Tökre bocs – hangzik el a Csapd le csacsi című filmben, de tényleg ennyi elég is a megbocsátáshoz?

GettyImages-1316781884
Kofrán Eszter

Ahogyan az 5 szeretetnyelv megismerése segít oly módon kifejezni párunknak szeretetünknek, ahogyan az neki a legjobban esik, úgy a bocsánatkérési nyelvek ismerete is segít abban, hogy a kedvesünk számára legjobban eső módon tudjunk bocsánatot kérni.

Az 5 szeretetnyelv szerzője, Dr. Gary Chapman az 5 bocsánatkérésnyelvről is írt egy könyvet 2008-ban Jennifer Thomasszal karöltve. Ahogyan a szeretetnyelvek azt fejezik ki, hogyan mutatod ki a szeretetedet másoknak, úgy a bocsánatkérésnyelvek pedig azt, hogy hogyan mutatod ki a másiknak, hogy sajnálod, amit tettél.

GettyImages-1199924837
Borisenkov Andrei / Getty Images Hungary

A bocsánatkérés 5 nyelve:

1. Fájdalmunk kifejezése. „Sajnálom, hogy így megbántottalak.”

2. A felelősség vállalása. „Nem lett volna szabad ezt tennem veled.”

3. Őszinte megbánás. „Elképzelni sem tudom, mekkora fájdalmat okoztam neked. Sajnálom. Többé nem fordul elő. Legközelebb másként fogok cselekedni.”

4. Kárpótlás. „Így és így fogom jóvátenni ezt neked.”

5. A megbocsátás kérése. „Meg tudsz bocsátani nekem, amiért csalódást okoztam neked?”

A bocsánatkérés 5 nyelve a gyakorlatban

Ha tisztában vagyunk saját bocsánatkérésnyelvünkkel is és partnerünkével is, párkapcsolatunk harmóniáját könnyebb visszaállítani egy-egy konfliktus után – derül ki a Cosmopolitan cikkében megszólaltatott szakértőktől. Ennek tudatában könnyebben tudunk olyan módon bocsánatot kérni párunktól, ami számára kielégítő. Ráadásul így partnerünk sem fog egy csokor rózsával hazaállítani veszekedés után, amikor leginkább arra vágynánk, hogy vállaljon felelősséget megbántásunkért.

GettyImages-912023650
Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Próbáljuk meg együtt feltérképezni a párunkkal egymás bocsánatkérési nyelvét, és törekedjünk azok megértésére. Még ha számunkra elsőre idegennek is tűnhet az, ahogyan a másiknak a legjobban esik a bocsánatkérés, igyekezzünk mégis azt alkalmazni, hogy sérelmeinket közös erővel gyógyíthassuk meg, és léphessünk a fejlődés útjára ezt követően.

Oszd meg másokkal is!
Mustra