18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jó ötletnek tűnnek, de könnyen tönkrehetnek az egyéjszakás kalandok

Izgalmasnak tűnhet egy olyan életforma, amiben nincsenek párkapcsolati kötöttségek, amiben akár minden este, vagy akár naponta több szexuális partnere lehet az embernek, nem igaz? De hosszú távon vajon hogy hat azoknak az egészségére, akik részt vesznek benne?

Csupa öröm és boldogság, izgalom és felhőtlen kötetlenség? Vagy vannak árnyoldalai is annak, ha az ember sűrűn váltogatja a partnereit?

A Psychology Today hasábjain Rob Whitley pszichológus nézett utána, mit mondanak a kutatási eredmények az alkalmi szexhez kapcsolódó érzelmekről, majd maga is vizsgálatot végzett ennek feltérképezésére.

Alkalmi szex és szexkutatás

Az alkalmi szexszel kapcsolatos vizsgálatok legszembeöltőbb vonása, hogy azok mennyire ellentmondanak egymásnak. Sok esetben még a hasonló mintával felvett kérdőívek elemzése is egymással teljesen ellentétes eredményeket hoz ki. Van például ez az átfogó amerikai kutatás. Ebből az derült ki, hogy azok a felnőttek, akik rendszeresen vettek részt alkalmi szexben, csaknem hajszálra annyira voltak elégedettek az életükkel, a jóllétükkel és a szexualitásukkal, mint akik elkötelezett párkapcsolatban éltek és nem váltogattak sokat. Ezzel szemben egy másik, szintén átfogó, szintén amerikai kutatásból az sült ki, hogy az alkalmi szex – főleg, ha rendszeres és sok – kifejezetten káros hatással van a mentális egészségre és a sokat alkalmi szexelők jellemzően alacsonyabb önértékelésről, csökkenő önbizalomról, ugyanakkor növekvő stresszről számoltak be.

Abban sem egységesek az eredmények, hogy az alkalmi szex vajon a nőkre vagy a férfiakra van-e jobb/rosszabb hatással. A másodjára említett tanulmány szerint ilyen eleve nincs: nők és férfiak körében is nagy a veszélye az érzelmi sivárosodásnak. Egy harmadik tanulmány szerint viszont a nőkre nézve veszélyesebb a dolog: a férfiak nagyobb részben élik meg csupa pozitívként az ilyen jellegű kalandozásokat.

Vagyis?

Az ellentmondások hátterében az lehet, hogy az, hogy hogyan hat valakire az alkalmi szex, sokkal több tényezőtől függ, mintsem hogy általánosítani lehetne ezzel kapcsolatban. Míg az emberek egy része számára kifejezetten feltöltő, rekreációs tevékenységről van szó, másoknak már sokkal vegyesebb érzéseket okoz ez a gyakorlat, megint mások viszont inkább a hátrányokat emelik ki.

A Psychology Today egyik szakértője a Covid-járvány első hulláma után ezért végzett egy mini (a megkérdezettek számát tekintve szűk körű, de a kikérdezés alaposságát tekintve már méretes) kutatást, amibe férfiakat vont be, és aminek a keretében arra kérte őket, hogy részletesen beszéljenek az alkalmi szexhez kapcsolódó érzéseikről. Az ennek alapján kirajzolódó kép már jóval komplexebb volt.

A megkérdezett férfiak egy része itt is elsősorban a pozitívumokról számolt be, ők azok, akik hedonista módon élvezték az alkalmi szexszel járó változatosságot. Nem volt ugyanakkor kisebb azoknak a száma sem, akik összességében inkább károsnak ítélték meg saját gyakorlatukat. Ők főleg azok közül kerültek ki, akik rendszeresen és sokat alkalmi szexeltek. Ezek a férfiak jellemzően jobban érezték magukat, miután felhagytak az alkalmi szexszel.

„Azért álltam le, mert megismertem egy lányt, aki igazán tetszett, akit nagyon megkedveltem és megkérdeztem magamtól, hogy miért is csinálom ezt. Tudtam, hogy nincs értelme, és úgy éreztem, hogy folyamatosan csak erodálom a lelkemet, hogy elaprózódom. Mert minden egyes lánynál, akivel megismerkedtem és lefeküdten, otthagytam a lelkem egy darabját. Van az a pont, amikor már annyi darabot hagytál szanaszét és apróztál fel, hogy csaknem üresnek érzed magad, mert nincs benned elég ahhoz, hogy egy tényleg mély kapcsolatod legyen valakivel” – fogalmazott az egyik megkérdezett.

A kutató megjegyzi, hogy a megkérdezett férfiak jelentős része beszélt az alkalmi szex lelki vonatkozásairól, és többen fogalmaztak úgy, hogy a rendszeres alkalmi szex megölte, felőrölte a lelküket. Arról is többen beszámoltak, hogy a féktelen alkalmi szex kifejezetten addiktv tevékenység volt, és egy idő után megjelentek a függőség kellemetlen mellékhatásai is: az élet egyéb területeinek elhanyagolása.

„Totál függő voltam, miközben ez az egész dolog felfalta a lelkemet. Rájöttem, hogy már 3-4 éve nem vagyok önmagam, és hogy az életem egy nagyon rossz irányba kezdett elindulni. Ott voltam a suliban, de már nem érdekelt a suli. Komolyan futottam, de már az sem érdekelt, csak a csajok és a buli. Nagyon zavart, hogy teljesen ez lett a fókuszban. Úgy döntöttem, hogy leállok és elkezdem felépíteni magam, itt tartok most.” 

Egy másik, gyakran emlegetett érzés az üresség volt. A megkérdezettek közül sokan beszéltek arról, hogy a sok alkalmi szex egyfajta ürességhez vezetett náluk, és ez sokakat elvezetett oda, hogy felhagyjanak ezzel az életformával.

„Minden nőt le akartam fektetni, aki szemben jött velem, de valahogy olyan üresnek éreztem magam ettől. Egy héten 4-5 különböző lánnyal is voltam, de másnap iszonyatos ürességet éreztem, olyan volt, mintha mindegyik elvitt volna belőlem egy darabot. Emiatt abbahagytam az egészet, és úgy érzem, ez egy jó döntés volt a lelki egészségem szempontjából” – összegezte tapasztalatait az egyik megkérdezett.

Egy szabad társadalomban mindenkinek szíve joga, hogy törvényes és konszenzuális keretek között úgy élje meg a szexualitását, ahogy az neki jólesik. Sokan vannak, akik számára az alkalmi szex a szexualitás megélésének legjobb módja, akik mindebből profitálnak. De mielőtt a Covid-helyzet rendeződik, és újra visszatérünk a korábban megszokott életmódhoz, érdemes elgondolkodni rajta, nekünk mennyit ér meg a dolog.

És te mit gondolsz az alkalmi szexről?

  • Jó, jó, de azért nem kell túlzásba vinni. 0
  • Szerintem sokkal jobb megállapodni. 0
  • Én két végén égetem a lelkemet is. 0
Oszd meg másokkal is!
Mustra