Ez a gyümölcs a betegségek és az öregedés legnagyobb ellensége

GettyImages-883420382

A nyár vége a savanykásan édeskés fekete áfonya szezonja, mely nemcsak finom, de számos jótékony hatása van az egészségre. Isteni muffinokban, lekvárként, salátákban, akár sajtok mellé, és persze frissen, magában is. Máris soroljuk, miért érdemes kedvenc csipszedet lecserélni kedvenc sötét színű gyümölcsödre!

A fekete áfonya fogyasztásával csak jól járhatsz: hozzájárul a DNS-károsodás mérsékléséhez, ami által csökken a rák kockázata, és az öregedést is késlelteti. A gyümölcsök közül az áfonya antioxidánsszintje az egyik legmagasabb, polifenolokat, főként antocianin flavonoidokat tartalmaz, amelyek révén a sejteket károsító szabad gyököktől védi a szervezetet.

Egy vizsgálatban a négy héten át naponta fogyasztott áfonya-alma lé hatását vizsgálták meg, az eredmény szerint a kimutatható DNS-károsodás 20%-kal csökkent. Hasonló hatást mutattak ki a friss áfonya fogyasztásával kapcsolatban is, amelynek gyulladáscsökkentő és szívvédő hatására is rámutatott egy kutatás. Most pedig azt tekintjük át, mennyire hasznos a bőröd számára ez a remek gyümölcs.

Az áfonya 8 meglepő jótékony hatása 

Az áfonya kicsi, édes és nagyon tápláló. Természetes szuperélelmiszerként a lista élén az áfonya betegségellenes tulajdonságairól ismert. Ráadásul egész évben hozzáférhető, így kiváló kiegészítője lehet az étrendnek.

Na ezek hatalmas darabok!
Na ezek hatalmas darabok!d3sign / Getty Images Hungary

Íme az áfonya 8, bőrre gyakorolt jótékony hatása:

1. Küzd a korai öregedés ellen

Az áfonyának magas az antioxidáns-tartalma, ezek a természetes vegyületek segítenek a sejtkárosító szabad gyökök elleni küzdelemben. Különösen magas benne az antocianinok néven ismert növényi vegyületek aránya, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és az áfonya természetes liláskék árnyalatát adják. 

Az életkor előrehaladtával szervezetünk hatékonysága a szabad gyökök elleni küzdelemben csökken. Ez a szabad gyökök magasabb szintjéhez vezet, ami pusztítást okozhat a sejtekben, különösen a bőrsejtekben. A napfény vagy a szoláriumok ultraibolya (UV-) sugárzása, a cigarettafüst, a környezetszennyezés és a helytelen táplálkozás fokozhatja a szabad gyökök képződését a bőrben. Ha több a szabad gyök, mint az antioxidáns, a bőrsejtek gyengülni kezdenek, és az öregedés jeleit mutatják.

Különösen a kollagén és az elasztin két olyan fehérje, amely a bőr szerkezetét adja. A rossz életmódbeli szokások felgyorsíthatják ezeknek a fehérjéknek a károsodását, ami a bőr megereszkedéséhez és a finom vonalak és ráncok növekedéséhez vezethet.

Az antioxidánsokban gazdag étrend az öregedés kevesebb jelét eredményezi és jobb bőrminőséggel jár, mivel képes megkötni a szabad gyököket a bőrben. Más antioxidánsokban gazdag gyümölcsökkel és zöldségekkel együtt az áfonya fogyasztása növelheti az antioxidánsok teljes bevitelét, így csökkentve a korai öregedést.

2. A keringés javítása

Az áfonyában gazdag étrend azzal is jótékonyan hat a bőr állapotára, hogy segíti a szív egészségét és a jobb keringést. Szívünk vért pumpál az egész testben, hogy oxigént és tápanyagokat szállítson a sejtekhez, valamint hogy eltávolítsa belőlük a salakanyagokat.

Bőrünk ki van téve a külső környezet számos hatásának, ami jellemzően UV-sugárzással, szennyezéssel, mikrozúzódásokkal jár, és jó sok tápanyagra és oxigénre van szüksége a gyógyuláshoz. Napi 1 csésze (148 gramm) áfonya elfogyasztása javíthatja a szervezet azon képességét, hogy tápanyagokat és oxigént küldjön a bőrnek és más sejteknek, ami gyorsabb és hatékonyabb sejtcserét tesz lehetővé, és végső soron egészségesebb bőrt eredményez.

Ezért az áfonyában gazdag tápláló étrend segíthet a bőr számára a megfiatalításhoz szükséges eszközökkel.

3. Természetes módon fokozza a kollagénszintet

Az áfonya magas az antocianintartalma elősegítheti a kollagénszintézist. Néhány bőrmintavizsgálatban a bogyókból származó antocianin bőrre juttatása csökkentette a kollagén lebomlását és növelte az általános kollagéntermelést. Egy másik vizsgálatban az áfonyában gazdag táplálékkal táplált patkányok csontjaiban nagyobb volt a kollagéntermelés. 

Sőt, 1 csésze (148 gramm) a férfiak és nők napi C-vitamin-szükségletének 16%-át, illetve 19%-át biztosítja. A C-vitamin létfontosságú szerepet játszik a kollagéntermelésben, ami fontos az erős, egészséges bőrhöz. Természetes antioxidánsként is működik, ami megvédi a bőr kollagénjét a károsodásoktól.

4. A sebgyógyulás támogatása

Türelemjáték, de a gyerekek szeretni fogják
Türelemjáték, de a gyerekek szeretni fogjákRoberto Moiola / Sysaworld / Getty Images Hungary

Ha kisebb vágott, esetleg égési sérülés vagy folt van, az áfonya fogyasztása segíthet a gyógyulásban.

Az áfonyának magas a C- és K-vitamin-tartalma, amelyek egyaránt fontosak a sebgyógyulásban. Egy csésze (148 gramm) áfonya napi C-vitamin-szükségleted legalább 16%-át, K-vitamin-szükségleted 24%-át fedezi. 

Ezenkívül, ha a bőr sérült, akut gyulladást és oxidatív stresszt tapasztalunk, amikor a szabad gyökök száma meghaladja az antioxidánsokat. Az áfonya magas antioxidáns-tartalma segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, ami potenciálisan elősegíti a gyógyulási folyamat felgyorsítását. Azonban soha ne alkalmazz áfonyát vagy más élelmiszert közvetlenül a nyílt vágásokra vagy égési sérülésekre, mivel ez bakteriális fertőzéshez vezethet.

Egyéb lehetséges előnyök:

Bár több minőségi bizonyítékra van szükség, az áfonya más előnyöket is hozhat a bőrünk számára.

5. Csökkentheti az aknéval kapcsolatos gyulladásokat

Az akne egy gyakori gyulladásos bőrbetegség, amely a pórusok elzáródásából ered, és a bőr elszíneződéséhez és/vagy kipirosodásához, duzzanatokhoz és gyulladt dudorokhoz, vagyis pattanásokhoz vezet.

A magas glikémiás étrend a pattanások magasabb arányával jár, ám az áfonya alacsony glikémiás szénhidrátforrás.

Bár egyelőre egyetlen közvetlen kutatás sem köti össze az áfonyát a pattanások csökkentésével, az antioxidánsokban és rostokban gazdag étrend – mindkettő nagy mennyiségben található az áfonyában – a gyulladás csökkenésével jár, és csökkentheti az aknék kialakulásának esélyét.

6. Támogatja az egészséges bélrendszert

A rostok fontosak az egészséges bélmikrobiomhoz, amely a bélben élő baktériumok csoportja. Újabb kutatások kezdenek szoros kapcsolatot kimutatni a bélrendszer és a bőr egészsége között.

Különösen a bakteriális dysbiosis, a bélben lévő baktériumok egyensúlyának felborulása hozható összefüggésbe olyan bőrbetegségekkel, mint a pattanások, pikkelysömör, ekcéma, rosacea és a korai öregedés. Az áfonya kiváló rostforrás, egyetlen csészében (148 grammban) csaknem 4 grammot tartalmaz, ezáltal hozzájárul az egészséges mikrobiom és a potenciálisan egészséges bőr támogatásához.

7. Segíthet pikkelysömör és ekcéma esetén

A pikkelysömör és az ekcéma a bőr gyulladásos állapota, amely elszíneződött, viszkető foltok formájában jelentkezik. Figyelemre méltó, hogy az ilyen betegségekben szenvedőknél alacsonyabb az antioxidánsszint. Bár további kutatásokra van szükség, az antioxidánsokban gazdag étrendről úgy tartják, hogy az oxidatív stressz csökkentésével szerepet játszik a pikkelysömör és az ekcéma kialakulásának csökkentésében. 

8. Külsőleg is javíthatja a bőr egészségét

Több cég vizsgálja az áfonya és más bogyós gyümölcsök bőrápoló termékeibe való beépítésének előnyeit magas antocianintartalmuk miatt. Patkányokon végzett, illetve emberi bőrmintavizsgálatokban az antocianintartalmú krém bőrre kenése jelentősen csökkentette a sebgyógyulási időt. Ezenkívül egyes kutatások azt mutatják, hogy az antocianinokat tartalmazó termékek erős antioxidáns tulajdonságaik miatt előnyösek lehetnek a korai öregedés kezelésében. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek