3 szokás, amivel hosszú távon is fiatalon tarthatod az agyad

Az agy térfogata az életkor előrehaladásával fokozatosan csökken: a természetes folyamat negyvenéves kor felett indul be, idővel pedig egyre nehezebbé válnak a bonyolultabb elmetevékenységek, kevésbé tudsz visszaemlékezni dolgokra és összpontosítani. Léteznek azonban módszerek, melyekkel csökkenthető az időskori elbutulás kockázata.

Léteznek emberek, akik kilencvenéves koruk felett is szellemileg frissek maradnak, emlékezőtehetségük makulátlan és a fiatalabbakat megszégyenítő módon vág az agyuk. A titok a szakemberek szerint az agyi idegsejtek termelődésében rejlik – kutatások bizonyították, hogy idősebb korban ugyanannyi neuront képes növeszteni az elme, mind a fiatalabbak esetében, és minél több az idegsejtek száma, annál nagyobb az esélye, hogy szépkorúként is megőrzöd szellemi képességeidet.

Az idegsejtek termelődését természetesen nem lehet „varázsütésre” felturbózni, de ha fiatalabb éveidben odafigyelsz néhány dologra, elősegítheted, hogy az eljövendő évtizedekben is kellő hatékonysággal működjön az agyad. A Medium Mind Café blog három fontos és hasznos módszert mutat be, melyek segítségével elkerülheted az időskori szellemi leépülést.

1. Ügyelj a bélrendszered egészségére

A bél és az agy közötti kapcsolatot számos kutatás vizsgálta az utóbbi évtizedekben, melyek többsége azt bizonyította, hogy a két szerv között fontos és kétirányú kommunikáció működik, az „agy-bél tengely” pedig alapvető befolyással bírhat az egészségedre. Nem véletlen, hogy a szakemberek szerint a Parkinson-kór a belekben és nem az agyban kezdődik, az epilepsziás rohamok gyakoriságát csökkenteni lehet a bélflóra összetételét befolyásoló diétákkal, sőt, azt is megállapították, hogy a klinikai depresszióban szenvedők szervezetéből hiányoznak bizonyos hasznos bélbaktériumok.

Dr. James Goodwin brit agykutató szerint a bélrendszer egészsége befolyásolja a tanulási képességek, a kreativitás és a döntési képességek működését, illetve az érzelmi egyensúlyra és a lelki egészségre is jelentős hatást gyakorol. Minél jobban megőrzöd bélflórád egyensúlyát (vagyis minél több a hasznos és kevesebb a káros bélbaktérium a szervezetedben), annál könnyebben maradsz hosszú távon is szellemileg friss. A szakember több módszert is felsorol, melyekkel segítheted a beleidet:

  • Igyál minél több folyadékot (főként tiszta vizet), a nap minden szakában.
  • Figyelj oda fogaid és szád higiéniájára, egészségére.
  • Állandó rendszer és beosztás szerint étkezz.
  • Étkezz változatosan és fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt.
  • Mozogj rendszeresen, folytass aktív életmódot.
A szellemi kihívást jelentő játék segít frissen tartani az elmét.
A szellemi kihívást jelentő játék segít frissen tartani az elmét.Morsa Images / Getty Images Hungary

2. Játssz felnőttként is

A játék rendkívül fontos tevékenység gyerekkorban: segít a kicsik megfelelő szellemi és érzelmi képességeinek kifejlesztésében, és a felnőttkori kiegyensúlyozott lelkivilág megteremtésében is nagy szerepe van (nem véletlen, hogy a pszichológusok szerint a súlyos bűnelkövetők, gyilkosok, szociopaták gyerekként gyakran egyáltalán nem, vagy csak elvétve játszottak). De nem csak a gyerekeknek, a felnőtteknek is ugyanúgy szükségük van a játékra, amit sokan elfelejtenek – véli a Coloradói Egyetem evolúciókutató professzora, Marc Bekoff. A játékban rejlő szórakozási lehetőség, az önfeledt, tét nélküli versengés segít a lelki egészség fenntartásában és a depresszió, szorongás kivédésében, az elmét megdolgoztató, bonyolultabb szellemi képességeket igénybe vevő játékok pedig élesen tartják az agyat.

A „játék” megjelölést érdemes tág értelemben használni: a társasjátékozás, a videójáték, a sakk és más szellemi sportok mellett minden olyan tevékenység idesorolható, amely komplexebb odafigyelést igényel, de szórakoztató és pozitív élményt nyújt. A tánc, illetve a hangszeres zene, a rajzolás, festés, szobrászkodás, modellépítés, de akár a közös társalgás, barátokkal töltött hasznos idő is segít frissen tartani az elmét.

Sosem késő új dolgokat tanulni.
Sosem késő új dolgokat tanulni.izusek / Getty Images Hungary

3. Tanulj új dolgokat

Az életen át tartó tanulás csodákat művel az elmével – vélik a szakemberek. Minél nyitottabb vagy az új dolgokra, minél több új képességet tanulsz meg, minél gyakrabban és többet fejleszted magad, annál biztosabb, hogy hosszabb távon is szellemileg friss, egészséges maradsz. Azt is kimutatták a kutatások, hogy minél komplexebb képességeket igénylő, minél nagyobb kihívást jelentő új dologba vágsz bele, annál jobban fejlődik például a rövid és hosszú távú emlékezőtehetséged.

Mozdulj ki a komfortzónádból, és vágj bele az ismeretlen, új dolgok, képességek elsajátításába, megtanulásába. Kiváló agytornát jelent például egy idegen nyelv vagy egy új hangszeren való játék megtanulása, a programozás elsajátítása, vagy egy korábban nem művelt művészi tevékenység (szobrászkodás, rajzolás) megismerése.

Oszd meg másokkal is!
Mustra