Demiszexualitás: mire gondolt Cuomo lánya, amikor ekképpen definiálta magát?

GettyImages-545580439
Kofrán Eszter

Michaela Kennedy Cuomo új kifejezést alkotott: demiszexuálisként bújt elő júniusban. De mit takar ez a kifejezés?

Júniusban Michaela Kennedy Cuomo, Andrew Cuomo, New York állam korábbi kormányzójának és Kerry Kennedy, John F. Kennedy volt amerikai elnök unokahúgának 23 éves lánya demiszexuálisként bújt elő Instagramján. Röviden úgy lehet definiálni a demiszexuális irányultságú embereket, mint egyéneket, akik nem éreznek mások iránt elsődleges szexuális vonzalmat, amíg ki nem alakult közöttük egy erős érzelmi kapcsolat.

Michaelának sok időbe telt, mire megtalálta a szexuális irányultságának megfelelő címkét. Általános iskolában attól félt, esetleg leszbikus, középiskolás korában biszexuálisként és később pánszexuálisként definiálta magát a hozzá legközelebb állók előtt. Végül 2021-ben az egész világ előtt mutatkozott be demiszexuálisként, amit számára a legönazonosabb címkének érez.

GettyImages-500501160
Michaela Kennedy Cuomo 2021 nyarán demiszexuálisként coming outolt Mark Sagliocco / Getty Images Hungary

A magyar mozik vásznán is bepillantást nyerhettünk júliustól egy hasonló önismereti utazásba, ami a különböző szexualitás-címkék kipróbálásán át vezetett a Tobi színei című magyar dokumentumfilmben. Ahogyan Michalea, úgy Tobi is azt fogalmazta meg, hogy a legjobb saját szexualitásukat fluidnak, folyamatosan változónak tekinteni.

Mit jelent pontosan a demiszexualitás?

demiszexualitás az aszexuális (szexuális vonzalmat nem érzők) spektrumon helyezkedik el a szexuális (más néven alloszexuális) és az aszexuális címke között. A demiszexuálisok nem éreznek vonzalmat az elsődleges szexuális vonzódást előidéző faktorok, mint a másik kinézete, illata, mozgása iránt. Számukra a szexuális vonzódás akkor alakulhat ki, ha az érzelmi intimitás már létrejött egy emberi kapcsolatban. Ezért a demiszexuálisok gyakran élhetik meg, hogy az egyik barátjukhoz kezdenek el vonzódni egy idő után.

Első ránézésre a demiszexualitás nem tűnik eltérőnek a vonzódás általános megélésétől, hiszen a legtöbb ember megválogatja, kivel bújik ágyba, kivel alakít ki romantikus kapcsolatot. A különbség az, hogy a demiszexuálisok nem szándékosan válogatják meg a szexpartnereiket: egyszerűen csak nem éreznek szexuális vonzalmat mások iránt, kivéve egy-két embert életük során.

Tehát ha kalapált már hevesen a szíved, amikor egy helyes pasi melletted állt meg a buszon, a kezetek egyetlen forró milliméternyire egymástól a kapaszkodón, nem vagy demiszexuális. Ha demiszexuális vagy, ebben a képzelt helyzetben jobban leköti a figyelmedet az ablakban elsuhanó táj, kivéve, ha az a helyes pasi történetesen az a srác, akivel már hetek óta a kedvenc netflixes sorozataitokról beszélgettek végeláthatatlanul.

Miért van külön szó a demiszexualitásra?

Bár a demiszexualitás gyakorlatilag egy láthatatlan szexuális beállítottság, ami kívülről akár egyszerű félénk cisz-heteronormativitásnak is tűnhet, a demiszexualitás megélése gyakran magával hordozza a másság érzetét, a normától eltérést. Ettől a demiszexuálisok magányosnak, sőt, „elromlottnak” is érezhetik magukat.

GettyImages-1346067062
A demiszexualitást jelképező zászló / Getty Images Hungary

Nem értik, a többiek miért vannak oda egy-egy sztárért vagy énekesért, kényelmetlenül érzik magukat a szexuális témáktól baráti társaságaikban. Akár évek is eltelhetnek úgy egy demiszexuális életében, hogy senki iránt nem érez vonzalmat.

Tehát azért alakult ki egy címke a demiszexualitásra, hogy a hasonló emberek közösségre találhassanak, és ne érezzék magukat annyira egyedül. Kutatók szerint az emberiség mindössze 1 százaléka sorolható az aszexuális kategóriába, demiszexuálisból tehát még kevesebb lehet, hiszen az aszexualitás spektrum egyik alfaja.

Ha kíváncsi vagy, vajon te is demiszexuális vagy-e, korábbi cikkünkből válaszra lelhetsz!

Oszd meg másokkal is!
Mustra