8 dolog, amit túl későn tanulsz meg az életben

GettyImages-1331794106

Mindenkivel előfordul, hogy túl későn jön rá olyan alapigazságokra, melyek ismeretében sokkal bölcsebben dönthetett volna, és jobban alakíthatta volna az életét, ezért utólag bánkódik a hibáján. Összegyűjtöttünk 8 rövid bölcsességet, amit a legtöbben szívesen elmondanának fiatalabb önmaguknak.

A Medium szerzője, Sinem Günel író, életmód-tanácsadó 8 fontos élettanulságot sorol fel, melyet sokan csak túl későn tanulnak meg – érdemes tehát átböngészned, és észben tartanod őket.

1. A kezdeti kényelmetlenségek miatt ne gondold, hogy rosszul döntöttél

Az első benyomás sokat számít, azonban nem mindig helyes: az élet nagy döntései közé tartozik elköltözni a szülőktől, összebútorozni a szerelmeddel, új iskolát vagy munkahelyet választani, és előfordul, hogy az első munkanapodon vagy az első együtt töltött héten úgy érzed, nem biztos, jól döntöttél. A hasonló jelentős változások kezdetben mindig kényelmetlenségekkel járnak – hiszen kikerülsz a megszokott környezetedből, és valami egészen újjal találod szembe magad –, ezeken azonban idővel túllendülsz, és rájössz, döntésed valójában nem is volt olyan rossz, sőt, ellenkezőleg, nem is dönthettél volna jobban.

2. A legjobb befektetés te magad vagy

Sokan folyton azon rágódnak, hová fektessék be a nehezen megszerzett pénzüket, pedig a legjobb hosszú távú befektetés egyáltalán nem anyagi természetű: rengeteg lehetőséget elszalasztasz – és erre csak utólag jössz rá –, ha nem fektetsz kellő időt és energiát személyes fejlődésedre. Sosem késő új dolgokat megtanulni, új sportokat kipróbálni, új hobbikba belevágni, új ismeretségeket kötni: mindezek a dolgok segítenek, hogy hamarabb és könnyebben elérd a céljaidat.

A jó dolgok ott rejtőznek a mindennapokban
A jó dolgok ott rejtőznek a mindennapokbanfizkes / Getty Images Hungary

3. A jó dolgokat csak észre kell venned

Kutatások szerint boldogabbak azok az emberek, akik képesek értékelni a mindennapi életükben adódó pozitív dolgokat – ahelyett, hogy állandóan csak azt néznéd, mit nem sikerült még elérned, milyen dolgokon kéne változtatnod, járj nyitott szemmel, és nézz körül, szánj rá mindennap néhány percet, hogy összegezd, mik azok az apró, de annál több örömöt nyújtó dolgok, melyekért hálás lehetsz a sorsnak.

4. Ne bánkódj, ha valaki visszautasítja a segítséged

Szörnyű érzés, amikor hiába próbálsz valakinek segíteni, az illető vehemensen tiltakozik a segítség ellen, és bármit is teszel, képtelen vagy meggyőzni: az igazság, hogy először mindenkinek magának kell felismernie, ha segítségre szorul, és e nélkül hiábavaló a külső nógatás. Ahelyett, hogy próbálnál megszállottan segíteni mindenkinek, inkább dolgozz a saját problémáid minél sikeresebb megoldásán, ami biztosan hasznodra lesz.

5. Jobb egyedül lenni, mint rossz társaságban

Nagyon sokan félnek a magánytól, ezért képtelenek kiszakadni egy mérgező párkapcsolatból, rossz baráti vagy családi társaságból – csak utólag jönnek rá, mennyivel egyszerűbb lett volna minden, ha időben lépnek, és száműzik életükből a negatív személyeket. Semmi rossz nincs abban, ha egy ideig egyedül vagy: szedd össze a gondolataid, tisztázd le, hol vagy most, döntsd el, hová szeretnél eljutni, és nyiss mások felé – a magány nem tart örökké.

Jobb egyedül, mint egy toxikus kapcsolatban
Jobb egyedül, mint egy toxikus kapcsolatbanMixmike / Getty Images Hungary

6. Te vagy saját magad legnagyobb ellensége

A legnagyobb akadályokat nem mások, hanem te magad gördíted a saját utadba: meg kell tanulnod, hogyan legyél úrrá a kételkedésen, a szorongáson, az „úgysem fogom tudni megcsinálni” érzésen, és elűznöd a benned lakó ellenséget. Sokkal hamarabb célt érsz, ha időben felismered, nem másokat kell legyőznöd, hanem a saját korlátaidon kell túllendülnöd.

7. Minden ember más

Sok ember egész életében mások sikereit próbálja felülmúlni, másokhoz igazodik, és szörnyen érzi magát, amikor egy ismerőse bizonyos életkorban már vezető pozícióban van, és családot alapított, neki viszont még nem sikerült – csak utólag veszi észre, mennyire feleslegesen gyötörte magát, ahelyett, hogy inkább saját boldogságával törődött volna. Minden ember más, és teljesen felesleges azzal foglalkoznod, hogy idegenekhez hasonlítod magad: lehet, hogy te csak később érsz el olyan dolgokat, amiket másvalakinek már sikerült, ez azonban nem jelenti, hogy kevésbé lennél értékes. Mindenkinek mások az igényei, a vágyai, semmi gond nincs azzal, ha mást szeretnél, máshogy látod a jövőt, mint a többség vagy azok, akiknek a személyét a környezeted „követendőnek” próbálja beállítani.

8. A gazdagság fogalmát te határozod meg

Egyesek hiába halmoznak fel jelentős vagyont, vásárolnak drága házakat és luxusautókat, utaznak a világban, mégis üresnek és unalmasnak érzik az életet, miközben más szerényen, de boldog és teljes életet él. A gazdagság sosem az anyagi dolgokon múlik, és pláne nem azon, amit a társadalom próbál a jólét jellemzőjének beállítani: attól érzed magad (lelkileg és más értelemben is) gazdagnak, ha megtalálod, ami boldoggá tesz, legyen szó bármilyen egyszerű, hétköznapi dologról. Ahelyett, hogy egész életedben feleslegesen hajszolod az anyagi meggazdagodás lehetőségeit, közben pedig elszalasztod a valódi gazdagságot, gondolj bele, mi az, amit tényleg érdemes megszerezned az életben.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra