agresszív viselkedéssel fordultak hozzájuk.
  3. Megfagytak félelmükben.
  4. Szóváltásba keveredtek, vagy verbálisan agresszívak voltak velük.
  5. Szorongás- vagy félelemérzet mások felől várt agressziótól.
  6. Félelem attól, hogy leeshetnek valahonnan, vagy leesés közeli helyzetben vannak.
  7. Kirekesztik őket, vagy visszautasítják őket társas helyzetekben.
  8. Szülők vagy más családtagok halála.
  9. Balesetek és autó- vagy repülőszerencsétlenségek.
  10. Elbuknak, vagy sikertelenek valamiben.

Rimshék kutatása azonban még ennél is több érdekességre derített fényt a szorongásos zavarral élők álmának tartalmáról. A gyakran visszatérő témákon túl ez a 3 jellemző kötötte össze őket. Egyrészt a korábbi szerelmek, exek kísértete gyakori szereplője álmaiknak. Másrészt nagy sebességgel száguld náluk minden. A gyorsaság különböző formában is megjelenhet álmaikban: a karakterek, a tárgyak, az utazás és a járművek is sietve haladnak az álomtérben. Harmadrészt intenzívebb érzelmek jelennek meg náluk. Az álmokban megélt érzelmi magaslatok és mélységek sokkal szélsőségesebben lengenek ki a szorongásos zavarral élőknél, mint az a nélkül élőkénél.

Attól függően, hogy milyen visszatérő rémálmaid vannak, akár a szorongásos zavarral élők közé is tartozhatsz ez alapján
Attól függően, hogy milyen visszatérő rémálmaid vannak, akár a szorongásos zavarral élők közé is tartozhatsz ez alapjánDavid Wall / Getty Images Hungary

Rossz jel, ha túlságosan érdekelnek az álmaid?

Ugyan kutatások alátámasztották, hogy empátiafejlesztő hatása van, ha meghallgatod barátaid álmait, ezzel fejlesztve a memóriádat, az érzelemkezelésedet és a baráti összetartozás élményét is, azonban úgy tűnik, hogy rosszat jelez, ha túlságosan rákoncentrálsz saját álmaid tartalmára. Rimsh és társai azt vették észre, hogy a szorongásos zavarral élők hajlamosabbak álmaik analizálására. Feltevésük szerint ez azért lehet így, mivel ők az ébrenlétben tapasztalt eseményekkel is többet foglalkoznak, jobban aggasztják őket, így az álmaikat is hajlamosabbak górcső alá venni ugyanezzel a hozzáállással. Ezenfelül obszesszíven képesek átkutatni álmuk minden apró részletét azt remélve, hogy abban találják meg az éber életük problémáit megoldó kulcsokat.

Könnyen negatív spirálokba gabalyodhatnak a szorongásos zavarral élők, ha rémálmok gyötrik őket. Az egyre sötétebb rémálmok egyre rosszabb ébrenléti érzelmi állapotot okoznak, amelytől az álmaik is egyre stresszesebbek lesznek. Rimsh szerint ebből egyedül szinte lehetetlen kitörni, ezért érdemesebb felkeresni egy pszichológust, egy pszichoterapeutát vagy egy gyakorló pszichoanalitikust, mivel ők rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal, eszköztárral és tudással ahhoz, hogy egyszerre kezeljék a páciens szorongásos zavarát és problémát okozó álmaikat is.

Te jellemzően milyen alvó vagy?

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra