Az álmodozás káros? Ez az 5 jó pontod van, ha te is szoktad csinálni

GettyImages-80992350
Berényi Bianka

Az álmodozásnak számos hasznos oldala van, amit gyerekként másként tanítanak nekünk. Most elmondjuk 5 előnyét.

Mindannyian álmodozunk, és gyakrabban tesszük ezt, mint gondolnánk. A tudósok szerint az időnk 30-50%-át álmodozással töltjük! De mi is az az álmodozás? Úgy határozhatjuk meg, mint egy szép álomhoz hasonlatos merengést, melyet ébren élünk meg. Azokban a pillanatokban, amikor ebben az állapotban vagyunk, az elménk sodródik. 

Az álmodozás csökkenti a stresszt és a szorongást?

Az álmodozás elősegíti a mentális ellazulást és a felfedezést. Amikor gondolataink így áramlanak, akkor az úgynevezett alfa-hullám állapotba kerülünk. Amikor pedig az alfa-zónában vagyunk, nyugodtak vagyunk, és nem gondolunk semmire.

Egy olyan eszköz, mint az álmodozás, különösen akkor hasznos, ha stresszesek vagyunk vagy túlzottan elfoglalt környezetben élünk. Ez egy eszköz a mentális egészségügyi eszköztárban a stressz és a szorongás elkerülésére. Ha úgy érzed, hogy egyre szorongóbb leszel, bátran hívd segítségül az álmodozást:

  • Az első lépés az, hogy fordítsd el a tekinteted az asztalról, a munkádról vagy bármilyen zavaró tényezőről.
  • Ezután lélegezz mélyeket. Majd lassan lélegezz ki. Ismételd meg.
  • Végül gondolj valami kellemesre.

A Harvard Egyetem Orvostudományi Karának egészségügyi blogja szerint az elme vándorlása segíthet a szorongás kezelésében. A meditációhoz vagy a pihentető tevékenységekhez hasonlóan az álmodozás is természetes gyógymód a stressz és a szorongás enyhítésére.

Az álmodozás egyáltalán nem káros! Sőt
Az álmodozás egyáltalán nem káros! SőtGetty Images

 

Az álmodozás segít megoldani a problémákat?

Az álmodozások nem pusztán minielkalandozások. Ha hagyod, hogy kósza gondolataid elkalandozzanak, felélénkülsz tőle. Frissebben térhetsz vissza utánuk a „való világba”. Legtöbbünknek hasznára válik, ha új nézőpontból közelítjük meg problémáinkat.

Az álmodozás közben kreatív folyamatok indulnak el az agyban, és ez a kognitív folyamat új gondolatokhoz vezet. Tehát, ha adódik egy probléma, ahelyett, hogy keményebben próbálnánk azt megoldani, próbáljuk meg az ellenkezőjét. Álmodozzunk, és majd egyszer csak magától beugrik a megoldás.

Az álmodozás az agy különböző részeit használja

Ahogy az elméd elkalandozik, az agyad különböző aspektusait használod. A végrehajtó problémamegoldó hálózat és a kreativitás hálózata az agyadban egyszerre működik. Ahogy aktiváljuk ezeket a különböző agyterületeket, olyan információkhoz férünk hozzá, amelyek korábban elérhetetlenek voltak vagy csendben szunnyadtak. Ezért az unalom vagy a tétlenség néha nagyszerű célt szolgál. Álmodozásra inspirál bennünket, ami fontos kapcsolatokat hoz létre agyunkban.

Segít a célok elérésében

A sportolók és az előadóművészek is sokszor célzatos álmodozással gyakorolnak egy meccs vagy előadás előtt.

Ez a módszer előre ráprogramozza agyukat a sikerre. Így olyan, mintha inkább mentálisan, nem pedig fizikailag gyakorolnának a kívánt eredményért. Míg egy fantázián alapuló álmodozás, mint például a szuperhőssé változás, csalódást vagy frusztrációt okozhat beteljesületlensége miatt, a strukturált álmodozás motiválhat minket egy reális cél felé.

 

A strukturált álmodozás közelebb visz a célhoz
A strukturált álmodozás közelebb visz a célhozGetty Images

 

Az álmodozás kiterjeszti a kreativitást

Bianca L. Rodriguez családterapeuta így vélekedik: „A legtöbbünknek vannak olyan pillanatai, amikor olyan hétköznapi dolgokat csinálunk, mint például a mosogatás, amikor nem kell túlságosan az adott feladatra koncentrálnunk, és ez teret ad a pszichénknek új információk befogadására és feltárására.” 

Rodriguez így jellemezte az álmodozást, amikor azt mondta, hogy ez gyakorlat az elmének: „Ritkán tanítanak meg bennünket arra, hogy engedjük az elménket elkalandozni. Mintha pusztán csak egy fát gondoznánk egy hatalmas erdőben. Az álmodozás lehetővé teszi, hogy az elméd kinyíljon, és lássa az egész erdőt is, ami más perspektívát teremt, és kreativitásra hív.”

Tehát az álmodozás nagyon is hasznos, és számtalan jó oldala van. A kreativitás, a gondolati szabadság, a gondtalanság érzése mind hatványozódik ilyenkor elménkben, és a megoldásokra is sokkal könnyebben jöhetünk rá, ahelyett, hogy stresszelnénk egy helyzet felett.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra