5 intő jel, amit sosem szabad figyelmen kívül hagynod egy kapcsolatban

GettyImages-155427961

Egy párkapcsolatban gyakran előfordul, hogy rózsaszín szemüvegen keresztül látod a dolgokat, nem tudsz vagy nem szeretnél tudomást venni azokról a jelekről, melyek arra figyelmeztetnek, jobb, ha inkább szakítasz a partnereddel. Cikkünkben 5 olyan intő jelzést veszünk sorra, amikkel érdemes tisztában lenni, és átértékelni a kapcsolatodat, ha megjelennek.

1. Folyamatosan hazudik neked a párod

Azt gondolnád, egy-két apró füllentés még nem a világ, pedig nagyon is sokat jelent: minél többször kapod hazugságon, csúsztatáson a partnered, annál biztosabb lehetsz benne, hogy kapcsolatotoknak nincs sok jövője. Egy stabil párkapcsolat a kölcsönös őszinteségre épül – ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehetnek kisebb titkaitok egymás előtt, de mindennek megvannak a maga egészséges határai –, és amikor az egyik képtelen rá, hogy az igazat mondja a társának, egészen biztosan nem tud hosszabb távon harmonikus viszonyt kialakítani vele.

2. Állandóan kritizál

Az érzelmi abúzus legalább annyira súlyos dolog, mint a fizikai bántalmazás: ha párod folyamatosan kritizál téged, legyen szó a külsődre vagy az öltözködésedre vonatkozó rosszindulatú megjegyezésekről, a tehetséged, intelligenciád lekicsinyléséről vagy akár a magánéletetekre vonatkozó gonosz odaszúrásokról, rengeteg lelki kárt okozhat hosszabb távon. A manipulatív személyek jellemzője, hogy burkoltan, kevésbé látványos módon rombolják az önbecsülésed és hitetik el veled, nem érsz annyit, mint ők: ügyelj az apró, odavetett megjegyzésekre, lefitymáló hangokra, és ha ezek gyakran előfordulnak, inkább menekülj a kapcsolatból.

A szóbeli bántalmazás is súlyos károkat okoz
A szóbeli bántalmazás is súlyos károkat okozSIphotography / Getty Images Hungary

3. Túlságosan féltékeny és irányítani akar

A kölcsönös tisztelet és bizalom a jó kapcsolatok egyik alappillére, belefuthatsz azonban olyan partnerbe, aki a legkisebb (és legtöbbször hamis) intő jelre is azonnal hihetetlen féltékenységgel reagál, és szinte magához láncol, minden mozdulatodról tudni akar, gyakran még azt sem engedi, hogy egy lépést tegyél nélküle vagy rápillants ellenkező nemű személyekre. Az efféle embereket nem érdekli párjuk jóléte vagy a közös boldogság, kizárólag saját érdekeiket nézik és gyakran hiányos önbizalmuk, sérült önképük vezérli őket.

Amikor hasonló viselkedéssel találkozol, legtöbbször hiába próbálsz megfelelni párod elvárásainak, vagy észszerűen megbeszélni vele a dolgokat, nem lesz változás – jobb, ha inkább már a vörös zászlók első felbukkanásakor inkább a szakítás mellett döntesz.

4. Viccelődésnek álcázva sérteget

Az egyes pontban említett kritizálásnak más formáival is találkozhatsz: előfordulhat, hogy partnered vicces megjegyzésekkel utalgat bizonyos hibáidra, dolgokra, melyeket kifogásol téged és a kapcsolatotokat illetően. A humornak álcázott kritikát, sértegetést olykor nehéz észrevenni, és csak a külső szemlélőnek tűnik fel, azonban legalább annyira pusztító lehet, mint a nyílt gonoszkodás.

Minden lépésedet, hívásodat ellenőrzi a párod?
Minden lépésedet, hívásodat ellenőrzi a párod?AntonioGuillem / Getty Images Hungary

5. Képtelen kezelni a konfliktusokat

Minden kapcsolatban előfordulnak nézeteltérések, viták, ideális esetben ezeket párbeszéddel, kölcsönös kompromisszumokkal rendezni lehet, létezik viszont olyan társ, aki képtelen akár a legkisebb mértékben is engedni, sohasem látja be, ha nincs igaza, és még hosszú idő múltán is felemlegeti az őt ért sérelmeket. Az is előfordulhat, hogy párod nem akar beszélni a problémákról, inkább a szőnyeg alá söpri őket, és hagyja, hogy felgyűlve idővel még súlyosabb kapcsolati válsághoz vezessenek.

A megbékélésre való képtelenség és a konfliktusok rendezése elől való kibújás szintén azt jelzi, hogy párod képtelen egy egészséges, felnőtt kapcsolatra, személyiségében túltengnek a gyerekes, sőt, narcisztikus vonások – ne vonakodj (tovább)lépni, ha huzamosabb távon hasonló viselkedést tapasztalsz.

Zárszóként

A legfontosabb, hogy mindig nyitott szemmel és füllel járj egy kapcsolatban, legyen szó éppen burjánzó románcról vagy régóta fennálló viszonyról – sohase hagyd, hogy a másik iránt táplált érzelmek elhomályosítsák a józan ítélőképességed, és ügyelj az intő jelekre, még ha azok aprók és rejtettek is. Ne hagyd magad becsapni, manipulálni, és tudd, mikor kell lépni: ne félj attól, hogy a szakítással esetleg egyedül maradsz és súlyos érzelmi válságot kell feldolgoznod; sokkal jobb, ha lassan, idővel túlteszed magad a megrázkódtatásokon és új életet kezdesz, mint ha benne ragadsz egy biztonságosnak ítélt, de valójában mérgező kapcsolatban. Amennyiben úgy gondolod, képtelen vagy egyedül megbirkózni a problémákkal, bátran fordulj mentálhigiénés szakemberhez segítségért.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra