Ezt a 8 kérdést tedd fel magadnak, hogy visszaállítsd a magadba vetett hitedet

GettyImages-1343403742
Kofrán Eszter

Ismerősek a „Jaj, de ügyetlen vagyok! Hát én semmit sem tudok jól megcsinálni! Soha nem fogok a végére érni a rengeteg dolgomnak, pláne nem időre!” típusú belső monológok? Ilyenkor belső hangunk túlzásokba esik, eltorzítja valóságérzetünket, és meggyőz minket arról, hogy nem vagyunk képesek jól és időre elvégezni feladatainkat. Egy boldogság-coach 8 kérdés feltevését javasolja ilyen esetekben, hogy könnyebben túl tudjunk lendülni mélypontjainkon, és hogy visszaszerezzük az önbizalmunkat.

Néha túl sok minden halmozódik fel egyszerre, és sok mindent kéne megcsinálni adott határidőn belül, így aztán egy olyan negatív spirálba kerülünk, amelyet belső hangunk generál, és amelyből nehéz kikeveredni. Előfordul, hogy belső hangunk szinte szadisztikusan pesszimistává válik: a tornyosuló feladatokra terelve figyelmünket elfeledteti velünk, mire is vagyunk igazából képesek, és nem a realitás talajáról szemlélteti velünk a valóságot. Susanna Newsonen boldogság-coach és író 8 kérdést fogalmaz meg cikkében, hogy könnyebben legyőzhessük negatív belső hangunkat, és visszaállíthassuk a magunkba vetet hitünket.

Honnan ered a negatív belső hang?

Newsonen szerint a negatív belső hangunk múltunk egy darabjából eredhet. Ha volt olyan személy az életünkben, akinek a véleményét nagyra tartottuk, és ez a személy leszólt minket, az ő hangja ragad meg belsőnkben, és zeng fel újra meg újra, amikor megkérdőjelezzük magunkat.

Más esetekben a negatív belső hang származhat eredendő pesszimista életszemléletünkből is, hiszen a pesszimista emberek könnyebben hibáztatják magukat túlzásba esően, ha a dolgok rosszra fordulnak.

Ezt a 8 kérdést tedd fel magadnak, hogy helyére kerüljön az önbizalmad
Ezt a 8 kérdést tedd fel magadnak, hogy helyére kerüljön az önbizalmadgolubovy / Getty Images Hungary

8 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha önbizalmat szeretnél

Newsonen 3 kategóriába és 8 kérdésbe sűrítette módszerét, amellyel könnyebben kikeveredhetünk belső hangunk okozta negatív spirálunkból.

Először tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

 • Racionális gondolkodásom vagy inkább az érzelmeim irányítják gondolataimat?
 • Gondolataim valós képet mutatnak a helyzetről és arról, hogy ki vagyok, milyen képességekkel rendelkezem?
 • Milyen bizonyítékok támasztják alá a gondolataimat, és mik bizonyítják az ellenkezőjét?

Amikor elkezdünk racionálisabban vizsgálni egy helyzetet, és sikerül érzelmileg eltávolodnunk tőle, arra a felismerésre juthatunk, hogy egészen addig szorongásaink, frusztrációink beszélték tele a fejünket, nem pedig a valódi képességeink alapján mértük fel a helyzet súlyosságát.

Másodjára, helyezd magad a helyzeten kívülre:

 • Hogyan próbálnám kizökkenteni az egyik barátomat, ha ő beszélne ilyen negatívan magával?
 • Hogyan tudnám pozitívabban átkeretezni a helyzetet?

Ha kivonjuk magunkat a helyzetből, és hátralépünk egyet érzelmileg, könnyebben tudjuk új szemszögből megvizsgálni a helyzetet, és kreatívabban tudunk hozzáállni.

Harmadjára, gondolkozz nagyobb távlatokban:

 • Mi a legrosszabb dolog, ami történhet ebben a helyzetben? Mennyire valószínű, hogy ez fog bekövetkezni?
 • Mi a legjobb dolog, ami ebből a helyzetből kisülhet?
 • Öt év múlva is fontos lesz még, hogy hogyan alakul ez a szituáció?

Sokat segíthet belső hangunk pozitívabbá változtatásában, saját erőnk bebizonyításában magunk számára, ha gyakran feltesszük magunknak ezeket a kérdéseket.

Beszélj úgy magaddal, mint a legjobb barátnőddel!

Fontos továbbá, hogy ne legyünk mérgesek magunkra azért, ha belső hangunk negatívabbá válik, hiszen ezzel egy újabb negatív spirálba kerülhetünk bele. Ehelyett törekedjünk arra, hogy felismerjük, amikor belső negatív hangunk feketébbnek láttatja velünk a világot, mint amilyen valójában. Ismerjük el a belső negatív hang létezését ahelyett, hogy utálnánk magunkat miatta, és kérdőjelezzük meg az igazát.

Tanuljunk meg úgy beszélni magunkkal, mintha az egyik legjobb barátunkhoz szólnánk, mintha az egyik legjobb barátunk munkáját értékelnénk. Váljunk saját magunk barátjává legrosszabb ellenségünk helyett, hogy pozitívabb kapcsolatot alakíthassunk ki saját magunkkal.

Ha érdekel, vajon milyen pszichológiai okai lehetnek annak, hogy nem tudunk engedni a túlzott szigorból magunkkal szemben, ajánljuk egy korábbi cikkünket: Túl szigorú vagy magadhoz? Pedig nem az önkritika tesz sikeressé. Ha pedig arra vagy kíváncsi, miként segít Beyoncénak és Adele-nek önmaguk érzelmi eltávolítása a stresszes helyzetekben, ezt a korábbi cikkünket ajánljuk: Próbáld ki Beyoncé és Batman módszerét a szorongás ellen.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra