ADHD-s a párod? Erre a 3 dologra érdemes figyelnetek, hogy könnyebben menjen az élet

GettyImages-1319891425
Kofrán Eszter

A szakértő három tippet ad, ha ADHD-s a párod, vagy te magad élsz figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral, hogy könnyebben megélhessétek a kölcsönösséget felnőtt kapcsolatotokban.

Az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) nem gyerekjáték, már csak azért sem, mert felnőttkorban is sok nehézséget okoz, noha főként arról olvashatunk fórumokon, magazinokban és női lapokban, hogy miként lehet észrevenni gyermekkorban ennek jeleit. A figyelemzavar a felsőoktatás, a munkavállalás és a párkapcsolat tereibe is betolakszik, beteszi a lábát az ajtóba, és kellemetlenségek hadát engedi a résen át beszüremkedni az élet minden fontos szektorába. Russell Ramsay klinikai szakpszichológus, aki a felnőtt-ADHD kezelésével is foglalkozik, három gyakorlatias tippről írt, amelyek segítségével könnyebben kezelhetővé válik, ha a párkapcsolaton belül az egyik fél ADHD-val küzd.

Röviden az ADHD-ról

Az ADHD látványosabb jelekkel rendelkezik, így viszonylag könnyebben felmerülhet a gyanú, hogy érdemes kivizsgálásra menni ennek kapcsán. Ha gondot okoz a figyelem fenntartása és a koncentráció, ha gyakori a hirtelen, impulzív viselkedés, ha több mozgást végez valaki, mint amennyit az adott helyzet igényelne, ha valaki nem hajlandó alkalmazkodni a szabályokhoz, és „fittyet hány” az utasításokra, akkor vélhetően ADHD-val küzd, tehát érdemes szakember segítségét és véleményét kikérni ez ügyben. Azonban érdemes tartózkodnunk attól, hogy hozzá nem értőként, laikusként nyomjuk rá gyerekekre ezt a bélyeget, hiszen, Bóna Éva fejlesztőpedagógus szerint a tünetek felismerése önmagában még nem ér fel egy diagnózissal.

Érdemes rendszeres párkapcsolati megbeszéléseket tartanotok, ha felnőtt kapcsolatotokban egyikőtök ADHD-val él együtt
Érdemes rendszeres párkapcsolati megbeszéléseket tartanotok, ha felnőtt kapcsolatotokban egyikőtök ADHD-val él együttVolha Barysevich / Getty Images Hungary

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az ADHD nem áll a siker útjába feltétlenül. Több hírességet is diagnosztizáltak ezzel, többek között a világhírű, 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelpset, az énekes-dalszövegíró Justin Timberlake-et, a 4-szeres olimpiai bajnok tornász Simone Bilest és Paris Hiltont is. Tehát semmiképp sem érdemes lemondással kezelni, ha valakiről kiderül, figyelemhiányos hiperaktivitási zavara van.

Párkapcsolatban egy ADHD-ssal

A felnőtt-ADHD-szakértő Ramsay szerint több probléma is felmerülhet az elköteleződött, hosszú távú kapcsolatokban, ha az egyik fél figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzd. Elsődlegesen az érzelmi, anyagi és szexuális kölcsönösség megteremtésére fókuszál, hiszen ezekbe fokozottan beleszólhat a neurodiverzitás ezen fajtája. Ramsay szerint a rendszeres párkapcsolati megbeszélések bevezetése sokat segíthet. Fontos, hogy előre megszervezettek és -tervezettek legyenek, élő kontaktus keretei között, amikor a kütyüket a pár tagjai félrerakják, és amelyet egy külső zavaró tényezőktől mentes térben tartanak meg, hogy jobban tudjanak egymásra figyelni. Ezekkel a feltételekkel egy olyan közeget teremthetnek a partnerek, amely elősegíti a figyelmes meghallgatást, empátiát, a másik mondandójának összegzését, illetve elejét tudják venni a defenzív, védekező viselkedésnek, reagálásnak. Ramsay az alábbi három tippet adja a rendszeres párkapcsolati megbeszélések kialakítására:

1. Közös naptárprogram használata

A közös naptáralkalmazás vagy naptárprogram letöltése és használata egyszerű, modern módon könnyítheti meg a szervezési problémákat, illetve a megbeszélt teendők betartását. Gördülékenyebbé teheti az időbeosztások és programok egyeztetését, a házimunka és a gyerekek utaztatásának koordinálását. Minden pár számára jó stratégiának bizonyulhat, azonban az ADHD-s pár esetében kifejezetten üdvös ez a fajta egyértelmű kommunikáció. Jó előre be lehet iktatni a közelgő programok időpontját, és ha szükséges, hangjelzéses figyelmeztetőket is be lehet állítani ezek kapcsán.

2. Házimunka felosztása

A házimunka felosztására, a gyerekek házi feladatának ellenőrzésére szánt időt és a felnőtt élettel járó adminisztratív teendőket nem gyakran egyeztetik a párkapcsolatban élők. Érdemes átbeszélni, hogy a sok teendő közül melyek elvégzésében erősebb és melyekben gyengébb az ADHD-s partner. Ugyanígy az ADHD nélküli partnernek is megvannak a maga erősségei és gyengeségei a mindennapi kötelezettségek terén, így gyümölcsöző lehet összeegyeztetni, hogy ki mit végezzen el, hogy mindenki jól járjon. Ez nem csupán a praktikum megteremtését segítheti elő, hanem az intimitás megélésére is lehetőséget ad, hogy a felek meghallgatják egymás ügyetlenebb részeit, és egyúttal értékelik azt, amiben a másik jó.

3. Hála és szeretet kifejezése egymás felé zárásként

A kapcsolati megbeszélést érdemes egy kis szóbeli megerősítéssel zárni, amely során a pár tagjai elmondják, mit szeretnek annyira a másikban, és megköszönik, elismerik azokat a változtatásokat kapcsolatukban, amelyeket a legutóbbi párkapcsolati megbeszélés óta a másik véghez vitt, vagy amelyeket együtt tettek jobbá. Ezt követően egy előre megtervezett programmal ajánlott levezetni a feszült figyelmet igénylő megbeszélést, például egy közös reggelizéssel vagy sétával. 

Ramsay szerint csodákra képes, ha a pár tagjai meghallgatva érzik magukat: mind az érzelmeket, mind a korábbi hozzáállásokat képes megváltoztatni. Bizonyára minden pár tanulhatna Ramsay közelséget, egyértelmű kommunikációt promotáló gyakorlatából, hiszen minden kapcsolatban előfordulhatnak ki nem beszélt fennakadások a teendők leszervezése terén, azonban azok a párok különösen profitálhatnak belőle, ahol az egyik tag ADHD-val él együtt.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra