A program arról szól, hogyan élvezd az életet

ornish_mMagyarországon az Ornish-program szívbetegek és emlőrákkal kezelt nők számára már elérhető. Táplálkozási szakértőnk bemutatja az amerikai kardiológus Spektrum-rendszerét.

A nagyon egészséges kategóriában például vadlazacot és fekete csokoládét is ehetünk.
Szivárvány az egészségért – az amerikai kardiológus programja az egészségesebb szívekért.  2. rész

Ornish doktor, miután klinikai vizsgálatokkal bizonyította, hogy az életmód átfogó és tartós megváltoztatásával visszafordíthatóak vagy megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek – különösen a szívkoszorúerek szűkülete, elzáródása, illetve az ebből eredő problémák, nem állt meg a kísérletezéssel.

Eredmények a prosztatarák gyógyításában is

Vizsgálataival azt is sikerült megmutatnia, hogy a férfiak körében oly rettegett prosztatarákkal kapcsolatban is hasonlóan jó eredmények érhetőek el. Saját korábbi rendszerét tovább finomította, és mivel nincs két egyforma ember, mindenkinek más jellegű, fokú problémája lehet, ezért a módszerét még inkább egyénre szabhatóvá változtatta.

A program elemei megmaradtak: a relaxáció, meditáció (pl. jógával), a rendszeres testmozgás (amely akár a sétát is jelentheti), a meghatározott zsírtartalmú és lakto-ovo jellegű étrend, valamint a támogató csoport, ahol mindenki kiöntheti a szívét a többieknek és megértést, szeretetet kaphat cserébe. Amiben az új, Spektrumnak elnevezett programja más, mint a többi, az, hogy akár a szivárvány, itt is különböző fokozatokat találunk. A nagyon szigorútól kezdve (ez megfelel a korábban már bemutatott módszernek), az enyhébb, majd egyre lazább és megengedőbb változatig.

Dean Ornish üzenete „Ez a program arról szól, hogyan élvezd az életet, nem arról, hogyan kerüld el a halált. Hogyan kezeld a stresszes helyzeteket, és nem arról, hogyan kerüld el a stresszt. Hogyan éld meg az életet a maga teljességében, és nem arról, hogy elmenekülj az élettől. Hogyan törődj saját magaddal, és nem arról, hogy ezt másokra bízd. Testi szinten abban segít ez a program, hogy megnyisd a szívedet tápláló artériákat, erősebb és energikusabb legyél, elkerüljön a fájdalom. Érzelmileg abban segít, hogy megnyisd a szívedet mások felé és nagyobb boldogságot, szeretetet, több intimitást éljél át a kapcsolataidban. Spirituális szinten pedig abban segít, hogy megnyisd a szívedet a magasabb erők felé, és egyben meg is tapasztald ezeket, hogy felfedezd, megéld a belső békét." (Dean Ornish programja a szívbetegségek visszafordítására 1990.)

Rajtad múlik, tőled is függ

Ornish úgy vélte, ha valakinek nem olyan súlyos az állapota, például még semmilyen betegséget nem találtak nála, jó egészségnek örvend, de szeretné megelőzni a bajokat, akkor elég lehet, ha a programnak csak egy könnyített változatát folytatja. Ellenben, ha ennél komolyabb a helyzet, és az illető egy közelgő műtétet szeretne elkerülni, vagy szeretné megelőzni állapota romlását, akkor mindenképpen a Spektrum szigorúbb végéhez kell közelednie a program minden elemét tekintve. Az egyénen múlik, mennyit tesz meg, ugyanis minél jobban közelít az ortodox Ornish-módszerhez, minél szigorúbban és következetesebben betartja a szabályokat, annál jobb eredményre számíthat.

A táplálkozási rendszerében 5 kategóriát állított fel ez alapján

A nyersanyagokat elsősorban azok zsír- és cukortartalma alapján kategorizálta. Az 1-es kategóriába a legegészségesebbeket válogatta be, ezekből igen kis zsírtartalmú (10 energiaszázalékos) étrend állítható össze, amely megfelel a korábban kidolgozott Ornish-étrendnek.

Az 5-ös kategória felé lépegetve egyre nagyobb a nyersanyagok zsír-, cukor- és sótartalma is, ezen belül a zsírok fajtája és összetétele sem mindegy persze. Az 5-ös szintben már a nagyon-nagyon ritkán javasolt, de mégsem tiltott, hanem igen megengedő módon legkevésbé egészségesnek jelölt nyersanyagok találhatók.

Az egyes emberek a saját egészségi állapotuknak megfelelően válogathatnak a Spektrum csoportjai között. Ha valakinél már diagnosztizáltak valamilyen eltérést, például szív-, cukorbetegséget, prosztatarákot, akkor jellemzően inkább az 1-2-es, időnként a 3-as kategóriájú nyersanyagok a javasolt a számára. Ez persze nem azt jelenti, hogy soha nem ehet a többiből, inkább azt, hogy csak ritkán, elvétve. Képletesen szólva például az 5-ös kategória felelne meg a nagyobb ünnepeknek (pl. karácsony, húsvét), a 4-es a születés-, névnapoknak, a 3-as a hétvégének.

 

Rövid összefoglalás az egyes csoportokról:

§ 1. Legegészségesebb: majdnem teljesen vegán, csak 0 %-os tejet és joghurtot, illetve tojásfehérjét tartalmaz az állati eredetű forrásokból, a legtöbb zöldség, gyümölcs, gabonaféle is ide sorolható.

§ 2. Nagyon egészséges: már megjelennek az 1 %-os tejtermékek (nálunk a 1,5 %-os tej), a vadlazac, a fekete csokoládé és a csökkentett sótartalmú termékek is.

§ 3. Közepesen egészséges: még több halat, normál zsírtartalmú (2-2,8 %-os) tejtermékeket, nem sózott olajos magvakat, normál sótartalmú termékeket, kevés mézet, cukrot és kávét is engedélyez.

§ 4. Kevésbé egészséges: ide soroljuk a szárnyashúsokat, a zsírosabb halakat, a teljes zsírtartalmú tejet és termékeket, a normál zsírtartalmú margarint is.

§ 5. Legkevésbé egészséges: itt már minden olyat találunk, ami zsírosabb, cukrosabb, sósabb, és emiatt csak igen ritkán javasolt, például a különböző kekszeket, süteményeket, a vörös húsokat, a zsíros sajtok, vajat stb.

Made in the USA

A történethez hozzátartozik, hogy maga az eredeti Spektrum-besorolás, mivel amerikai a szerzője, az amerikai étrendre, piacra jellemző nyersanyagokat, termékeket tartalmazza, ezeket nem minden esetben találjuk meg hazánkban ilyen nagy választékban (pl. az egzotikusabb zöldségeket, gyümölcsöket vagy a számunkra különlegesebb halféléket), de a program kellő átalakítással itthon is alkalmazható.

Bár mint minden nagy változás, ez is erős akaratot, elszántságot, kitartást igényel, mert addig ismeretlen ízek, összeállítások, elkészítési módok megtanulását igényli. Azonban ez csak a kezdet, mert idővel minden megszokható, és az elért eredmények, a jobb egészségi állapot, közérzet, a szebb alak, a jobb erőnlét mindenképpen kárpótolni fog az esetleges lemondásokért.

Magyarországon az Ornish-program szívbetegek és emlőrákkal kezelt nők számára már elérhető, segítve az állapot rosszabbodásának, a betegség kiújulásának elkerülését, a jobb életminőség elérését.

Folytatjuk.

www.ornish.hu

http://www.pmri.org/spectrum/lifestyle-program.html#nutrition

cikk-tipus-linkek

A rosszindulat is károsítja az ereket
Oszd meg másokkal is!
Mustra