jogatanc-fokuszA spiritualitást enyhén adagolják, füstölők, imák nincsenek, nem használnak matracot, a gyakorlatokat zenére-ritmusra végezik, az órák meditációval, légzésgyakorlatokkal érnek véget.

Ha szeretnél táncolni, de a jól ismert stílusok egyike sem jön be, próbáld ki a jógatáncot, vagy a mozdulatművészetet – és figyeld: hogyan ébred öntudatára a tested!

 

A tested öntudatra ébred

Átizzadt pólóra ne számíts, de garantáltan el fogsz fáradni. A spiritualitást enyhén adagolják, füstölők, imák nincsenek, viszont gépies zene sem. Ami van: jó társaság, elmélyülés, testtudat- és koncentrációs készség fejlesztés, légzésgyakorlatok, zene, ritmusok és persze tánc. Csak éppen nem olyan stílusban, amire azt mondjuk: hagyományos.

Előző írásunkban mozgásra-táncolásra buzdítottunk, és a mozdulatművészetet mutattuk be. Most jöjjön egy újabb, kevésbé ismert mozgásforma…

jogatanc_1

 

Keleti gondolkodásmód és művészet

Az előadóművészként, koreográfusként, oktatóként tevékenykedő Zambrzycki Ádám egy színpadi sérülést követő rekreációban ismerkedett meg a jógával, amelyet aztán összekapcsolt a kortárs tánccal. Na, de hogyan elegyedik a keleti gondolkodásmód és a művészet?

Bár pontosan ismerjük, és precízen kivitelezzük az egyes táncok mozdulatkincsét, de ma már nem tudjuk, miért is mozgunk így évszázadok óta. Az újító törekvések többek között ezért fordultak a keleti mozgásrendszerek (például a jóga) felé. A jógának pedig az a jellemzője, hogy leginkább a véghelyzetekre koncentrál, az odáig elvezető mozdulatra és a tér használatára csak kevéssé. Ádám ezt a két „hiányosságot” próbálja pótolni.

 

Ászanák és táncmozdulatok

A szellemiséget , a tudatosságot és az ászanákat a jógától, míg az összetett koordinációjú mozgásokat a kortárs tánctól kölcsönzi kialakítva így egyéni stílusát, amelyet ma jógatánc néven oktat, egyedüliként Magyarországon!

jogatanc_2

Egyedüli oktató három helyen

Az órákat többségében mozogni vágyó hétköznapi emberek, lelkes amatőrök (előképzettség nem kell!), nők és férfiak is látogatják, de profi táncosok, fitness-edzők is jelen vannak néha. A „sima” jógaórákkal ellentétben nem használnak matracot, a 90-120 perc alatt egyes gyakorlatokat zenére-ritmusra végeznek, az órák meditációval, légzés gyakorlatokkal érnek véget.

jogatanc_3

Laza felszereléssel készülj: mozgást nem akadályozó nadrággal, (hosszujjú) pólóval és, ha mezítláb fáznál, zoknival.

Ádám a fővárosban, három helyen tart órákat, a foglalkozások ára: 1000-1900 forint. Az időpontokról és a helyszínekről bővebben itt olvashatsz.

 

Nem csúszol el!

– A jógatánc célja a testtudat fejlesztése és ezen keresztül önmagunk mélyebb megismerése. Fejlődik a térérzékelés, az egyensúlyérzék, a koordinációs készség, nő az izületi szabadság és a mozgásbiztonság is. Aki rendszeresen mozog, és emiatt karban van tartva a teste, az idegrendszere, az ritkábban csúszik el és töri össze magát. A jógatánc segít, hogy ha például megbotlunk, könnyebben visszaszerezzük az egyensúlyunkat, vagy ha esetleg el is esünk, azt képesek legyünk kontrollálni, elkerülve így a komolyabb balesetet. Szellemi hozadéka is van: segít a koncentrációs zavarokon, hatékony stresszoldó, és javítja az általános közérzetet.

 

Ha ez bejött, további táncos cikkek itt:

Hogyan állhat össze a tai-chi, a hip-hop, a capoeira és a jóga - nem tévedés - tánccá? Body Moving már Budapesten is, neked is. | Balettlépésből capoeira

A mozdulatművész egyedien mozog, tudatosan lélegzik, és ha jól csinálja, a végére egész jóban lesz önmagával – te is kipróbálhatod, mi lett mára a száz éve szárba szökő "balettellenes" mozgalomból. | Balettellenes kurzusok - Több, mint tánc 1.

Mi az a különös vonzerő, amely Európától Ázsián át Dél-Amerikáig hastáncra csábítja a nőket tekintet nélkül korra, társadalmi státusra vagy akár vallási nézetre? Miért lett népszerű Európában éppúgy, mint a salsa birodalmában? | Nőket csábító, különös vonzerő

Lehet-e táncolni az elektronikus zenére, működik-e cuccozás nélkül, miből építkezzünk 2009-ben a táncparketten? – régi trükkök, egyedi figurák, halhatatlan klasszikusok: tánctalpaló a Díványon sok videóval. | Csak az ecstasy rángatja testedet?

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.