Allergia antibakteriális szappantól?

atka_fokuszBenedek kétéves és hét hónapos – és allergiás. Amikor az orvos nyomozni kezdett a csecsemőkori ekcémából kialakult, elállíthatatlan, orrfolyós szénanátha és a krónikus hasmenés után, kiderült, hogy valószínűleg az antibakteriális szappan az oka, amivel a jó szándékú szülők Benedek pracliját naponta tizenötször mosták meg.Évről évre növekszik az allergiás gyerekek száma. Hogy miért, arra csak gyanakodni lehet. Lássuk, mire tippelnek az allergológusok.

Az első
Körülöttünk egyre több az allergén, vagyis a kóros immunfolyamat beindítója A parlagfű, a padlószőnyegben csücsülő házipor-atka, a tapétákban lakó penészgomba, a különböző, titkos kémiai összetevőket tartalmazó mosó- és tisztítószerek. Meg az állati szőrök. Na ne, mondhatod erre. Por is, penész is, macska, sőt kutya is volt mindig az ember mellett. Akkor meg?

A második
Sok, korábban veszélytelen, sőt egészségesnek gondolt anyag is allergénné változott. Például a méz a virágpor miatt, a tej a tejcukor és a tejfehérje miatt. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a régóta körülöttünk lévő részecskék szerkezete megváltozott. Például a kipufogógáz szilárd részecskéi a virágporszemcsékre rátapadva megváltoztatják azok felszínét.

A harmadik
Bizonyos mennyiségű koszra szüksége van a szervezetnek. A túlzásba vitt higiéné antibakterialis_szappan_1miatt a gyerekek immunrendszere nem tud hozzászokni a támadásokhoz. Ezért van az, hogy a jómódú, steril körülmények között élő gyerekek gyakrabban lesznek allergiások. A csecsemőkoruktól sok bakteriális és vírusos fertőzésen áteső kicsik ritkábban. A tudomány ma úgy tudja, hogy a normális immunglobulin-termelés beindításához szüksége van a korai fertőzésekre.

A sor a bőrallergiával kezdődik

Elég tipikus a sorrend, ahogy a gyerekből szinte mindenre allergiás felnőtt lesz. Az egymás után jelentkező allergiák sorában leggyakrabban valamilyen bőrallergia, ekcéma az első, amely már a csecsemőknél sem ritka. Majd  jelentkezik az asztma úgy 3 éves kor körül. A következő állomás a szénanátha 6 évesen. Majd kiskamaszkorban a generalizált allergia. Az első három évben az allergia közvetlen kiváltó oka legtöbbször valamilyen táplálék. Leggyakrabban a tojás, a hal, a rák, az olajos magvak (mint pl. a mogyoró, a dió), a szója és a búza. De gyerekek esetében a táplálékallergia kiegészülhet még a tehéntejjel, az eperrel és a málnával. A táplálékallergia súlyosabb tünetei: kiütések, hasmenés, hányás, esetleg szédülés, ájulás.

A „felejtsd el!”-lista

Azokban a családokban, ahol mindkét szülő, esetleg a testvér is allergiás, néhány megelőző intézkedést ajánlatos betartani.

„Felejtsd el”-lista:
arrow-lblueCigaretta
Ne gyújts rá a terhesség és a szoptatás alatt, és legyen teljesen dohányfüstmentes környezet a születés után. Ne ragozzuk, felejtsétek el a dohányzást!

arrow-lblueHázikedvencek
Bármennyire fájdalmas is, veszélyeztetett családoknál a lakásban ne tartsatok cicát, kutyát, állatot!

arrow-lblueTartósítószerek
Lehetőleg otthon készített, tartósítószer-mentes és színezetlen ételeket adj kicsi gyerekednek!

arrow-lblue Enzimes (Bacilus subtilusból készült) mosóporok
Apró porszemcséinek belégzése okozhat allergiás eredetű nehéz légzést. A ruhában maradó mosószermaradék a bőr tartós irritációját, csalánkiütést, ekcémát okoz.

(Írásunkat folytatjuk: hogyan közelíti meg ezt a betegséget a természetgyógyászat?)

Oszd meg másokkal is!
Mustra