A szeretethiány is felelős a női szívbetegségért

A negyvenes férfiak egyik fő átka a szív- és érrendszeri betegség, az viszont már kevésbé ismert, hogy a nőket is ugyanannyira fenyegeti.

szeretethianyA magány, és munkahelyi problémák ugyanúgy okozhatják, mint a túlsúly.

Tanácsok a stressz kezelésére. 1. rész.

Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri eredetű halálozás a leggyakoribbak közé tartozik hazánkban és főleg a férfiakat kell féltenünk. Ahogy mondani szokták, negyven éves koruk felett hullanak, mint a legyek. Sokuk élete ér véget szívinfarktus, szívroham, érelmeszesedés, agyvérzés következtében. A nőkre ez kevésbé jellemző, ők jobban odafigyelnek az egészségükre. Gondoltuk eddig, de sajnos nincs így. A túlhajszolt életvitel és a férfiasodó életmód hatására a szív- és érrendszeri betegségek éppen úgy fenyegetnek bennünket, mint a másik nemet.

 

A nők kockázata még nagyobb
A fenti ellentmondás miatt jött létre a Pirosban A Nőkért (PAN) nevű mozgalmat (angolul Go Red for Woman), amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiakat és nőket egyaránt veszélyeztető szív- és érrendszeri betegségekre, és különösen arra, hogy a nők kockázata nagyobb, mint a férfiaké. A Szív Világszövetség (World Heart Federation), globális mozgalommá szélesítette a programot. Hazánkban pedig a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) kapta meg a megbízást a mozgalom elindítására, megszervezésére.  A PAN szervezőinek célja, hogy a mozgalom szétterjedjen az egész társadalomban, stílusosan PANdémiává nője ki magát. Ne egyszerűen kampány legyen, hanem beépüljön mindenki tudatába és az életvitelébe.


Kockázati tényező például a szeretethiány

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában számos kockázati tényezőt azonosítottak a kutatások során, ezek többsége gyakran kéz a kézben jár. Így ha az egyiket kiiktatjuk, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy többszörösen csökkentsük a betegségek rizikóját.

A főbb kockázati tényezők, amelyek szív- és érrendszeri betegséghez vezethetnek:

 • Dohányzás (szűkíti az ereket).
 • Magas vérnyomás (károsítja az érfalat, fokozottan terheli a szívet).
 • Cukorbetegség (fokozza az érelmeszesedés kockázatát).
 • Kórosan emelkedett LDL-koleszterinszint (vagyis a „rossz" koleszterin; az érszűkület kockázatát növeli).
 • Túlsúly, elhízás (a nem megfelelő táplálkozási szokásokból és a testmozgás hiányából eredően).
 • Stressz (a legrosszabb a hosszú ideig tartó, krónikus stressz, például a magány, szeretethiány, a mindennapi magánéleti és/vagy munkahelyi problémák).
 • A stresszt kikerülni nem lehet, de kezeljük.
 • A fenti tényezők kiiktatása, megelőzése a legfontosabb kulcs az egészséges szívműködés, érrendszer érdekében.
 • Ha egyedül nem sikerül letenni a cigit, keressük fel orvosunkat, illetve olyan, a leszoktatásban jártas szakembereket, akik segítenek megszabadulni ettől a káros szenvedélytől.
 • Kezdjünk el sportolni, vagy fokozzuk a napi, heti mozgás mennyiségét! Már az is jelent valamit, ha többet sétálunk, a lépcsőn gyalog megyünk fel. Később úgyis többre vágyunk majd.
 • A mozgás már önmagában egy jó lépés a cukorbetegség, a koleszterin- és vérzsírszintproblémák, a túlsúly, elhízás megelőzése, kezelése érdekében, de akkor igazán hatásos, ha megfelelő étrenddel párosul.
 • A stresszt kikerülni a mai életformánk mellett szinte lehetetlen, fontos azonban, hogyan reagálunk rá. Az sem vezet jóra, ha törünk, zúzunk, és így próbáljuk levezetni, de ha csak csendben, magunkban őrlődünk, szó szerint csak nyeljük a feszültséget, akkor attól szintén különböző szervi problémáink származhatnak. Találjuk meg a pihenésnek, szórakozásnak, relaxálásnak azt a módját, ami leginkább ellazít bennünket (de nem károsítja egészségünket más szempontból) és rendszeresen tudjuk végezni. Lehet ez sport, olvasás, a családdal, barátokkal való időtöltés vagy akár kutyánk, macskánk, hörcsögünk, egyebünk ápolása.

 

A folytatásban a szívbarát étrendről esik szó.

Szerzőnk dietetikus.

 

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.