A H1N1 vakcina az év orvosi fejlesztése

A CNN által legfontosabbnak ítélt egészségügyi fejlesztések top tízes listáján szerepel többek közt a vakok számára kifejlesztett elektronikus szem és a facsont is – de a nyertes a H1N1 vakcina.

cikk-tious-rovid

 

A H1N1 influenza elleni vakcina lett az első az év egészségügyi innovációinak tízes listáján. A CNN minden év decemberében közli a legfontosabbnak ítélt orvosi találmányok és egészségügyi fejlesztések listáját, amelynek élén a közbeszédben is kiemelt helyen szereplő járvány ellen rövid idő alatt kifejlesztett védőoltás szerepel. A szer azért is kapta meg az elismerő helyezést, mert néhány hónap alatt elkészült. 

A második helyen a vakok számára kifejlesztett elektronikus szem áll, amelyik éles látást ugyan nem tesz lehetővé, de tárgyak felismerésére alkalmas. A listán szerepel továbbá az egésznapos használatra alkalmas Lyric hallókészülék, amelyet negyedévente kell csak cserélni, a vörös tölgy szivacsos belsejéből megalkotott facsont, amellyel idővel valódi csontokat szeretnének helyettesíteni. Szintén szerepel a listán a transcraniális mágneses terápia, amellyel a depressziót kezelik, a Hong-kongban kifejlesztett vírusölő biomaszk, az antimikrobális festék, amelyik kórházi ruházaton alkalmazható, és megöli a kórokozókat. A lista végén szerepel az eletronikus sztetoszkóp, amellyel a beteg szívének és tüdejének a hangjait a számítógépre vezetve további elemzések lehetségesek, a JaipurKnee nevű művégtag, valamint az az eszköz, amellyel a szervátültetés előtt álló szervet életben lehet tartani. 

Mustra