A böjtölés felszabadítja a testet

A böjt nem csak a koplalásról szól. Több típusa létezik, a legdurvább talán a vízkúra. Várandós és szoptató anyáknak, gyerekek, időseknek, betegeknek nem szabadna belevágniuk. Táplálkozási szakértőnk összeállította a tavaszi böjtölés és méregtelenítés kiskátéját.

Igazi slágertéma ez, azonban személy szerint a méregtelenítés szót nem kedvelem annyira. Gondoljunk bele, ha minden évben lerakódna a testünkben annyi „méreganyag", ami a nem megfelelő minőségű, mennyiségű ételekből, italokból származik, akkor évről évre egyre csak híznunk kellene. A többségre ugyan ez éppen jellemző is lehet, főleg a negyedik iksz után (mintha akkortól már nem is lehetne fitt és szép egy nő), mégis azért akadnak, akikre sikeresen tartják a testtömegüket (köztük szerencsés jómagam). Éppen ezért ezt a méregtémát inkább csak képletesen értsük. Annyi pozitívuma mégis lehet, hogy amit el tudunk képzelni vagy laikusok számára is érthetőbben hangzik, azt könnyebben elfogadjuk, és eléggé megrémíthet ahhoz, hogy változtatni kezdjünk.

Böjt nem csak húsvét előtt

A böjt kifejezés már sokkal jobban fedi a valóságot. Nem új keletű, számos vallás kötelezően előírt szokásai között is megtaláljuk a böjtöt. Gondoljunk csak a húsvétot megelőző negyven napos böjtre. Az étel - részleges - megvonása, a testi-lelki lemondások sora azt a célt is szolgálja, hogy felszabadítja a szervezetet a mindennapi megterhelés, legfőképp az emésztés gondja alól, ezáltal kvázi több energiához juttassa azt. Ez persze csak akkor igaz, ha kellően előkészített, levezetett a böjt, majd fokozatos a normál táplálkozási rendbe való visszatérés.

Mivel nem vagyok böjtszakértő és előre bocsátom, még nem is böjtöltem, így csak általános tippeket, ismereteket közölhetek, azonban még így is sokak számára hasznos lehet az alábbi összeállítás.

Az elsődleges cél nem a fogyás

* A böjt elsődleges célja nem a fogyás, mint erről már esett szó korábban a Díványon. A jól előkészített, szakember felügyeletével irányított böjtkúra során a fogyás egy - többnyire kedvező - mellékhatás. Egyéb hatásai mellett ezáltal arra is kiváló, hogy bebizonyítsa, mégsem a levegőtől hízunk. Sokan ugyanis szeretik azzal kimenteni magukat az egészséges, vagyis mértékletes és egészséges táplálkozás alól, hogy ők már az étel látványától, gondolatától is híznak.

* A böjt nem csak a koplalásról szól. Több típusa létezik, a legdurvább talán a vízkúra, egy átlagos (ha lehet annak nevezni) böjt során azért lehet inni is, csak ez éppen híg táplálék: elsősorban gyógyteák, gyógyvizek, frissen facsart, préselt, főtt gyümölcs-, zöldséglevek, gabonákból készült nyáklevesek. Emellett többek közt relaxációs, meditációs gyakorlatok, könnyed vagy éppen izzasztóbb sport(ok), jóga, masszázs is beletartoznak egy jól megtervezett böjti időszakba.

* A böjt nem mindenki számára javasolható vagy csak könnyített verzióban. Várandós és szoptató édesanyák, gyerekek, idősek, speciális, kötött étrendet folytatók (pl. cukorbetegek), daganatos betegségben szenvedők, étkezéshez kötött bevitelt igénylő gyógyszer(eke)t szedők, hirtelen vércukorszintesésre („hypózásra") hajlamosak számára nem ideális a hosszabb vagy éppen rövidebb, szigorú táplálékmegvonás. Természetesen számukra is fontos a megfelelő, mesterséges anyagoktól mentes, minőségi étkezés, amire nekik sem csak kampányszerűen kell odafigyelniük. Egészséges, felnőtt emberek számára is érdemes egy tervezett böjt előtt orvosi kivizsgáláson részt venni, hogy még időben kiderüljenek az esetleges ellenjavallatok, korlátozások.

* Ha kellően elszántak vagyunk (és a fenti ellenjavallatok ránk nem illenek), akár otthon, egyedül is belevághatunk egy elsőre csak rövidebb, 1-2 napos böjtbe, de ezt érdemes hétvégére vagy pihenőnapokra időzítenünk. Kezdetnek egy gyümölcs-, zöldségnap is megteszi, ezen kipróbálhatjuk, mennyire bírjuk segítség nélkül. Azt mondják, az első 2-3 nap a legkeményebb, utána már elmúlik az éhségérzet. De addig is el kell jutnunk valahogy, ezért érdemes egy böjttáborba eljutni, ahol szakértő böjtvezető és sorstársaink segítenek átvészelni a kúra testi-lelki megpróbáltatásait.

* Ha már csináljuk, csináljuk komolyan! Ne csak azt válogassuk meg, mit és mennyit iszunk, eszünk (illetve mit és mennyit nem), de emellett figyeljünk oda a testünkre, lelkünkre is! Használjunk természetes alapú, adalékanyagokat nem tartalmazó kozmetikumokat, vegyük igénybe egy szakavatott masszőr segítségét, hallgassunk nyugtató, lágy zenéket, kerüljük a stresszes helyzeteket, pihenjünk, aludjunk sokat, hordjunk kényelmes, nem műszálas ruhaneműt!

* A böjt után egy ideig még valószínűleg természetesnek vesszük majd, hogy jobban odafigyelünk a táplálkozásunkra, többet mozgunk, kevesebbet kávézunk, cigizünk, alkoholizálunk, stb. Ahogy múlik az idő, mégis hajlamosak lehetünk újra visszatérni a böjtöt megelőző, káros szokásainkra. Igyekezzünk nem elfelejteni, hogy mitől éreztük jobban, fittebbnek magunkat és a továbbiakban is tartsuk magunkat a mértékletes, kíméletes életmódhoz.

* Végezetül: ne divatból kövessünk különböző táplálkozási irányzatokat, ne a böjttől vagy egyéb kúráktól várjuk a megváltást, csodát, megoldást minden egészségügyi problémánkra. Amíg nem születik meg az elhatározás a helytelen, káros szokásaink (pl. túlevés, nassolás, lustálkodás, dohányzás) tartós felszámolására, addig egy böjt vagy egyéb kúra is csak tűzoltás lesz. Ha nem akarjuk igazán, akkor a várt hatást sem feltétlenül hozza majd meg számunkra.

Szerzőnk dietetikus

 

cikk-tipus-linkekIdd ki magadból a mérget!

Idd ki magadból a mérget! 2.

Idd ki magadból a mérget! 3.

Elhízás egyenlő elsavasodás?

 

 

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra