„Ez a pozitív hozzáállás haladó változata” – A 10 legjobb gondolat Almási Kittitől

Reiber Gabriella

Almási Kitti napjaink egyik legnépszerűbb pszichológusa, csak az Instagram-oldalán közel 66 ezren követik nap mint nap. Nem is véletlenül.

Almási Kitti nemcsak klinikai szakpszichológus, de író és előadó is, emellett igazi női ikon. Korábban az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (a Lipótban) dolgozott, az intézet bezárása óta pedig magánpraxist folytat. Kezdetben főként drogproblémákkal jelentkezőkkel foglalkozott, majd inkább a szexuális bántalmazást elszenvedett nők és férfiak terápiája töltötte ki ideje nagy részét. Jelenleg a hangulat- és szorongásos zavarok terápiája tartozik fő területei közé. Rengeteg embernek segített már házassági és párkapcsolati problémák, kommunikációs zavarok vagy evészavarok kezelésében.

Könyvei folyamatosan a pszichológiai könyvek eladási toplistájának előkelő helyeit foglalják el, mi is a gondolataiból szemezgettünk.

1. „Nem azért vagy szerethető, amit teszel, és amit olyan klasszul teszel, hanem azért, ami vagy, aki vagy, ezeken túl vagy ezektől teljesen függetlenül.”

2. „A közhiedelemmel ellentétben a fiúk, férfiak is egészen mélyen élik meg a szakítást, sőt, megkockáztatom a szakmai tapasztalataim alapján, hogy néha jobban összetörnek, mint a lányok, csak nem engedik meg maguknak azt a kiszolgáltatottságot, hogy ezt mások is láthassák.”

3. „A pozitív hozzáállás haladó változata, amikor olyan embernek is képesek vagyunk jót adni, akitől nem jót kapunk.”

4. „Az őszinte, önmagát felvállaló ember izgalmas, tiszteletet ébreszt, és sokakban olyan érzést is, hogy végre valaki kimondta helyettem, amit én is érzek!”

5. „Ideális esetben az Igazi olyan személy, akiről úgy gondoljuk, hogy büszkék lennénk rá, hogy ő a társunk, és ő is büszke lenne ránk. Olyan, aki által még jobban önmagunk lehetünk, mert ahelyett, hogy megfelelési kényszert vagy szorongást éreznénk mellette, inkább feloldódunk és meg merjük mutatni önmagunkat.”

Almási Kitti Takács Nórával egy kerekasztal-beszélgetésen
Almási Kitti Takács Nórával egy kerekasztal-beszélgetésenVanik Zoltán / Velvet

6. „A félrelépések napjainkban többek között azért váltak annyira gyakorivá, mert társadalmi méretű önbecsülési válságban szenvedünk, és a végsőkig ki vagyunk éhezve arra, hogy saját magunkat pozitívnak, szerethetőnek, izgalmasnak élhessük meg.”

7. „A szakítás egy fontos dolognak a végét, a testi-lelki-szellemi kapcsolatunk lezárását jelenti, ami lehetett bármilyen rövidke is, de az életünk, a történetünk részévé vált.”

8. „Ahogyan nincs tökéletes anya, csak elég jó anya, ugyanúgy nem tökéletes párkapcsolatot érdemes keresni, hanem elég jót. Ez sokkal hitelesebb és életszerűbb a tökéletesnél.”

9. „Nagyon veszélyeztető a kapcsolatra nézve, amikor barátok, barátnők egymás között kínos történeteket mesélnek a partnerükről, gyakran lesajnáló hangsúllyal, minősítgetve vagy kinevetve őt, miközben velük élnek. Ha ezt valaki meg tudja tenni a társával, az (már) nem szövetség. Akit az ember szeret, azt nem adja ki másnak, nem árulja el.”

10. „Teljesen normális és egészséges igényünk, hogy különlegesek legyünk a szüleink számára, hiszen ki más adhatná meg nekünk azt az alapélményt, hogy egyszeriek és felcserélhetetlenek vagyunk, ha nem az anyánk vagy az apánk?

Oszd meg másokkal is!
Mustra